2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Régi időkről mesélnek

2013. október 09. szerda, 18:35
Címkék:

Zalaegerszeg építészeti és képzőművészeti értékeit ismertette az a belvárosi séta, melyre október 6-án került sor a Göcseji Múzeum szervezésében. A Nyitott szemmel, gyalogszerrel program a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében valósult meg. Az érdeklődőket Megyeri Anna történész, és Farkas Ferenc szobrászművész kalauzolta.

muz-seta 1

Helytörténeti körséta házak és szobrok között

A csoport a múzeumtól indult, és a körséta során megálltak többek között a Deák téren, a Mindszenty téren, a Kossuth utcán, az Európa téren, az Eötvös közben, Ady utcán és a Sütő utcában. Míg Megyeri Anna a város korabeli épületeiről (például a múzeumról, az egykori Kummer kávéházról, a Mária Magdolna plébániatemplomról, a kvártélyházról, a csipkeházakról, a zsinagógáról, és Gábor Miklós szülőházáról) és azok történetéről mesélt, Farkas Ferenc az útba eső köztéri szobrok és emlékművek mestereiről szólt, vagy éppen a művek stílusát elemezte.

muz-seta 3

Az érdeklődők megismerkedhettek a Szentháromság szoborral, a Széchenyi-domborművel, Németh János két alkotásával - a Zala megyei koronaőrzővel és a Szent Rókus domborművel - valamint Fischer György Ivókútjával is.

Ahogy menet közben elhangzott: nap mint nap sétálunk el ezek mellett a házak és szobrok mellett, s nem is sejtjük, hogy régi időkről mesélnek. Néha hajlamosak vagyunk lebecsülni városunkat, mondván, hogy kicsi, és nem rendelkezik nagy történeti múlttal. Ahhoz képest a néhány utcás körséta két és fél óráig tartott, és számos érdekesség hangzott el Zalaegerszeg múltjával kapcsolatban.

muz-seta 4

A Múzeumok Őszi fesztiválja rendezvénysorozat múzeumpedagógiai programokkal és rendhagyó tárlatvezetésekkel folytatódik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK