2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szuper! Csak mi! Csak most! Csak itt!

2012. március 27. kedd, 16:21
Címkék:

Itt a húsvéti bevásárlás időszaka, amely könnyedén válhat öröm helyett bosszússággá, hanem figyelünk kellőképpen oda. Tanácsos összehasonlítani a polccímkéken található árakat a pénztárgépi nyugtákkal, mert sok esetben előfordul, hogy ezek nem egyeznek meg. Így akár több ezer forintos kár is érheti a gyanútlan vásárlót egy nagyobb bevásárláskor. A karácsonyi ellenőrzések szomorú statisztikája mindez. Dr. Molnár Sándorral, a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetőjével a fogyasztói magatartásokról valamint a készülő új fogyasztóvédelmi törvényről beszélgettünk.

arubemutato1

 Ellenőriz, büntet, de dicsér is – szemléletváltás a fogyasztóvédelemben

– A kormány által idén jóváhagyott 2014-ig szóló középtávú fogyasztói stratégia kiemelt prioritásként kezeli a fogyasztók életének, egészségének és biztonságának védelmét. A készülő új fogyasztóvédelmi törvény módosítása és az egy egységes piacfelügyeleti szabályozás módosítása ezt a célt szolgálja. A fogyasztóvédelmi törvény szintén kiemelten kezeli a 18. életévüket be nem töltött fiatalkorúak szeszesitallal és dohánytermékkel való kiszolgálását, illetve ezen korosztály védelmét. Ennek szükségességét mutatja nyári ellenőrzéseink tapasztalatai; öt vendéglátóegységből négyben kiszolgálták alkohollal és cigarettával a 18. év alatti fiatalokat.

molnar sandorNagyon sok a probléma és a panasz az árubemutatók miatt. A tisztességtelen kereskedelmi magatartásnak még mindig sok idős ember esik áldozatául, ezért is bízunk abban, hogy az új fogyasztóvédelmi törvény szigorúbb szabályozást vezet be ezen a területen is. A kereskedelmi árnál jóval magasabb összegű értékesítést gyakran tapasztal a Fogyasztóvédelmi Hatóság az árubemutatókon. Például az egyik ilyen fogyasztóvédelmi ellenőrzésünk során egy negyvenezer forint értékű klímaberendezést 500 ezer forintos áron akartak eladni. Szomorú tapasztalatunk az is, hogy a tisztességtelen kereskedelmi módszereket alkalmaznak és sürgetik a szerződés mielőbbi aláírását, nem hagynak időt arra, hogy alaposan átgondolják a szerződés aláírását.

A fogyasztóvédelmi politika szemléletváltását tükrözi a pozitív lista, valamint a fogyasztóbarát embléma bevezetése. A hatóság nemcsak büntetni, de dicsérni is kíván preventív céllal.

– Az a vállalkozás, mely maradéktalanul eleget tesz jogszabályi kötelezettségeknek, igazolás kap erről, melyet üzletében kifüggeszthet, és amely felkerül a hatóság www.nfh.hu honlapjára – magyarázza dr. Molnár Sándor. – Ez a pozitív lista tulajdonképpen "előszobája" a fogyasztóbarát emblémának, melyet azok a vállalkozók kaphatnak, akik a jogszabályban rögzített kötelezettségük mellett pluszszolgáltatást is nyújtanak. Például reklámújságukban feltüntetik, mire figyeljen a vásárló az adott termék megvásárlásakor.

A minőségtudatos fogyasztás elterjesztésének eszköze a nemzeti termékkosár is. 2011 decemberétől a www.termekkosar.hu oldalon, havonta kéttípusú termékkörben, öt szempont (ár-érték arány stb.) alapján lehet megszavazni a legjobbat. Most márciusban a papír zsebkendőkre és az ásványvizekre lehet szavazni. Az olvasók véleményt is mondhatnak a termékekről, vagy ajánlhatnak újakat. A leendő harmadik modul pedig a nagycsaládosok költséghatékony bevásárlását segíti majd.

szabo laszloA közüzemi szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszokat kivizsgálásával is foglalkozik a hatósági tanácsadói iroda, mely új pillérnek számít a fogyasztóvédelem szervezetén belül.

– Hatáskörünk jelenleg csak a gáz- és az áramszolgáltatókkal kapcsolatos panaszokra terjed ki, amely 2012. július elsejétől kiegészül a víziközmű-, és a későbbiekben a hulladékszolgáltatókat érintő kifogások kivizsgálásával és – mondja Szabó László felügyelő. – A gáz és a villannyal kapcsolatban az elszámolás, számlázás, mérés, a díjfizetésre, a fizetési késedelem miatt, valamint a tartozás rendezését követő visszakapcsolásra vonatkozó rendelkezések miatt érkeznek be hozzánk panaszok.

Nagyon sok a panasz a vízszámlákat illetően is, de azokat csak, ahogy említettem, júliustól tudjuk kivizsgálni. Az eljárás során nyilatkozattételre kérjük a szolgáltatót. Nagyon sok gondot okoz a számlákon feltüntetett tételek értelmezése. Szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy a gáz-, és árammérők cseréjének alaposan olvassák át az áramcserékről készített jegyzőkönyvet aláírás előtt, és azt gondosan őrizzék meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK