2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Best of D'clinic a VMK-ban

2016. február 03. szerda, 14:06
Címkék:

Nem hagyományos képekből és szobrokból áll ez a kiállítás, hanem amolyan nyelvi lelemények vannak a falakra függesztve. Vannak persze más objektumok is; beton villanyoszlop és mellszobor arányosan kicsinyített mása, meg néhány videó. Tornázó pálcikaemberekkel, meg cseresznyét szopogató szájjal.

dc 1

Szavak a falakon

Best of D'clinic Studios címmel nyílt tárlat a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. A nemzetközi rezidenciaprogramot működtető képzőművészeti stúdió Lendváról települt át Zalaegerszegre a nyár folyamán, Pál Kátja festőművész vezetésével. A művésztelep a Rákóczi úti egykori mosodában alakította ki bázisát, ahová havonta újabb és újabb művészek érkeztek a világ különböző országaiból. A Gönczi Galériában most huszonkét alkotótól láthatunk ízelítőt, a művek a 2015-ös rezidenciaprogram keretein belül készültek. Tizenöt művész már Zalaegerszegen dolgozott, ami nemcsak a szigorúan vett alkotást jelenti. Megismerkedtek ugyanis egymás kultúrájával, művészeti stílusával, valamint a város épületeivel, múltjával és jelenével, amit aztán rendre be is építettek alkotásaikba.

Így született például a Vietnamban élő Kaitlin Rees "Egy végtelen szótár töredékei" című projektje is. A fiatal művész szeretett volna pár szót megtanulni magyarul, de a szavak megértéséhez nem szótárat akart használni. Megkért inkább néhány embert, mondják el mit jelent számukra az adott szó, vagy hogy milyen jelentősége van az életükben. Így tulajdonképpen egy végtelen sok jelentéssel bíró, érzelmi szótárat tudott létrehozni.

dc 2

Szintén a magyar nyelv egyedisége vonzotta az angliai Fionn Duffyt is, aki "A kíváncsi nyelv" fantázianevet viselő projektjében a zene, a nyelv és a képzőművészet kapcsolódási pontjait kutatta. Szeret ugyanis a tárgyakra, hangokra egyfajta kottaként tekinti. Nálunk főleg a magánhangzók érdekelték: más érzéseket és hanghatásokat keltettek benne, mint az angol mangánhangzók. Különös figyelmet fordított a szavak megformálására, kimondására is, sőt az angol szavakat is megpróbálta ezekkel a magánhangzókkal kiejteni. Vagyis a nyelv, és a kimondott hang által előidézett fizikai változásokat ültette be művébe, ami a kiállítótérben is megtekinthető.

A tárlatot megnyitó Mészáros Gábor is a különféle kultúrák kapcsolódására hívta fel a figyelmet performanszában. Mert a rezidenciaprogram nem holmi elvont művészkedésről szól, hanem a befogadásról, a vendégszeretetről és a messziről jött emberek minél jobb megismeréséről, na és a tapasztalatok átadásáról. Tulajdonképpen történetek, élmények, formák és színek (áru)cseréje zajlik, s ez mind beépül a művészek alkotási folyamatába.

dec 3

Persze a befogadó részéről szükség van elvonatkoztatásra, nyitottságra és asszociációs képességre. Mivel egy interaktív kiállításról van szó, mi magunk is alkotókká válhatunk, ha leülünk, felírjuk a kedvenc szavunk egy színes post it papírra, majd az felragasszuk a falra más szavak közé. Ezeket cserélgetve és bővítve egy változó tipográfiájú és jelentésű szó-játékot, vagy ha úgy tetszik történetet kapunk. A színes kavalkád pedig egy képpé is összeállhat a fejünkben.

A kiállítás február 16-ig látogatható. Február 11-én (csütörtökön) pedig 18.00 órai kezdettel Tóth Norbert képzőművész tart tárlatvezetést a Best of D'clinic Studios kiállításán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK