2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Keresztury-emlékév virrasztással

2014. április 13. vasárnap, 16:10
Címkék:

110 éve született Zalaegerszegen Keresztury Dezső költő, tudós, egykori miniszter, a 20. század egyik polihisztora. A város önkormányzata és a Keresztury Dezső Emlékbizottság még tavaly úgy határozott, hogy a 2014-es esztendő Keresztury-emlékév lesz; több helyszínen és különböző programokkal elevenítik fel a zalai tudós munkásságát.

keresztury

Megőrzik hagyatékát és szellemiségét

A részletekről a József Attila tagkönyvtárban tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Balaicz Zoltán alpolgármester elmondta: a városban már évtizedek óta fontos Keresztury Dezső emlékének ápolása. Az eddigi munkáért köszönet illeti dr. Gyimesi Endrét, akik a város korábbi polgármesterként, majd a Keresztury-emlékbizottság elnökeként sokat tett a hagyaték és a szellemiség megőrzéséért. Szintén köszönet jár Szemes Bélának is, akik a bizottság titkáraként végez intenzív munkát immár hosszú évek óta. A város az idei emlékév megszervezésére 2 millió forint támogatást adott. A programokhoz a könyvtárakon kívül más intézmények és szervezetek – például a Zrínyi Miklós Gimnázium, Kaffka-kollégium, városi diákönkormányzat – is csatakoznak.

Dr. Gyimesi Endre, a Keresztury-emlékbizottság elnöke az előzményekkel kapcsolatban elmondta: még Keresztury Dezső életében létrejött egy nevét viselő kuratórium, ami a tudós halála után emlékbizottsággá alakult. Születtek már cikkek, tanulmányok a költő életével, munkásságával kapcsolatban, Nyakasné Túri Klára pedig a Bartók Béla utcai Keresztury-házban gondozta, gondozza a városnak adományozott hagyatékot.

Most, a 110. évforduló kapcsán felmerült egy olyan ötlet is, hogy a Mártírok út 2. szám alatti szülőházát egyfajta emlékházzá, kulturális centrummá alakítsák át, ahol Keresztury életművén kívül Gábor Miklós színész, és Ruszt József rendező, színházalapító munkássága is bemutatásra kerülhetne. A ház tulajdonviszonyai egyelőre nem teszik lehetővé, hogy az önkormányzat birtokba vegye az épületet, ám a kezdő lépéseket megtették. Addig is a ház egyik vakablakára ősszel egy Németh János kerámia-domborművet helyeznek ki, mely Keresztury szellemiségét idézi. A művet a költő Dunántúli hexameterek című versének utolsó sorai ihlették.

Orbán Ildikó grafikus jóvoltából elkészült az emlékév logója is, amit ezután minden hivatalos iraton, meghívón, plakáton láthat majd a közönség. Szintén szeptemberben a Keresztury VMK-ban egy kiállítás is bemutatja az akadémikus életművét, melyhez egy tudományos konferencia is társul.

Kiss Gábor könyvtárigazgató hozzátette: az emlékév jó alkalom arra is, hogy a fiatalok körében népszerűsítsék Keresztury munkásságát. A programok e téren már az év elején elindultak. Volt már szavalógála, és lezárult egy online vetélkedő is. Április 28-án a József Attila tagkönyvtárban pedig egy virrasztás lesz; egész estés felolvasással emlékeznek a költőre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK