2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A fenékpusztai erőd évszázadai

2012. augusztus 19. vasárnap, 15:28
Címkék:

"A fenékpusztai római erőd évszázadai" című kötet (melynek szerzői Heinrich-Tamáska Orsolya, Müller Róbert, Straub Péter régészek)bemutatójára várták az érdeklődőket augusztus közepén a Balatoni Múzeumba. A fenékpusztai hatalmas méretű késő római erőd Keszthely környékének egyik kiemelkedő emléke. A Kr. u. 4. századtól kisebb-nagyobb megszakításokkal mintegy fél évezreden át számos népcsoport által használt Balaton-parti erődítmény a hosszú évtizedek régészeti kutatásai eredményeként méltán vált nemzetközi hírűvé.

Sokszínű emlékanyag egy új kötetben

fenekp 1

A Rómer Flóristól százötven éve közzétett első tudományos felmérés évfordulójára megjelenő könyv a legújabb kutatások eredményei alapján az egyedülálló lelőhely mozgalmas történetének és sokszínű emlékanyagának közérthető összefoglalására, valamint a kulturális és idegenforgalmi hasznosítás lehetőségeinek bemutatására vállalkozik.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke bevezetőjében arról szólt, hogy a közös kincs értékmentését, a turisztikai bemutatás lehetőségét fontos folyamatosan napirenden tartani.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt remélte, hogy bár a mai állapotok Fenékpusztán elszomorítóak, de valamelyik kormányzat kerít majd pénzt a mostani méltatlan állapotok megszüntetésére. A szerzők munkáját megköszönve a polgármester reményének adott hangot, hogy a romok mellett egykor hírneves fenéki ménes is ott legelészik majd.

Kaján Imre, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója is óriási lehetőséget látott az egykori erőd fejlesztésben. Szerinte a három nagyszerű szerző is azt üzeni a kötettel, hogy a jelenlegi helyzet, állapot ügyes kiaknázásra vár. A helyet felkeresőknek élményszerű ott tartózkodást kell kínálni - mondta.

A helyszín legkiválóbb ismerői által jegyzett könyvet, a szépnek és hasznosnak titulált kötetet dr. Kiss Gábor régész, a Vasvári Múzeum igazgatója ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A Balaton közelsége, a tudományos eredmények, a kiváló hazai és külföldi példák a jövő felemelkedésének lehetőségét rejtik Fenékpusztán -húzta alá az értékelésre felkért szakember, aki részletesen szólt a könyv értékeiről. A szakmai kiadvány fejezetei számba veszik Fenékpuszta környezettörténeti képét, másfél évtized régészeti kutatásait és a Dunántúl 4. századi monumentális emlékeit. Az erőd építéstörténete, római kori lakosságának temetői, népvándorlás kori utóélete csakúgy feltalálható a szép fotókkal illusztrált munkában, mint a jövő lehetősége, amit a Festetics- majorság és egy régészeti park testesít meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK