2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lenti lejjebb nem adja...

2013. március 17. vasárnap, 14:26
Címkék:

Lenti legnagyobb öröme a sikeresen elkészült városrehabilitációs projekt és az ugyancsak örvendetes, hogy az önkormányzat intézményei is szép eredménnyel működnek, továbbá a kultúra iránti igény sem csillapodik – válaszolta érdeklődésünkre Horváth László, Lenti város polgármestere, aki elárulta: a kormány adósságkonszolidációs programja Lentit több mint 600 millió forint hitelátvállalással segíti meg. Ez jelentős mértékben megkönnyíti a második félév gazdálkodását és forrásokat biztosít a célok eléréséhez.

lenti9

Felelős gazdálkodás – munkahelyteremtés elősegítése

A könyvtárat mind a munkatársak, mind a bibliotéka használói mostanra egészében belakták. A gyönyörűen felújított művelődési központban egymást érik a teltházas színpadi előadások, így a helyi közönségnek már nem kell Nagykanizsára, Zalaegerszegre, vagy a húsz kilométerre lévő szlovéniai Lendvára utazni. Az elkövetkező időszakban havi rendszerességgel tartanak sokak érdeklődésére számot tartó színházi előadásokat. A jó idő beálltával a művelődési ház melletti rendezvénytér is főszerepet kap és ősztől pedig már színházbérletet is lehet majd vásárolni. A művelődési központ épületében kialakított két vendéglátó-ipari egység közül az egyiknek: a kávézónak már pályázat útján kiválasztottuk a bérlőjét, de az étterem még keresi az üzemeltetőjét, igaz arra is van már óvatos érdeklődés.

– Milyen feladatokat végeztek el a közelmúltban? – kérdeztük elöljáróban a polgármestert.

– Január elsejétől Lenti járási székhely, ezért a járási hivatal rendelkezésére bocsátottuk az általuk igényelt ingatlanokat. A polgármesteri hivatal és a járási hivatal közötti szakmai kapcsolattartás folyamatosan zökkenők nélkül zajlik. Az okmányiroda az eredeti helyén szolgálja ki az ügyfeleit. A tankerületi igazgatónak – aki egyébként a polgármesteri hivatal korábbi közoktatási referense volt, így rendelkezik a szükséges tapasztalatokkal – és munkatársainak is a polgármesteri hivatalban biztosítottunk helyet. Az iskolák működtetését átadtuk a Kle-belsberg Intézményfenntartó Központnak, viszont a képviselő-testület végleges döntése értelmében a két esztendeje felújított szakorvosi rendelőintézet a miénk maradt. Bízunk benne, hogy a rendelő épületének üzemeltetését és az itt folyó szakmai tevékenység körében felmerülő költségeket képesek leszünk felvállalni.

A tél a hetven kilométernyi közúthálózatunk egy részét valamint a járdáink egyes szakaszait jócskán tönkretette, komoly feladat lesz a mielőbbi helyreállítás. Üdülőváros lévén a 40 hektár nagyságú városi zöldfelületet sem hanyagolhatjuk el.

– Milyen megoldandó feladatok előtt állnak?

– Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk a felelős gazdálkodásra. Saját bevételeink növelésére törekszünk, a jogszabályok nem teszik lehetővé működési hitel felvételét ez évtől az önkormányzatoknak. Jelenleg egy pályázat benyújtását készítjük elő, mert a Vörösmarty utcai óvoda telephelyén szeretnénk egy új csoportszobát kialakítani, továbbá szeretnénk az épület energetikai felújítását – tető- és falszigetelést, nyílászárók cseréjét – is elvégeztetni. A pályázatok közül legelébb azokra figyelünk, amelyekhez nem szükséges önerő, illetve azokra, amelyek új munkahelyeket teremtenek, vagy további önkormányzati bevételt termelnek. A gyermekétkeztetés továbbra is önkormányzati feladat maradt, a meglévőkön kívül még a gimnázium és a Móricz Általános Iskola és EGYMI konyháját is a város fogja üzemeltetni. Szeretnénk az eddig megszokott színvonalon ellátni ezt a feladatot is. A Lámfalussy Sándor Szakközépiskola és Szakiskola továbbra is vásárolt szolgáltatással oldja meg az étkeztetést. A Megyei Intézményfenntartó Központ által működtetett konyhákat március végén vesszük át, a tanév végéig változatlan szervezeti formában maradnak, a nyáron áttekintjük, újragondoljuk a rendszert.

lenti 7

Továbbra is kiemelt feladatunk, hogy kedvező feltételeket biztosítsunk a munkahely teremtésére vállalkozó befektetőknek és mindazoknak, akik szállodaépítésben gondolkodnak, de persze a már meglevő vállalkozások támogatását is felvállaljuk. Minden erőnkkel hozzá igyekszünk járulni ahhoz, hogy az itteni üzemek, cégek, vállalatok dolgozói létszáma ne csökkenjen tovább. A több évre ütemezett ivóvíz- és szennyvízhálózat karbantartási projektünkben idén mintegy 45 millió forint felhasználásával szivattyúk, átemelők cseréjét végeztetjük el, többek között a Tompa Mihály utca 300 méter hosszú szakaszán a régi eternit csövek kiváltásával tesszük biztonságosabbá az ivóvíz-szolgáltatást. Körforgalom építésének lehetőségét vizsgáljuk a kegyeleti park mellett, a Kos-suth–Béke–Táncsics utcák, illetve a Kossuth–Akácfa–Szövetkezeti utcák kereszteződésében.

Ferenczi Róbert alpolgármester szerint alapvető cél, hogy a termálfürdőjéről és a Szent György energiaparkjáról híressé vált fürdőtelepülésre látogatók száma folyamatosan növekedjék. E céllal a fürdő vezetése nemrégiben a szolgáltatást igénybe vevő fürdővendégek számára kedvező módon változtatta meg a belépődíjak rendszerét. A korábban megszokotthoz képest most szinte féláron lehet használni a fürdő egyes szolgáltatásait.

A 14 évnél fiatalabbaknak pedig – kísérleti jelleggel – jelenleg nem kell belépődíjat fizetni. Az önkormányzat jelentős összegű forrást biztosít a fürdő marketingtevékenységéhez, amely az említett újdonságok népszerűsítését, reklámozását segíti elő bel- és külföldön. Február közepétől a Lenti Gyógyfürdő Kft. vette át a mintegy két évtizede létrehozott, a nemzetközi ADAC által négycsillagos minőségi kategóriába sorolt Castrum Termálpanzió és Kemping üzemeltetését is. A helyi turizmus stratégiai érdeke a jól működő, fürdőhöz közeli, minőségi szálláshelyek megléte. Kiállítói voltunk az Utazás 2013 szakkiállításnak és látogatjuk a célországok: Ausztria, Németország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország idegenforgalmi szakvásárait, kiállításait.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK