2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A szabadságharc katonái

2012. március 18. vasárnap, 16:21
Címkék:

A Balatoni Múzeum "kincseiből", Máday Norbert kiállításszervező műgyűjteményéből és Fekete György nyugalmazott hévízi szállodaigazgató, fegyvergyűjtő relikviáiból rendezett ünnepi tárlatot nyitottak meg március idusán. A múzeum emeleti nagyteremében megelevenednek egyebek mellett a tavaszi és nyári, illetve a téli hadjárat, valamint a Forradalmi Tavasz képei. Bemutatják a vértanukat, a huszárokat, a nemzetőrséget, a honvédséget, de megelevenednek az emigráció és Bach-korszak dokumentumai is. Nem marad ki persze a reformkor és a szabadságharc méltó emlékezete sem.

Ünnepi tárlat a Balatoni Múzeumban

A nyitóünnepség alkalmával Havasi Bálint múzeumigazgató üdvözölte a rendkívül nagy számban megjelent vendégeket, majd Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Az országgyűlési képviselő háláját tolmácsolta a fegyvertulajdonosoknak és a múzeum vezetésének, de előtte a kívül-belül folyamatos szépülésen áteső épületben rendezett értékes tárlatot dicsérte, amelyik méltó módon koronázta meg a nemzeti ünnepet.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere szerint a bemutatott értékek azért egyediek, mert a szabadságharc leverése után a hatalom mindent megtett azért, hogy még a tárgyak se emlékeztessenek a forradalom - ami egész Európa csodálatát kivívta- dicsőségére. Rengeteg kard és szablya végezte öntőműhelyekben, hogy a szabadság gondolatától megfosszák a magyarságot. A 1848-as eszmékért, a szabadságért harcolókat leginkább a huszárok, honvédek testesítik meg -húzta alá, majd így folytatta: "példát tudtunk mutatni akkor is és most is Európának és a világnak, ezért büszkének kell lenni magyarságunkra."

balatonimuz-marc 1

Az április legvégéig látogatható kiállítást dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója az erdélyi hadseregben részt vevő Petőfi a közkatonák tiszteletével foglalkozó versével nyitotta meg. Szerinte a tárlat: a szép korabeli képek és a sorsokat hordozó tárgyak, illetve a varázsos fotográfiák és sorsfordító eseményeket irányító dolgok, eszközök párbeszéde. Az európai forradalmak közül 1848 legnagyobb csodáját egyedül Magyarországon volt lehetséges tetten érni, hogy a szabadság eszméiért egy több százezres katonai erő küzdött az európai hatalmak túlerejével. Mint mondta: a magyar népdalok, a Kossuth-nóták zászlajukra tűzték a honvédek, nemzetőrök, közkatonák dicső tetteit, melyek csodáiból a kiállítás is szemezget.

Máday Norbert -aki szerzője egyebek mellett a dualizmus korának 120 huszáráról készített fotográfiáit bemutató köteteknek, illetve az 1500 elszánt, bátor férfiút összegyűjtő Klapka-légió emlékeit rendszerező könyvnek - a tárlat életre hívásnak céljaként azt fogalmazta meg: legyenek 20-30 év múlva is olyan magyarok, akik nem kiviszik, hanem inkább behozzák a nemzet értékes műtárgyait.

Fekete György jelképesen átadott két empire stílusú, oroszlánfejes reformkori díszszablyát a múzeum igazgatójának, aki röviddel később ezeket a fegyvereket elhelyezte az emeleti nagyterem központi díszvitrinjében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK