2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új fazont kapott a Csipke passzázs

2013. április 24. szerda, 20:45
Címkék:

Befejeződött a Csipke passzázs kereskedelmi és szolgáltató üzletház építése. A csipkeház alatti megújult "árkádot" ünnepélyes keretek között április 24-én adták át a város közönségének. Az átépítés a zalaegerszegi belváros rehabilitációs projekt keretén belül, magánberuházásban valósult meg, a terveket Pelényi Gyula készítette. A munkálatok során megújult a Kossuth Lajos utca - Tüttössy utca - Petőfi utca - Dísz tér által körülhatárolt tömbbelső.

passzazs-atadas 1

Nemcsak üzletház, találkozási pont is

A közlekedőfelületek új díszburkolatot kaptak. A passzázs felső részét acélszerkezettel és bevilágító üvegfelülettel fedték le. A tetőre vezető lepusztult lépcsőket elbontották. A Csipkeház alatti üzletek is teljesen megújultak, sőt tizenhét új is létesült Összesen mint egy 700 négyzetméter alapterületen rendezték egy vonalba az üzletportálokat az áttekinthetőség érdekében. Kialakításra került továbbá egy központi vizesblokk is.

Az átadáson Gyutai Csaba polgármester felelevenítette a Csipkeház építésének néhány momentumát, illetve utalta arra, hogy a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején milyen országos visszhangot váltott ki a Vadász György építész által megálmodott egyedi épület. Mint mondta a tervező a hagyományos népi építészet elemeit (kontyos házak) ötvözte az akkori kor kihívásaival. "Büszkék voltunk erre az épületre, ám az évtizedek elmúltával már nem voltunk büszkék az árkád állapotára. Valamit tenni kellett, valahogy át kellett építeni, meg kellett újítani" - fogalmazott.

passzazs-atadas 2

Az új fazont és külsőt kapott passzázsról elmondta: a beruházás a városrehabilitációs projekt keretében zajlott, ám egy kiváló partnert is találtak Varga Attila, a Csipke Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetőjének személyében, aki fantáziát látott ezekben a belső terekben. Azt gondolta, hogy a terület alkalmas arra, hogy ne csak egy üzletház, hanem egy találkozási pont jöjjön létre. Egy város ugyanis nemcsak üzletek sorozata és házak halmaza, hanem olyan hely, ahol az emberek szívesen találkoznak és beszélgetnek egymással, vagyis közösséget alkotnak. A mostani passzázs pedig egy ilyen barátságos, élhető hely lett. Ráadásul az ökováros programhoz illeszkedve zöld szigeteket is kialakítottak.

passzazs-atadas 3

A megújult passzázst Varga Attila jelentette készre. Mint fogalmazott: mindenkinek köszönet jár, aki szerepet vállalt a mostani arculat kialakításában. Külön köszöni ezen kívül az itt élőknek, hogy egy éven keresztül elviselték, tűrték a bontással és felújítással járó kellemetlenségeket.

Az üzletházat szalagátvágással Gyutai Csaba, Varga Attila, valamint Vigh László országgyűlési képviselő adta át a közönségnek, majd a résztvevők közösen bejárták a megújult tereket.

A projekt összköltsége meghaladta a 200 millió forintot. Az üzletekbe hamarosan beköltöznek a bérlők, már csak három üzlethelyiség vár gazdára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK