2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kisült a fánk Botfán

2013. február 12. kedd, 18:28
Címkék:

"Közös névnap" névvel illették egykor a húshagyó keddi vidámságokat, amikor is a hagyományos fánk mellé jutott egy kis erősítő ital is, s nem hiányzott néhány áprilisba illő tréfa sem. Mindezeket igyekeznek visszahozni a mába a botfai nyugdíjas klub tagjai.

Megvolt a "közös névnap"

Szalagos és rózsafánk kínálta magát a vendégeknek a répaleves, s a pincék mélyéből felszínre tört italok mellett. A helyi közösségi házban hetedik alkalommal rendeztek húshagyó keddi közös ebédet a nyugdíjasok. Mint Olasz Gyuláné, a klub vezetője elmondta, amikor először sütötték közösen a fánkot, rájöttek ez milyen vidám dolog.

botfa-fank 1

Felelevenítették a hajdani "macskurázást", s hogy szégyen volt, ha valaki ezen a napon nem sütött fánkot. A szorgoskodó asszonyok, akik közül többen 70 év felett vannak, ma is büszkén kínálhatják a finom kelt és gyúrt tésztát. Igaz, most már nagyobb becsben tartják a tojáshéjakat, mint fiatalkorukban, hiszen csontritkulást kívánnak vele házilag orvosolni.

botfa-fank 2

Több órán keresztül készült az ebédre való finomság csupa háztáji alapanyagból, jó szívvel, lélekkel, s ez a kombináció az ízek igazi titka. Dél körül aztán elszabadult a jó hangulat, a fánk illat mellé nótaszó szállingózott ki a konyhából. S előkerültek a parókák, az álbajuszok, s rögtön néhány fordulónyi tánc is kerekedett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK