2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Karácsonyi tárlat a múzeumban

2015. november 16. hétfő, 19:24
Címkék:

Adventre hangolódó kiállítás nyílt a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. A Megtestesülés misztériuma címet viselő tárlat anyaga a Molnár C. Pál Emlékmúzeumból és a kecskeméti Katona József Múzeum Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléinak munkáiból érkezett. A műveket dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum igazgatóhelyettese válogatta és ő rendezte a tárlatot is.

molnarc 1

Klasszikus és kortárs megtestesülés

A művészettörténész a tárlatnyitón elmondta: bár a téma egységes (hiszen Krisztus születése, illetve az azt megelőző angyali üdvözlet, és az azt követő Egyiptomba menekülés áll a fókuszban) a kiállítás mégis kettős. Az első, kiesebb teremben Molnár C. Pál festőművész (1894-1981) képeiből látható ízelítő, ami egy klasszikus felfogásban készült anyag. A kiállítótér második részébe viszont Magyarország legjelentősebb kortárs ikonográfiai biennáléjának pályaműveiből érkezett egy válogatás. A Megtestesülés misztériuma tárlat tulajdonképpen egy klasszikus és egy kortárs anyag "ütköztetése", ami Kostyál László szerint egy kísérlet arra, hogy lehet-e egyáltalán hidat képezni egy téma kapcsán a két formai megközelítés között.

molnarc 2

Tóth Csaba festőművész (a NYME Savaria Egyetemi Központ oktatója) a kiállítást megnyitva úgy fogalmazott: 2015 adventjének előestéjén azért kell a teremtésről és megtestesülésről beszélnünk, mert olyan időket élünk, ami még nem volt. Az európai ember identitástudata mélyponton van; Európa egy arctalan és világkép nélküli embertömeggé vált. Ezért is izgalmas látni, az itt bemutatott kétféle megközelítési módot. Míg Molnár C. képei a hagyományos ikonográfia eszközeinek segítségével közelítenek a témához, addig a kortárs anyagban már egy más – átvittebb értelmű – szemlélet vélhető fel. Ez utóbbi azért is érdekes, mert nem mindegy, hogy mai képzőművészek hogyan reagálnak erre a megváltozott európai világképre, és mi az, amit megörökítésre érdemesnek találnak a keresztény hagyományokból, s mindezt milyen eszközökkel teszik.

molnarc 3

A megnyitón részt vett Csillag Péter, Molnár C. Pál unokája, az emlékmúzeum vezetője, aki katolikus diakónusként egy negyedórás meditációt is tartott, melyhez nagyapja képei adták a szellemi alapot.

A tárlat december 23-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK