2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A népi gyógyászat mestere

2012. március 20. kedd, 13:52
Címkék:

A népi gyógyászat újjáéledéséről tartott érdekes előadást március közepén a hévízi Hotel Helios által rendezett "Ősmagyar Ízek és Tradíciók" címet viselő rendezvényén Géczy Gábor, fizikus, az ELTE Természetföldrajz Tanszékének nyugalmazott tanára, a népi gyógyászat mestere. A népi gyógyítás gyökereihez visszatalált mester nagy sikerű előadásában egyebek között a következőket mondta: "Ma, egyre többet költünk gyógyszerekre, és mégis egyre betegebbek vagyunk."

Szolgáljuk az életet a halál helyett

- Egy átlagos honi nyugdíjas ma többet költ gyógyszerre, mint élelmiszerre. Az USA-ban minden harmadik ember a gyógyszerek mellékhatásai miatt hal meg. A ma használt orvostudomány mindössze 300 éves, ehhez képest létezik egy hatékony, mára elfeledett, több 10 ezer éves tudás is. A Jóisten erre a helyre, erre az éghajlatra, ehhez a növény -és állatvilághoz teremtett minket. Rá kell jönni: minél egyszerűbb valami, annál maradandóbb. Ami a legegyszerűbb, az örök. A gyógyszeripar a legnagyobb üzlet, ehhez betegek kellenek. Ha elővennénk józan paraszti eszünket, ha használnánk nemzetünk hagyományrendszerének több tízezer éves tapasztalatát, ha felvennénk a természetes élet ritmusát, ha mozognánk egy kicsit: a bajok, kórok, nyavalyák nem betegítenének meg bennünket.

gezcy-gabor

Géczy Gábor

Nem használjuk az élet forrását: a napot, az élő vízként aláhulló csapadékot, és nem "élő" dolgokat fogyasztunk, kevés folyadékot iszunk, az immunrendszerünk pedig a végletekig leromlott. A szakember szerint a hotelben szervezett nyílt napok a hatékonyságot, a személyre szabott gyógyítás minőségét szolgálják és azt, hogy ösztöneinkre hallgatva újra élő részei legyünk a természetnek. A betegség a legjobb barátunk: őszinte, jól olvasható jelzést ad rólunk. Ne felejtsük el, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, és hova tartunk. Véssük jól tudatunkba: minden betegség saját helytelen döntésünk, szereptévesztésünk, hibás tudásunk következménye, de a döntés szabadsága is a miénk. Meg akarjuk-e ismerni önmagunkat? Az Égiekkel együttműködve, a természet -és teremtés törvényeit betartva, mi is az életet szolgálhatjuk a halál helyett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK