2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lakáspiaci CSOK-hatás

2016. február 16. kedd, 17:43
Címkék:

Keszthelyen és a környéken egyelőre nagyon kevés az olyan új építésű ingatlan, amire a 10+10 milliós családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) teljes egészében igénybe vehető. A CSOK-kal kapcsolatban egyelőre kivárás van, a beruházok ez eddig még nem követték le a befektetői igényeket. Intenzív a munkakapcsolatunk a beruházói oldallal. Ők ügyesen próbálnak rálelni azokra az építési telkekre, ahol a nagyobb ingatlanfejlesztési projektjeiket startolhatják, de igen kevés, jó lehetőség adódik számukra.

csok 1

Egyelőre kivárnak...

Most irreálisan magas áron elfogy és elkel ugyanis mindenféle telek. A telektulajdonosok kivárnak, és többszörös áron szeretnék áruba bocsátani a meglévő, saját tulajdonú összközműves építési telküket. - mesélte a CSOK-kal összefüggésben Wágenhofer János, az egyik legnagyobb, keszthelyi ingatlanforgalmazással foglalkozó cég ügyvezetője.

A szakemberek úgy látják, hogy tavaly a második félévben már felpörgött a használt lakás piac, idén pedig fellendülhet az új lakások piaca is a CSOK-nak köszönhetően és a lakásépítés áfájának csökkentése miatt. Keszthelyen és a Balaton környékén is meghozhatja az építkezők kedvét a lakásépítés áfájának apadása, a magánépítkezőknél pedig bejön az a szabály, hogy a teljes ÁFA-tartalmat visszaigényelhetik legfeljebb ötmillió forintig. Hogy hány új lakás és ház épül majd az áfa-visszatérítés és a kibővített CSOK miatt, nehéz megjósolni, de már februárban sokkal intenzívebb az ingatlan adás-vétellel foglalkozó irodák telefonos ügyfélforgalma, ami ugyancsak biztató jelnek számít. A lakásépítés áfájának csökkentése a fejlesztőknek nagyobb nyereséget hozhat, emiatt több projekt jelenhet meg a régió piacán, ezáltal bővülhet az új lakások kínálata. A zalai Balaton-part felkapott községeiben új projektek indulhatnak, az eddig még vevőre nem talált telkeket is várhatóan hamar értékesíteni lehet. Az újszerű, az elmúlt 10-15 évben épült ingatlanok iránti keresletet lehet, hogy mérséklődik. A lakás és ház árak már most is elég magasak a környéken, ha intenzív marad a kereslet, akkor ez, bizonyosan emelni fogja az ingatlan árakat. A CSOK ingatlanforgalmi hatása valószínűsíthetően majd jövőre, illetve 2018-ban lesz erőteljesebben érezhető.

csok 2

- Mekkora lett a CSOK támogatási összege?

- A támogatási összegek változása az új lakásokat nem, de a használt lakásokat érintette, eltörölték ugyanis a négyzetmétersávokat és a legmagasabb összeget tették elérhetővé, így használt lakás vásárlására vagy bővítésére egységesen 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 1,43 millió forint, 3 gyermek esetén 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek esetén pedig 2,75 millió forint vehető fel. Használt lakás vásárlása esetében él a szabály, hogy a lakás vételára, amely az adásvételi szerződésben szerepel, nem haladhatja meg a 35 millió forintot, és a hitelintézet által megállapított forgalmi érték 120%-át sem. Bővítésnél pedig a számlával igazolt költségek ötven százalékára jár csak a támogatás az alsó négyzetméterkorlátok pedig a bővítéssel létrejövő lakás hasznos alapterületére vonatkoznak.

- Mikor kell igényelni a CSOK-ot?

- A családi otthonteremtési kedvezményre való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását használt vagy új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, bővítés esetén pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell kérni a hitelintézettől. Más tehát a szabály, mint új lakás építése esetén, amelynél a használatbavétel előtt kell kérvényezni a támogatást.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK