2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zenélőóra kivetítve

2015. december 01. kedd, 19:34
Címkék:

Lezárult a 2015-ös nemzetközi rezidenciaprogram-szezon a D'clinic Studiosban. A művésztelep Lendváról költözött Zalaegerszegre a nyár folyamán, azóta havi rendszerességgel érkeztek képzőművészek a városba, akik egy-egy hónap alatt hoztak össze – a programtól függően – egyéni, vagy közös projektet.

dclinic-zar 2

Szezonzárás a D'clinicben

Az idei utolsó bemutatón Anna Rose (USA), Jane Fogarty (Írország), Dervla O'Flaherty (Írország) munkáit ismerhette meg a közönség. Az itt készült művek egy részén fellelhetők zalaegerszegi motívumok; vagyis alkotások tükrözik azt, hogy a külföldről érkező alkotók miképp látták a várost, az itt töltött egy hónap alatt.

Dervla O'Flaherty például az itteni épületek ablakai, illetve az általuk kirajzolt mintázatok iránt érdeklődött, és ezt dolgozta fel rajzaiban. Nagyon sokat sétált a belvárosban és megfigyelte a nyílászárók különös formáit, amik szerinte nagyon egyediek; más országokban még nem látott hasonlókat. Amolyan gondolati térképeket készített ennek alapján, amik nem azt a célt szolgálják, hogy utat találjunk, hanem csak megmutatják azokat a dolgokat, amikre útközben rábukkanunk.

Anna Rose egy video vetítés-sorozatba sűrített az itt szerzett élményeit és tapasztalatait. A városháza előtti zenélő óra, valamint a népművészeti hagyományok, azon belül is a textilek adták a munkák alapötletét. A videók állandó eleme lett például a hímzőkeret kör alakú formája, ami egyik alkotáson összemosódik a zenélő óra mechanikus képével; a háttérből megszólaltatva a "Hallottad-e hírét Zalaegerszegnek" dallamát és az utca zaját egyaránt. A művész azt mesélte: ezekben a munkákban a helyiek ismerős motívumokra bukkanhatnak, ám benne van az ő idegensége is.

dclinic-zar 1

Jane Fogarty a Zalaegerszegen eltöltött heteit arra használta fel, hogy új ötleteket szerezzen ahhoz a témához, amivel egyébként is foglalkozik: a papírhoz való viszonyunk kutatása, és a papír mint lehetőség. A művész kollázsokat, rajzokat, festményeket és szobrokat készít papírból.

dclinic-zar 3

A program keretében színes, miniatűr szobrokat készített textilből, papírból és gipszből, amiket összenyomással rétegzett egymásra. Így készültek el a pici, színes három dimenziós alakzatok. A festményekhez hasonlóan a szobrok is színek rétegeiből állnak, és ez a rétegződés jól látszik a műveken is.

A rezidenciaprogram egy pár hónapos téli szünetet követően várhatóan 2016 tavaszán folytatódik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK