2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tisztességben megélni az idős kort

2013. október 02. szerda, 08:06
Címkék:

Nem íróként, hanem elsősorban olyan magyar emberként, asszonyként kíván szólni a kedves közönséghez, mint aki sok mindent megélt életében – köszöntötte a jelenlévőket Jókai Anna az Idősek Hónapja rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján a zalaegerszegi Art Moziban.

jokai anna kezd

Az Idősek Hónapja rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján

A Kossuth-díjas író, költőnő megosztotta gondolatait az öregségről, az öregedés folyamatáról, és mint fogalmazott, hogyan lehet ezt tisztességben, és nem kétségbeesetten, szánalmasan megélni. Amikor nem is olyan fiatalon, 33 évesen elindult pályáján úgy gondolkodott, mint általában a tízen-huszonéves korosztály, elképzelhetetlennek tartotta, hogy valamikor is megöregszik. A fiatalok köztudottan bántóan tudnak nyilatkozni az öregségről, pedig aki megélheti az öregkort, szerencsés, előnnyel bír a fiatallal szemben, aki nem tudhatja, mikor történik vele valami, ami idő előtt elszólítja. Az írónő beszélt arról is, hogy megváltoztak az értékítéletek, korábban a harmincéves is idősnek számított, mostanság az ötven, hatvan éves emberre sem mondják feltétlen, hogy öreg. "Ebből látszik, ma már nem kizárólag az életkorhoz kötődik az öregség, hanem ahhoz, hogy éljük meg a múló éveket, és van-e bennünk annyi kegyelmi erő, hogy a meg-megjelenő nehézségek és testi bajok ellenére valami örök ifjút fenn tudunk magunkban tartani. Mindenkiben ott él egykori ifjú arca, belül tudja, hogy van benne valami változatlan, ami nem kötődik a hervadáshoz, ugyanakkor ez már nem a külvilágnak, hanem lelkének, az esti csendnek szól, amikor visszagondol életére".

jokai anna net

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében azt mondta: "A világ nem velünk kezdődött, mert vannak előttünk járó nemzedékek, akiktől csak tanulhatunk; tisztességet, becsületet, emberséget, és ami a legfontosabb, szeretetet. Meggyőződése, hogy a fiatal korosztály számára az időskorúak támogatása nem anyagi, és nem szociális, hanem erkölcsi kérdés. "Kaptunk tőlük gyökereket, általuk tudjuk azt, hogy a családhoz, a városhoz és a nemzethez tartozunk, és kaptunk tőlük szárnyakat, hogy kibontakozhassuk a bennünk lévő tehetséget, itt az ideje, hogy valamit, mi is visszaadjunk belőle." Köszönetként idén először hagyományteremtő szándékkal egy hónapon keresztül biztosítanak színes és tartalmas programokat az idősek számára. A polgármester beszédében büszkén említette meg, hogy Idősbarát önkormányzat díjjal ismerték el a város idősekért végzett tevékenységét. Szólt arról, hogy az elmúlt évtizedben olyan intézményrendszert alakítottak ki Zalaegerszegen, ami az idősellátás valamennyi formáját lefedi. A nyugdíjasklubok mellett gondozóházat, idősek otthonát, idősek átmeneti otthonát hozták létre, de a fogyatékkal élőknek is építettek bentlakásos otthont. A városban élő idősek érdekeit az idősügyi tanács is képviseli.

jokaianna vigh gyutai net

Vigh László országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, a társadalom intelligenciáját mutatja az, hogyan gondolkodik a "szép kort" megélő embertársairól. "Az idős ember olyan, mint a jó bor, minél idősebbek, annál érettebbek, annál több élettapasztalattal, bölcsességgel és tudással rendelkeznek, ami hasznára válhat a fiatalabb korosztályok számára".

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK