2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nőiességet, kecsességet szimbolizál

2016. április 17. vasárnap, 16:17
Címkék:

Mária-híd, a kékruhás hölgy, a gondviselő anya – ezt a nevet viseli immár Zalaapáti új, a Zala folyón átívelő kerékpárhídja, amit ünnepélyes névadóval adtak át az első alkalommal megrendezett Kikelet fesztiválon, április 17-én.

zalaapati kerekparhid1

Hídavató a Kikelet fesztiválon

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy ezen a helyen negyven évvel ezelőtt még vasútvonal haladt át, vasúti híddal a Zala folyó fölött. Tizenkét évvel ezelőtt Lázár Istvánnal, Kehidakustány polgármesterével kezdtek el azon gondolkodni, hogyan lehetne a megszüntetett Zala-völgyi vasútvonal helyén kerékpárutat létesíteni. A szándék megvalósításában segítőkre találtak, akik közül kiemelte Manninger Jenő miniszteri biztost, aki harmadik alkalommal járt közben annak érdekében, hogy a kerékpárút harmadik üteme is elkészüljön Zalaapátiban. A több mint 200 millió forintos uniós támogatásból épült meg az új szakasz a kerékpárhíddal, létesült egy kerékpáros pihenő és egy felnőtt játszótér is a zalaapátiak számára.

A polgármester beszélt arról is, hogy a Termálfürdők között kerékpáron című pályázat végső célja az, hogy Kehidakustánytól Zalakarosig lehessen majd biciklizni. Az új szakasz ugyanis jelenleg a kerékpáros híddal zárul, onnét a Zala folyó töltésen lehet továbbhaladni a Kis-Balaton irányába. Ezért azt tervezik, hogy egy újabb fejlesztéssel, Sármellék érintésével elérhetővé váljon a Balaton körüli bringakörút is. Hangsúlyozta, az új kerékpároshíd szimbolikus összefogásra szólít fel, hogy valamennyi érintett település nyertese lehessen ennek a szándéknak.

zalaapati kerekparhid2

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos felidézte, hogy a korábbi regionális operatív programban pályázhattak a Balaton vonzáskörzetében lévő települések turisztikai attrakció létesítésére. Ebből a forrásból kapott támogatást Zalaapáti is, így épülhetett kerékpárút és kerékpároshíd a településen. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy a híd valóban betöltse szerepét, folytatásra van szükség. Ennek érdekében a megyei önkormányzat már beadta a Sármellékig tartó szakasz pályázatát a TOP-programra, az építkezés jövőre el is indulhat. A Sármellék és Keszthely közötti szakasz várhatóan a Balaton körüli bringakörút fejlesztése részeként épülhet meg GINOP forrásból.

A híd elnevezésére kiírt pályázat elbírásáról Pozsegovits Borbála beszélt. A művelődési ház vezetője a névadó indoklását ismertette, miszerint a meglévő robosztus híd az erőt, a férfiasságot sugallja, míg az új kerékpárhíd a nőiességet, a kecsességet szimbolizálja. Az új híd könnyed, légies alkata, szelíd kék színe Szűz Mária ruhájára és egyéniségére emlékeztet. Ezért kapta a Mária-híd nevet, mellyel a képviselő-testület is egyetértett.

zalaapati kerekparhid3

Horváth Ferenc alpolgármester szólította színpadra a nyertest, Kovács Teréz Klaudia helyi lakost, akinek ajándékcsomagot adtak át. A nemzeti színű szalagot Manninger Jenő, Vincze Tibor és Horváth Tihamér cégvezető vágták át.

1974. május 25-én éjfélkor szüntették meg a Balatonszentgyörgy–Zalaszentgrót vasútvonalat. Ez pecsételte meg a vasúti híd sorsát, melynek helyén az új kerékpárhíd áll.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK