2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalakaros zengzetes zárótétele

2015. december 07. hétfő, 07:52
Címkék:

Zalakaros Város Önkormányzata egy nyertes közlekedés fejlesztési pályázatának köszönhetően alig két hónap alatt 125.710.003 forintot fordított a település külterületén lévő 768 méter hosszú a termáltótól a zalakomári közútig vezető kerékpárút építésre és hozzátartozó infrastruktúrafejlesztésre úgy, hogy a projekt a meglévő, nagyrészt már kiépült hálózati elemek biztonságos öszszekapcsolását is ügyesen megvalósította. 


zkaros net1

A turizmus élvonalában maradni

A város eddig is kitűnő lehetőséget nyújtott a kerékpártúrákra, ám ez után a karosi üdülősor és Újfalu közötti majdnem 800 méteres kerékpárút építés átadásával újabb sanszot kínál az egészséges testmozgást kínáló kerekezésre. A dél-zalai fürdővárosban november végén felavatott külterületi kerékpárút hálózat új szakasza jól illeszkedik egy már meglévő etaphoz. A Balatonmagyaród és Zalakomár felől jövő biciklis forgalmat biztonságosan bevezeti a városközpontba, ahol a munkahelyek és szolgáltatások találhatóak.

A városba ingázó térségi munkavállalók, diákok pedig egy biztonságos közlekedési folyosót kaptak, amelyiken a városban pihenő turisták is elindulhatnak bebarangolni a régió kistelepüléseit. Az új szakasz a Délnyugat-magyarországi kerékpárút részének hiányzó hálózati eleme, ami a 7. számú főútvonal biciklis alternatívája. A testület felhatalmazta a polgármestert a kerékpárút területéhez szükséges ingatlanok kisajátítási szerződésének aláírására, az ingatlanok megvásárlására. A kivitelezésre a Szabau-Invest Kft. ajánlatát fogadták el. A pályázat keretében beszereztek egy többfunkciós, több célra is használható, univerzális traktort, amivel a kerékpárutak karbantartását tudják elvégezni.

Az avatóünnepségen mondott köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő – aki stílszerűen kerékpárjával tisztelte meg az eseményt – kiemelte: a kormányzat segítségével, a maradék pályázati források támogatásával, a meglévő tervdokumentáció és engedély felhasználásával sikerült készre jelenteni a beruházást. Kiemelte: a zalai kerékpáros turizmust fellendítendő, sokat dolgoznak azon, hogy a Kis-Balaton körül is mihamarabb új szakaszok épüljenek, biztosítva az eljutást a Balatonig.

zkaros net3

Avatóbeszédében Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere megköszönte a miniszteri biztos lobbi tevékenységét, a példaértékű kivitelezést, a munkatársak példaadó szerepvállalását. A termáltó és az öko-part jelentőségét méltató városvezető úgy látta, a fürdőzés és túrázás, a természeti értékek feltárása mellett a szabadidős lehetőségek kapuját is sikerült szélesebbre tárni. A város a kerékpáros centrum létrehozásával, a Nagykanizsa és Galambok irányába induló bicikli utak átadásával és felújításával ,a Tour de Zalakaros kerékpáros verseny megszervezésével, térségi együttműködést megvalósítva képes volt elérni, hogy mostanra a bringa nyergébe pattanás az egyik legnépszerűbb kikapcsolódási lehetőség lett a sport és kerékpáros turizmus új fellegvárában. A valódi áttörést majd az jelenti – jegyezte meg –, ha Hévízig, vagy a Balatonig önállóan kiépített út vezet. A "zöld város" koncepcióhoz és az egészséges életmódhoz, az aktív pihenéshez kitűnően illeszkedve, az igényeket helyesen felmérve, a helyi és a térség gazdaságát erősítve sikerült egy olyan ember- és természetközeli beruházást felavatni, amelyik a turisztikai versenyben tovább erősíti a gyógyüdülőhely pozícióit.

Dr. Háda László plébános Isten kegyelmét kérte, hogy az út szolgálja a szellem felüdülését és a szabadidőt, a test és lélek megerősítésére.

Kovács István református lelkész Istenhez és a másik emberhez utat keresők nevében kérte a Mindenható áldását az útra és az azon járókra.

Zalakaros számára az idei esztendő ünnepi és jelentős év volt. A város életét meghatározó fürdőt ötven éve létesítették. Méltó zárása volt ennek az évnek egy olyan jelentős projekt megvalósítása, mint a Termáltó és ökopart több mint fél milliárdos beruházása. Zalakaros nem egyenlő a fürdővel, de minden összefügg vele, vagy közvetlenül, vagy közvetve. Így van ez, eme beruházás esetében is. Nemcsak az, hogy a fürdőből elfolyó vizet hasznosítják – hanem a szomszédos területeken tervezett, vagy éppen befejezett beruházások is kapcsolódnak egymáshoz, egyfajta szinergiát megteremtve. Olyan szolgáltatásokat hoztak létre, amely kíméli a környezetet, él annak élményével és megtestesítője az egészséges életmódnak.

A Termáltó és ökopart projekttel, a "Meríts erőt a természet csodáiból!" települési jelmondat tartalma egy újabb értéktárral bővült a zalakarosiak és idelátogatók örömére. Idén év végére megvalósult Termáltó és ökopart egy olyan látványosság, amely minden korosztály számára nagyszerű szórakozási lehetőség. A fejlesztés elsődleges célja a fürdőhasználat mellett új létesítmények kialakítása további szabadidős programokhoz, illetve Zalakaros természeti környezetének játékos bemutatása. Egymást erősítő szolgáltatássorról van szó, amely újabb lehetőségeket biztosít a turizmus kínálatában. A projektben benne van a továbblépés lehetősége és egyben szükségessége is. További attrakciók telepítésével és az ide vezető méltó sétány megépítésével fokozható a kihasználtság.

zkaros net2

Egy 25 millió forintos beruházás keretében, november derekán vehették először birtokba a volt szolgálati lakásból átalakított Civil Házat az Ezüst klub, a Dalárda vegyeskar tagjai. Ugyancsak közművelődési helyszínként jelent meg a strandfürdő bejárati épületének tetőtere, amelyet a Közösségi Ház és könyvtár intézménye bérel a fúvósok és a Bottalfogó együttes részére. Az iskola és a könyvtár pedig továbbra is színvonalas kulturális programokat szervez, helyet adva több művészeti csoportnak is.

Ezzel a két nagy beruházással – a tóval és a kerékpárút megvalósításával – Zalakaros életében lezárult egy fejlesztés sorozat. Újabb céljaink vannak, hogy azok megvalósításával továbbra is Magyarország turizmusának élvonalába tartozhassunk – mondta a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK