2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nő a város mozgástere

2013. március 03. vasárnap, 16:53
Címkék:

Több zalai várossal együtt Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere is átvette az adósságkonszolidációs szerződést. A részletekről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a város önkormányzata az elmúlt években kiegyensúlyozottan gazdálkodott, folyószámlahitel nélkül.

60 százalékot vállal át az állam az adósságállományból

A közel 2,6 milliárdos hitelállomány a megyei jogú városok között a legalacsonyabb. A kiindulópont az volt, hogy az állam az adósság 40 százalékát vállalja át, ezt sikerült 60 százalékra felemelni. A minisztériumokkal való tárgyalásokban részt vett Vigh László országgyűlési képviselő is, aki segítette képviselni Zalaegerszeg érdekeit. Gyutai Csaba ezt meg is köszönte a sajtótájékoztatón részt vevő képviselőnek. Utalt rá, az előző szocialista kormányok több feladatot róttak az önkormányzatokra, melyeket nem finanszíroztak.

A polgármester elmondta: az adósság átvállalással a mintegy 1,5 milliárd forinttal csökkennek a város terhei, így a 400-450 millió forint adósságteher 200-250 millió forinttal csökken. Ezáltal nő a város mozgástere, a megmaradó pénzt városfejlesztési célokra kívánják fordítani: ipari-park fejlesztésre és munkahelyteremtésre. Mint fogalmazott, a becsületes, takarékos gazdálkodásnak megvan az eredménye, ezt ismerte el Zalaegerszeg esetében a kormány, és további ígéretet is kaptak, pályázati lehetőségek formájában.

Vigh László arról beszélt, hogy a város gazdálkodását országosan is mintának tekinthető. Az állam a konszolidációval segítette az önkormányzatokat, melyek önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Nincs vége a pozitív folyamatnak, tette hozzá, további segítségre lehet számítani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK