2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Molnár C. Pál kiállítás a múzeumban

2013. december 16. hétfő, 18:08
Címkék:

Hol mediterrán hangulatú festmények, hol egyházművészeti alkotások, néhol meg grafikák fogadják a látogatót a Göcseji Múzeum kiállítótermében. Molnár C. Pál (1894-1981) festő -és grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat a közelmúltban. A Battonyán született képzőművészt a hazai neoklasszicizmus egyik jeles képviselőjeként tartják számon, ám vallásos témájú képei miatt egyházi festőként is ismert.

molnarc 1

Neoklasszicizmus és Szent Ferenc

Ez utóbbi művei miatt került többek között épp az adventi időszakban Zalaegerszegre a most bemutatott anyag, mely a képzőművész nevét viselő fővárosi múzeum és műterem gyűjteményéből ad válogatást.

A tárlatot Balaicz Zoltán alpolgármester, majd Ocsovai Grácián plébános, és Dr. Kostyál László művészettörténész, a házigazda múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg. A ferences rendi atya elmondta: Molnár C. Pál művészete megérinti lelkünket, és békesség lesz szívünkben, ha a képekre nézünk. Festményein gyakran szerepel Szent Ferenc, aki cselekedeteivel úgy látszik megihlette az alkotót: jó ránézni ezekre a művekre, hiszen a humánum és a jóság árad belőlük, ami advent idején különösen fontos mindenki számára.

molnarc 2

Kostyál László felelevenítette a festőművész életpályáját, különösen a Római Akadémián eltöltött éveit. Mint fogalmazott: Molnár C. a két világháború közötti időszak egyik legjelesebb neoklasszicista festője volt, a harmincas-negyvenes években pedig egyházművészként, templomdíszítőként is ismertté vált. Harminc hazai templomban láthatók oltárképei. Ezen kívül több újság - így az Est Lapok - illusztrátoraként is dolgozott.

molnarc 3

Haláláig, 87 éves koráig alkotott - vagy ahogy ő maga nyilatkozta egyszer - játszott, végigjátszotta az életet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK