2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Munkával és képzéssel

2013. március 06. szerda, 18:34
Címkék:

Félidejéhez érkezett a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságát javító uniós program Zalában. A hárommilliárdos keretösszegű, négyéves időtartamú projekt révén a munkaerő-piacon hátrányban lévő álláskeresők keresett szakmákhoz, támogatott foglalkozásokhoz, munkatapasztalathoz juthatnak, segítendő a tartós elhelyezkedésüket. Az eddigi eredményekről tartottak értékelő konferenciát Zalaegerszegen.

Hárommilliárdos foglalkoztatási projekt Zalában

Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2011 májusában indított projektben összesen 3158 főt vonnak be, közülük 1700 fő számára képzést biztosítanak. Ez idáig 1700 főt vontak be, kevesebb, mint fele képzésben vett részt, a többiek támogatott foglalkoztatásban részesültek. A program egyik kiemelt célcsoportja a roma származásúak, a másik a 25 év alatti, álláskeresőként még nem regisztrált fiatalok.

Az igazgató a konkrétumokkal kapcsolatban elmondta, a támogatott foglalkoztatások esetében a maximum bruttó 120 ezer forintos bér a kiinduló pont. Nyolc hónapig bértámogatást (60 illetve megváltozott munkaképességű személy esetén 70 százalékos bér- és járuléktámogatást) kaphat a munkaadó, aki plusz négy hónapig még saját erőből foglalkoztatja a célcsoportokban meghatározott személyeket. A bérköltség-támogatás 50 év felettiek alkalmazásánál jár a munkaadónak. A vállalandó idő 3x4 hónap, e szerint változik az igényelhető támogatás összege. A munkába járáshoz is nyújtanak támogatást, valamint segítik a vállalkozóvá válást annak, aki saját vállalkozást indít, vagy egy meglévő gazdasági társasághoz csatlakozik. Ők hat hónapig minimálbérrel egyező összegű támogatást kapnak.

A projekt másik fontos támogatási eleme a képzés. Az elindított 55-ből eddig 50 – szociális gondozó, targoncavezető, cukrász, szerkezetlakatos, tehergépkocsi-vezető stb. – képzés fejeződött be.

A 2015 júliusában véget érő foglalkoztatási projekt a TÁMOP 1.1.2 program keretében valósul meg.

A konferencián mások mellett előadást tartott Danajka Noémi. A Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője egyebek mellett elmondta, a 106 milliárdos keretösszegű program 110 ezer hátrányos helyzetű ember foglalkoztathatóságát segíti elő országosan. Kiemelt cél az álláskeresők számának csökkentése, a foglalkoztatottság növelése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK