2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Régészeti rajzok és üvegfestés

2014. április 20. vasárnap, 08:54
Címkék:

Meglehetősen ritka foglalkozású alkotót köszönthettek a ZVMK kiállító termében rendezett tárlaton. Ambrus Edit szakmáját tekintve régészeti rajzoló, mely munkakörrel járó grafikai tehetségét önképzéssel, üvegfestő tudománnyal egészítette ki. Így a rég volt világ motívumai keverednek a fantázia világgal a szemet és lelket gyönyörködtető képeken.

ambrus-edit 1

A tárlatot, az egykori kolléga dr. Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató, régész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elmondta, csak kivételes alkalmakkor vállalkozik ilyen feladatra, s ez a mostani éppen ilyen.

- Ambrus Edit a magyar régészet legjelesebb korszakában dolgozott Zala és Somogy megyében, olyan feltárásokon is, melyek világszenzációnak számítanak, s olyan tárgyak kerültek a kezébe, melyek senki másnak – utalt a szakmai vonulatra – A régészeti rajzoló aprólékos, realitását egészítette ki az üvegfestés nagyon más technikájával, mely a kísérletező művész én - t hozta ki az alkotóból.

ambrus-edit 2

Az ősi világból megismert motívumok átértelmezve, továbbgondolva, színezve jelennek meg a szürrealisztikus vagy éppen meseszerű üvegképeken. Újabb ötlete, a textilek megjelenítése a felületeken, is látható ezen a kiállításon. Munkája az egykor volt világ olyan szintű átvezetése a XXI. századba, melyre tudomásom szerint csak ő képes – köszöntötte e szavakkal a bemutatót dr. Vándor László.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK