2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hátrányosabb helyzetbe egyik beteg sem kerül

2012. július 05. csütörtök, 12:07
Címkék:

Július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy. Átszabták az intézmények területi ellátási kötelezettségét és az osztályok progresszivitási szintjeit is, vagyis azt, hogy milyen szintű ellátást kell biztosítaniuk. Az ágazatot érintő átalakítások hatására 2150 kórházi ágy szűnik meg Magyarországon és 9 kórházban befejeződik az aktív ellátás. A jövő évi büdzsé szerint 2013-ban 60 milliárd forinttal kevesebb állami forrás jut az egészségügyi kiadásokra. Az egészségügy súlyos megszorítások elé néz. Dr. Kvarda Attilától a hévízi gyógyfürdőkórház és a keszthelyi kórház főigazgatójától elöljáróban azt tudakoltuk, hogy az aktív betegellátás szűkítése miként érinti a gyógyító intézményeket.

kh-korh 1

Változások a keszthelyi és a hévízi kórházban


- Szerencsére az aktív betegellátás szűkítése bennünket nem érint. Marad az eddig megszokott struktúra. A kiadott rendelkezéseknek megfelelően kisebb-nagyobb szerkezeti változásokra lehet készülni, de az ellátás típusa és minősége alapvetően nem változik. Az eddigi mátrix típusú osztályok (belgyógyászati, sebészeti) megszűnnek, és az eddig a mátrixba tartozó részlegek önálló osztállyá válnak. A keszthelyi kórház ellátási területe viszont növekedett július elsejétől. Mintegy tízezer lakossal többet kell most ellátnunk, még Veszprém megyéből is csatoltak hozzánk településeket. A fekvőbeteg ellátás szakmai struktúrája a hévízi reumakórházban sem változott, maradt az aktív reumatológiai ellátás rendszere, és megmaradt a rehabilitációs tevékenység is ugyanakkora ágyszámmal, mint ami korábban volt. A rehabilitáció vonatkozásában nem változott a területi ellátási kötelezettségünk, az aktív reumatológiai ellátás viszonylatában pedig növekedés állt be az ellátandó lakosok számában, az elmúlt időszakhoz képest. Már háromszázezernél több lakos tartozik hozzánk Zala, Veszprém és Somogy megyékből.

- Az új beutalási rend miatt nehezebb helyzetbe kerülnek a keszthelyi, hévízi és környékbeli betegek?

- Nem történt változás az aktív fekvőbeteg-ellátásban és a járóbeteg szakrendelések vonatkozásában sem, ezért hátrányosabb helyzetbe egyik beteg sem kerül. A beutalási rend sem igen változott. Ha a beteget szakorvosa olyan rendelésre küldi, amelyik sem a keszthelyi, sem a hévízi kórházban nincs, akkor a háziorvos már tudja, hogy az érvényes beutalási rendnek megfelelően melyik másik gyógyító intézményt kell kijelölnie. A Zala megyei kórházban megszűnt például a bőrgyógyászati fekvőbeteg-ellátás, ezért az itteni betegeknek is a szombathelyi kórházat kell majd felkeresniük. Egyik kórházunkban sincsenek szűkített kapacitású ellátások, de sajnos bővítésre sem került sor. Ez a jövőben komoly fejtörést okoz, mert az ellátási kötelezettségünk a betegszámot érintően növekedett, de a kapacitásunkban nem lett változás. A többletfeladatokat a szűkebb kapacitással nehezebb lesz teljesíteni. Az egészségügyre általánosan jellemző forráshiány miatt ugyanazokkal a finanszírozási kondíciókkal kell a többletfeladatokat ellátnunk, mint ami eddig volt. Komoly gazdálkodási probléma is lehet a dologból. Nehezen lehet tartani idei költségvetését, mert a feltételek drasztikusan megváltoztak. A kórháznak el kell végeznie feladatait, de a bevételcsökkenés mellett prioritásokat kell felállítani, ami komoly kihívás.

- Teljességgel tisztázott, hogy milyen betegséggel hová kell továbbküldeni a beteget, akinek ellátását a keszthelyi kórház nem vállalhatja?

- Minden régióbeli háziorvos kapott tájékoztatást az ÁNTSZ-től, és a közelmúltban jómagam is konzultáltam a háziorvosi ellátás szakdolgozóival. Megismertettem velük az egészségügyi államtitkárság által összeállított, a területi ellátási kötelezettség lefedésére vonatkozó dokumentációt. A betegutakat igyekszünk folyamatosan pontosítani, ezzel is javítva a betegellátás biztonságát.

- Számít-e működési, ellátási zavarokra az új rendszerrel kapcsolatban?

- E pillanatban úgy látom, hogy az ágazati forráskivonás ellenére tisztességesen fenn lehet tartani a keszthelyi és hévízi kórházat. Működési ellátási zavarok létrejöhetnek, már csak azért is, mert nem tudjuk, hogy a megnövekedett ellátandó beteglétszám arányaira figyelve, mekkora tartalékokat kellene képezni, szakmai anyagokból, vérből, gyógyszerekből stb. Vélelmezhető, hogy a tapolcai kórházban megszűnt aktív ellátás után Veszprém megyének több településéről is a mentők a sürgősséggel ellátandó beteget hozzánk hozzák majd. A pénzszűke miatt az elmúlt években már nem tudtunk tartalékot képezni, de a fent vázolt esetekre megpróbálunk valahogy készülni. Szinte bizonyos, hogy a betegfogadási várólistánk például nőni fog.

kh-korh 2

- Vesztesei lesznek-e az átalakításnak a kórházak dolgozói?

- Nagyon bízom benne, hogy egyik kórházunk munkatársi gárdája sem lesz kárvallottja az átalakulásnak. A jelenlegi struktúrában mindkét intézménynek megvan a helye, szerepe a magyar egészségügy térképén. Kiszámítható, biztonságos munkavégzési feltételeket tudunk kínálni az itt dolgozóknak, remélem hosszú távon is. A két kórház szakmai, gazdasági együttműködése ugyanakkor még fokozható. Az új rendszerrel lehetőség nyílik arra, hogy a közös találkozási pontok lépéseit ügyesen kidolgozzuk. Költséghatékony racionalizálással, további takarékosságra ösztönző lépések megtételével igyekszünk a munkavégzés további hatékonyságát, minőségét javítani, úgy, hogy a betegeknek is jobb legyen. A fekvőbeteg ellátásban is és a szakrendelések vonatkozásában is szakemberhiánnyal küszködünk. Várjuk az év folyamán megjelenő modernizációs, fejlesztési pályázati kiírásokat, hogy a feladatainkat külső források segítségével, saját erő hozzáadása nélkül, még gördülékenyebben el tudjuk látni. A jelenlegi átalakulásnak a járóbeteg szakellátás még nem volt részese. Erre év végén, vagy a jövő év elején fog sor kerülni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK