2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megemlékezés Szerencsés Rudolfról

2014. október 22. szerda, 17:14
Címkék:

Szerencsés Rudolf emléktáblájánál koszorút helyeztek el egykori osztályának tanulói az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója tiszteletére a Mindszenty-iskola főbejáratánál. Az egykori Teleki Blanka Tanító- és Tanítónőképző földrajz–történelem szakos tanára mindössze három napig volt (november 2–4.) Zalaegerszeg Város Forradalmi Bizottságának elnöke, ami miatt egész életében mellőzték, meghurcolták.

szerencses emlektabla1

 Ünnepség a zalaegerszegi forradalmi tanács elnöke tiszteletére

Kovács Tibor volt tanítvány köszöntötte elsőként a megjelenteket. Méltatta egykori osztályfőnökének tiszta emberi jellemét, az általa képviselt szellemiséget, amit örökül hagyott rájuk.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a 1848-49-es szabadságharccal és az 1867-es kiegyezéssel párhuzamot vonva azt mondta, 1956 nem volt értelmetlen, mert az akkori forradalmárok olyan rést ütöttek a kommunista diktatúra falán, amit 1989-ben egy szellő kivitt egy fuvallatra. Szerencsés Rudolf egyike volt azoknak, akik megmutatták, hogyan lehet becsülettel, tisztességgel a magyar nemzet ügye mellett igaz szívvel kiállni. Emlékét nemcsak volt tanítványainak, hanem magának a városnak is őrizni kell. A polgármester köszönetét fejezte ki Hóbor Józsefnek, Szerencsés Rudolf életútját bemutató Három nap, két év – egy élet című kötet szerzőjének, valamint bejelentette, a közeljövőben szeretnék elhelyezni az 56-os forradalmi bizottság elnökének fotóját a polgármestereket megnevező tablón a városházán. Mint fogalmazott, Szerencsés Rudolf rövid ideig vezette a várost, de ez a néhány nap Zalaegerszeg életében nagyon fontos volt.

szerencses emlektabla3

Billege István egykori tanítvány emlékezett vissza volt osztályfőnökére. Az igen aktív, és tenni akarásban lendületes tanár 1956 nyarán Balaton körüli kerékpártúrára hívta 4. B osztályának tanulóit, majd társadalmi munkát szervezett számukra a téglagyárban az árvízkárosultak megsegítésére. Szeptemberben az osztály újabb társadalmi munkaként a sportpálya építésébe fogott. Október 23-án Pesten kitört forradalom, melyről csak 24-én értesültek. Október 26-án az egész város megmozdult, az iskola diákjai is csatlakoztak a tüntetőkhöz tanáraik gondoskodó, vigyázó kíséretében. Zalaegerszegen is megalakult a forradalmi bizottság, elnöknek Szerencsés Rudolfot választották meg november 2-án. Billege István úgy vélekedett, az a három nap, míg elnök lehetett a forradalom leveréséig, sorsdöntő időnek bizonyult osztályfőnöke számára.

Ezekben a napokban hiába várták a diákok, nem tanított, helyettesítő tanár járt be az órákba. Amikor kérdezték, hol van, azt a választ kapták: nagyon fontos dolgok zajlanak most a forradalmi tanácsban. Később értetlenül álltak letartóztatása előtt, hiszen nem tett semmi olyant...

szerencses emlektabla2

Ez 1957. március 7-én, születésnapján történt meg, fűzte hozzá özvegye. Szerencsésné Takács Ilona elmondta, édesanyját kísérte ki a kollégiumból, miközben egy fegyvert rejtettek el ágyába. Ekkor tartóztatták le, de csak 1958-ban tudták elítélni, mert nem találtak rá igazán okot. Pályája megtört, tíz évig nem taníthatott. 1967-ben helyezkedhetett el újból tanári állásba Komlón. Sok megaláztatást szenvedett el, Zalaegerszegre nem jöhetett vissza, s évtizedekig megfigyelték. Szerencsésné Takács Ilona végül köszönetet mondott a megemlékezésért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK