2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új kutatások Minszentyről

2015. november 25. szerda, 17:08
Címkék:

Mindszenty József emlékezete címmel jelent meg a Vasi Szemle legújabb, tematikus száma, melyet Zalaegerszegen is bemutattak a szerkesztők. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett találkozón elhangzott: a lap az egyik legrégibb vidéki tudományos és kulturális folyóirat, melyet 1933-ban alapítottak.

vasi-szemle

Kiss Gábor könyvtárigazgató köszönti a szerkesztőket

Megjelent a Vasi Szemle tematikus száma

Gyurácz Ferenc főszerkesztő elmondta, hogy a negyvenes években néhány évig maga Phem József is tagja volt a Vasi Szemle szerkesztőbizottságának. A néhai hercegprímás, aki évtizedekig volt a zalaegerszegi plébánia vezetője negyven évvel ezelőtt hunyt el, hetven évvel ezelőtt foglalta el az érseki széket és száz évvel ezelőtt, 1915. június 12-én született. A mostani tematikus szám ezért többek között e hármas évforduló kapcsán jött létre. A másik ok, hogy folyamatosan zajlanak a Mindszenty-kutatások, melyeket egy, a bíboros nevével fémjelzett társaság is támogat. Az elmúlt években sok fiatal kutató kapcsolódott be a munkába, és mostanra gyűlt össze annyi anyag és friss kutatási eredmény, hogy érdemes volt egy tematikus kiadványt összehozni.

A lapszámba huszonkét szerző írt, változatos módon dolgozva fel Mindszenty munkásságának vagy életének egy-egy momentumát. Vallási témájú, egyháztörténeti és politikai írások egyaránt szerepelnek a szemlében. Fókuszba kerül többek között Mindszenty, mint apostol és vértanú, az esztergomi érseki kinevezése, szentté avatása, de a zalai egyházi élet újjászervezése is. Erről Bajzik Zsolt történész, a tanulmány szerzője előadást is tartott a könyvtárban.

A Mindszenty-szám zalaegerszegi bemutatóján részt vett még Kapiller Ferenc szerkesztő, és Soós Viktor Attila történész, a lapszám vendégszerkesztője, a Minszenty Társaság titkára is. Elhangzott: sok új információ és adat található a folyóiratban. A cél az, hogy a mártírrá vált bíboroshoz kapcsolódó új kutatások többféle – akár vitás kérdésekre is rávilágító – álláspontot képviseljenek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK