Archivum
Ízlett a testvérvárosok főztje!
Az Egerszeg Fesztivál idején hat belvárosi étteremben, hat testvérvárosunk (Marosvásárhely/Erdély, Marl/Németország, Klagenfurt/Ausztria, Varasd/ Horvátország, Dobrics/Bulgária, Krosno/Lengyelország) jellegzetes ételeit lehetett megízlelni. Az Európai Gasztrotúra című programra az Európai Bizottság egyik pályázatán nyert a zalaegerszegi önkormányzat pályázati forrást.
Eredményesen zárult az európai gasztrotúra
Bogár Beáta, a polgármesteri hivatal nemzetközi referense a programot értékelve elmondta: több száz fesztiválozó kóstolta meg az ételeket a hétvége alatt. Közülük hat olyan család akadt, akik mind a hat étteremben jártak, végigkóstolták a menüt, s az ezt igazoló lepecsételt prospektust bemutatták a városházán, amiért ajándékcsomagot kaptak.
A nyertesek szerint a menük közül a marli szakács főztje (göngyölt marhahús, kelkáposztával és zsemlegombóccal tálalva) volt a legfinomabb. A legtöbben viszont a lengyelek menüjét kóstolták meg: száznál is több adagot szolgáltak fel jellegzetes levesükből, a Zurek-ből, és a többi, általuk készített ételből. Ugyanilyen népszerű volt az Erdélyből érkezett szakácsok főztje is.
A nemzetközi referens összességében pozitívnak értékelte a gasztronómiai programot. Bár, mint említette, nem volt egyszerű összehangolni hat ország jellegzetességeit és a helyi éttermek adottságait. Az is bonyolította a helyzetet, hogy volt olyan testvérváros, aki szakácstanulót küldött, mások szakoktatóval képviseltették magukat, ám akadt olyan nemzet is, aki valamelyik sztárséfjét delegálta az Egerszeg Fesztiválra.
A menük terén is különbözőt alkottak az egyes városok, hiszen volt, aki csak egyféle ételt készített a három nap alatt, mások viszont minden napra más-más menüvel rukkoltak elő. Végül mindenhol sikerült összehangolni a lehetőségeket, a kínálatot és a keresletet, így a vendégszakácsok és a fogadó éttermek is jól érezték magukat, a kóstolni vágyó közönségről már nem is beszélve.
A fesztivál ideje alatt többen érdeklődtek a polgármesteri hivatal munkatársainál és a szervezőknél, hogy miért csak hat étterem fogadott külföldi szakácsokat. Bogár Beáta válaszul elmondta: a gasztrotúrában részt vevő éttermek kiválasztásánál az volt a cél, hogy olyan vendéglátóhelyeket találjanak, melyek a fesztivál területén vannak. Így gyakorlatilag a lehetőségek csak néhány utcára és térre korlátozódtak. Jövőre is szeretnének hasonló programot szervezni, s ha mód van rá, akár bővíteni is a kínálatot. Legyen szó testvérvárosokról, ízekről vagy éttermekről.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Épül az új térköves járda a zalaegerszegi Hunyadi utcábanForgalmi akadály van a 74-es úton, Nekeresd közelében Még lehet jelentkezni a Keresztury SzavalógáláraMűszakilag hibás sparhelt miatt izzott a korom egy becsvölgyei kéménybenBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatán -
rovatunk hírei
Újabb színházi előadást szervez Zalaegerszegen a ZAZEE egyesületMiért jófejek a pálosok? - Tárlatvezetés miseborralSzombaton Cirkuszoló a bábszínházbanJúlius 1-től összesen csak 120 napot lehet egy évben alkalmi munkával, idénymunkával dolgozniEmlékezés a doni katasztrófa hőseire ZalaegerszegenÚjévi fogadást tartott Zalaegerszeg polgármestereSziklák, napfelkelték Észak-AmerikábanEgy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaÚj lézeres eljárás a zalaegerszegi kórház urológiájánA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítette top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődése