2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vonyarcvashegy tervei beteljesülnek

2016. április 20. szerda, 17:20
Címkék:

A most startoló előszezon már csak azért is különlegesebb és értékesebb Vonyarcvashegy életében, mert tavaly átadtuk a Vonyarc Marina nevet viselő új létesítményt és bízunk benne, hogy az új vitorláskikötő méltó lesz a Balaton hírnevéhez, hisz egy modern, jól átgondolt komplexum nőtt ki az eddig parlagon lévő területen – mesélte az előszezon körülményeit firtató kérdésünkre Péter Károly polgármester.

vonyarc-net

 Hercegi Mandulás Napok

– A másik, ami a főidény kezdetét megelőzően örömet kínál, hogy az új kerékpárút megépült. A bringa utat és a környékén rendbe tett területet, a várakozásokon felüli számban vették birtokba a kedvező időjárási körülményeket kihasználó sétálók, kocogók, bicajosok és horgászok. Reményt keltő, hogy nem csökkent a szálláshelyek száma. A vendégek kategória igényei ugyan nagyban különböznek, de egyre több apartman, hotel, kemping, panzió, vendégház kínálja minőségi szolgáltatását. A polgármestert elöljáróban a közelmúlt újdonságairól kérdeztük:

– A helyi Művelődési Ház és Könyvtár az itteni hagyományok ápolását felvállaló programok életre hívójaként vált ismertté. Velük együtt valljuk, hogy az egyre uniformizálódó világban a közösségek saját identitásukat csak úgy őrizhetik meg, ha a rendezvények gyökerei helyi kötődésűek. A kilencedik alkalommal megszervezett Hercegi Mandulás Napok elnevezésű programsorozat a község azon kultúrtörténeti értékének kívánt emléket állítani, hogy a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. Ennek emlékét őrzi a Mandulás utca is.

A három napos rendezvénysorozat első napján az óvodásaink felszalagozták a Mandulás Tündérkertben a kis mandulafácskákat, majd egy jó hangulatú Tündérkerti Pikniken vettek részt. A Festetics Helikon Taverna Borászati Múzeumában a mandula településünkhöz kötődéséről villantottam fel részleteket, majd Mandulavirágzás címmel nyitottunk fotókiállítást Serdar Ünver fényképeiből. Este a Keszthelyi Szimfonikus Zenekar adott mandulás napi, klaszszikus zenei koncertet. Másnap fúvós menetzenével, mazsorettek táncával a Mandulás utcában vette kezdetét a mandulafák ünnepélyes felszalagozása. Később térzenei programon vehettek részt az érdeklődők a római katona terén, ahol megcsodálhattuk a Nagyváthy Táncegyüttes műsorát, majd táncház következett.

A Művelődési Házban vasárnap sort kerítettünk az V. Balaton Szalon elnevezésű, kis formátumú képzőművészeti alkotások nemzetközi biennáléjára és az eredményhirdető kiállítás megnyitására. Volt népi játszóház minden korosztálynak, majd a turisztikai egyesületünk támogatásával és jóvoltából mandulás süteményeket kóstoltunk. Túl vagyunk a másik jeles tavaszköszöntő programunkon is, amelynek keretében, Varga Sándor, a megyei kézilabda szövetség elnökének közreműködésével felavattuk a strandunkon felújított kézilabda pályánkat. A sportegyesületünk az önkormányzat 6,5 milliós támogatásával egy TAO-pályázaton nyert 12 millió forint felhasználásával újjávarázsoltuk az aszfaltos kézilabdapályánkat. A pálya nem csupán új borítást, hanem kerítést, lelátót, új világítást, új kapukat is kapott. Jövőre kell újból megmérettetni magunkat a "Balaton Legsportosabb Strandja" minősítés ismételt elhódításáért. Ez a fejlesztés is várhatóan hozzásegít minket ahhoz, hogy a vándorserleg Vonyarcvashegyen maradhasson.

vonyarc-net1

– Hogy halad a felkészülés a főidényre?

– A jó időjárás is segített, hogy a felkészülés zökkenők nélkül, a korábbi évekhez képest hamarabb indulhatott el. A fiatalok és a mozgást kedvelők körében rendkívül népszerű Lidó strandra érvényes, a tavaly megszokott összegért kínált: napi-, heti- és idényjegyeket, már a község honlapján on-line is meg lehet váltani. Nem növeltünk az idegenforgalmi adó összegén sem. A strandi programok száma viszont emelkedik.

Még szezon előtt egy vállalkozó jóvoltából indul a "Vonyarci Víkend" elnevezésű, három alkalomra szóló programcsomag. Lesz Nemzetközi Hobbifoci Turné, strandkézilabda bajnokság és június 4-én a strandi szezonnyitó. A kisgyermekes szülőket a strand egy új attrakcióval várja, de a vállalkozók közül ketten is felújították a saját vendéglátó egységüket. A háromcsillagos, Kék Hullám Zászló újbóli elnyeréséért is fáradozunk. Zala megye legnagyobb szabadtéri vetítővásznas filmszínházában, a szezonban pedig premier filmeket vetítünk.

– Milyen településfejlesztési pályázatokkal kívánnak élni?

– Rengeteg ötlet, elgondolás, terv van a tarsolyunkban. Mostanság: a termelői piac kivitelezése, az északi településrészen a csapadékvíz elvezetésének megoldása, az önkormányzat épületének modernizálása, egy szociális étkeztetésre és ebéd kihordására alkalmas kisbusz beszerzése és egy turisztikai TDM-pályázat kivitelezése van napirenden. A község egész területén szeretnénk korszerűsíteni a közvilágítás rendszerét is. Az önkormányzat és a csatornaközmű-társulat közös beruházásában a Fő utcán megkezdjük a járda felújítását.

Az Arany János utcában a MÁV-val közösen 300 folyóméter hoszszúságban elkészítünk egy védőkorlátot. A vitorláskikötő melletti zagytér fejlesztéséről sem mondunk le. A tömeg- és csapatsport erősítésében is élen akarunk járni. Korszerűsíteni kívánjuk az ivó-és csapadékvíz hálózatunk elöregedett szakaszait. Az állami konszolidációs keretből az Arany János utca burkolatát építtetjük újjá. Ebből a pénzből készül el a Rendezési Terv felülvizsgálata, illetve az óvoda tetőterének komfortosabbá tétele. Igény mutatkozott CSOK-rendszerű lakóparkok építésére is, de az önkormányzat csak egy-két olyan méretű területtel rendelkezik erre a célra, amivel beruházókat nyerhetne meg.

A strandtól keletre eső zagytéri részt felmértük mivel strand- és partfejlesztési céljaink vannak ezen a területen. A Kígyos-patak mentén egy csónakkikötőt hoznánk létre. A horgász egyesülettel közösen tervezzük egy tároló épület kialakítását a horgász-tanya mellett, ahol elhelyezhetők lennének a különféle eszközök, evezőlapátok. Nem mondtunk le arról, hogy a Szent Mihály-domb aljánál kialakítsunk egy mosdót és egy illemhelyet. A kápolnában egyre nagyobb számban tartott esküvők száma is erre ösztönöz bennünket. Remény van arra, hogy az ehhez kapcsolódó kisajátítási eljárás végére hamarosan pontot tehetünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK