2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lenből szőtt művek

2016. január 19. kedd, 18:09
Címkék:

A nyolcadik Krosnoi Nemzetközi Lenszövő Biennálé anyagából érkezett válogatás a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermébe. A lengyelországi település és Zalaegerszeg között 2000 óta működik testvérvárosi kapcsolat.

len 1

Textilművészet Krosnoból

A Krosnoi Kézműves Múzeum kétévente rendezi meg a rangos seregszemlét. Az ottani kiállítás egy részlete aztán a Göcseji Múzeumba is rendre ellátogat; ízelítőt adva a kortárs textilművészet legfrissebb áramlataiból.

A vendégeket köszöntő Kaján Imre múzeumigazgató elmondta: a biennálé az új értékek létrehozását és a hagyományápolást egyaránt segíti. Krosnoban nagy múltra tekint vissza a len termesztése és feldolgozása, s a biennálé ennek állít emléket. Általában is elmondható, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező településeknek mindig van valamilyen köze a kortárs művészetekhez is.

len 2

Balaicz Zoltán polgármester a tárlatot megnyitva utalt arra, hogy Zalaegerszeg tizennégy testvérvárosa közül Krosno az egyik, amelyikkel már a kezdetek óta nagyon intenzív a kapcsolat, legyen szó kultúráról, sportról, vagy gazdaságról.

Ewa Mankowska, a Krosnoi Kézműves Múzeum vezetője örömét fejezte ki az iránt, hogy kétévente itt is bemutatkozhatnak a biennálé anyagával. Az együttműködés immár tizenöt éve tart a Göcseji Múzeummal. A Kézműves Múzeum számára ez a kortárs textilművészeti seregszemle az egyik legfontosabb esemény. A mostani alkalomra tíz ország nyolcvannégy művésze nyújtott be pályaművet.

len 3

A krosnoi múzeum tematikai kritériumot sosem állít a művészek elé, csak annyi a kikötés, hogy a munkáknak lent kell tartalmazniuk. A legújabb alkotások nemcsak a hagyományos lenszövésnek állítanak emléket, hanem napjaink tárgyi kultúrájából, impulzusaiból is merítenek.

A kiállítás február 21-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK