2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kéményseprő köszöntötte a várost

2016. január 04. hétfő, 19:39
Címkék:

A hagyományokhoz híven kéményseprő látogatott az új esztendő első munkanapján a városházára. A Lángőr '94 Kft. ügyvezetőjét, Havasi Zoltánt, valamint Kerkai László kéményseprőt Balaicz Zoltán polgármester fogadta. Havasi Zoltán elmondta: 1995. januárja óta látogatják meg a kéményseprők év elején a megye városainak polgármestereit, hogy szerencsét és boldog új évet kívánjanak a városvezetésnek, illetve rajtuk keresztül a lakosságnak.

kemenysepro 2

Eddig úgy gondolták, hogy a kéményseprőkhöz kötődő szerencsehozó babona azzal van összefüggésben, hogy régen az ő munkájuk következtében sikerült megelőzni a falvakban a kéménytüzeket. Ma már azonban egyre inkább az a valószínű, hogy a korommal kapcsolatos a hiedelem. A korom ugyanis – ami rátapad a kéményseprő ruhájára – a mákhoz, lencséhez hasonlóan aprószemű, és mint ilyen, szerencsét, gazdagságot, bőséget hoz.

Zalaegerszegen összesen öt kéményseprő teljesít szolgálatot, akik rendszeresen ellenőrzik a város kéményeit, tüzelőrendszereit. Mint azt Kerkai László elárulta: napjainkban a legtöbb problémát a szén-monoxid szivárgás okozza. Szerencsére az elmúlt években haláleset nem történt a városban, ám balesetek igen. A visszaszivárgást leginkább nem a régi kazánok és kémények okozzák, hanem a műanyag nyílászárók és páraelszívók, amik miatt elfogy a levegő a lakásokban.

kemenysepro 1

A szakemberek szerint célszerű szén-monoxid mérőt vásárolni, szellőzőt kialakítani és rendszeresen ellenőriztetni a kazánokat. A kéményseprők idén is bíznak a lakosság együttműködésében, amire többnyire jó példák vannak a városban, hiszen az itt élők általában partnerek az ellenőrzésben.

Balaicz Zoltán polgármester a szokásoknak megfelelően pezsgős koccintás keretében köszönte meg az év eleji látogatást. S, hogy biztosan szerencsénk legyen, a kéményseprő kabátgombját is megfogta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK