2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Videóművészet és installációk

2016. április 19. kedd, 17:12
Címkék:

Hogyan viszonyulnak egymáshoz a természetes és a mesterséges dolgok, s hogyan lehet ezt a viszonyrendszert a művészet eszközeivel kifejezni? Többek között erre keresi a választ a D'clinic Studios idei első turnusának egyik képzőművésze.

clinic-aprilis

Szezonnyitás a D'clinic-ben

Áprilistól újra külföldi alkotók dolgoznak a városban; a négyfős csoportok havonta váltják majd egymást. A tavaly Lendváról Zalaegerszegre költözött D'clinic Studios Rákóczi úti műtermében elindult az idei szezon. Mint arról többször beszámoltunk, a Pál Katja festőművész által vezetett stúdió egy nemzetközi rezidenciaprogramot működtet, melynek keretében fiatal képzőművészek érkeznek a városba.

Az első csoporttal az elmúlt héten ismerkedhettek meg az érdeklődők a PopUp Caféban. Az alkotók vetítettképes előadás keretében számoltak be arról, hogy honnan érkeztek, milyen művészeti tevékenységet végeznek, na és hogy ittlétük alatt mivel foglalkoznak majd.

Pál Katja érdeklődésünkre elmondta: jelenleg két svéd (Katarina Henriksson, Madeleine Kozma) és két amerikai (Jamison Edgar, James Cathey) művész dolgozik a stúdióban. Egyikük –Madeleine Kozma svéd videóművész – magyar származású, és a nyelvet is beszéli valamennyire. Összességében elmondható, hogy a csapat tagjai – mint ahogy manapság a fiatal alkotók – előnyben részesítik a videóművészetet, a filmkészítést és az installációkat. Bár a festészet és a szobrászat sem áll távol tőlük. Jamison Edgar például író és szobrász is, így ez a kettősség biztos érzékelhető lesz az itt készült munkáin. Katarina Henriksson pedig olyan tárgyakat épít és installál, melyeknek alapját saját festményei képezik.

A stúdió vezetője azt is elárulta: James Cathey ittléte különleges, hiszen ő egy szavazás nyerteseként vehet részt a programon. A 2014-es Color Arts Fesztiválon – melyen jelen volt az akkor még Lendván működő D'clinic Studios is – volt egy nemzetközi videó pályázat. A közönség szavazhatott az alkotásokra, s végül James műve nyert. Ugyan tavaly kellett volna részt vennie a rezidenciaprogramban, ám akkor elfoglaltságai miatt nem tudott Magyarországra utazni, ezért most vesz részt az alkotóműhely munkájában.

A Floridában élő művész bemutatkozó előadásából többek között kiderült: hangokkal, videókkal és digitális fényképezéssel foglalkozik. A nagyvárosi környezet és a természet viszonya foglalkoztatja, illetve az, hogy természeti jelenségekről készült felvételeket hogyan lehet úgy a számítógépes programok, szoftverek segítéségével megváltoztatni, hogy azok a mesterséges beavatkozás ellenére továbbra is természetesnek tűnjenek: mondjuk természetben előforduló mozgást imitáljanak. Művészeti filozófiája a szintetizálás; vagyis az újraalkotás. Az itt készült munkával pedig azt szeretné majd kifejezni, hogy a zalaegerszegi, élettel teli utcák és házak között hogyan érzi magát egy kívülálló.

A D'clinic Studios első turnusának zárókiállítására április 29-én kerül sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK