2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Használj bátran nulla milligrammot!

2015. november 02. hétfő, 18:18
Címkék:

 Ha bárki szeretne kábítószert használni, akár alkalmilag, akár rendszeresen, az bátran használjon 0 milligrammot, mert semmi nem fog történni. Ami viszont több, mint 1 milligramm, az megváltoztat, mégpedig úgy, hogy a változás folyamatába nem tudsz beleszólni. Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője alsópáhoki általános iskolásoknak tartott előadásában figyelmeztetett erre.

zacher gabor net

Őszintén a kábítószerekről – Zacher Gáborral

Zacher Gábor szerint, hogy ne nyúljon a gyerek kábítószerhez, szükséges a kollektív keretrendszer, amit otthon együtt alakítanak ki. Ha a gyerek keretrendszer nélküli családban nő fel, mondjuk, az apa iszik, az anya csak ritkán, jóval inkább gyógyszert szed, akkor hogyan legyen a gyereknek kerete.

– Amikor ma Magyarországon arról beszélünk, hogy a kábítószer mekkora probléma, nagyon gyakran csak a felszínt szoktuk megkaparni. A gyerek kórházba került, meghalt, vagy elkaptak egy dílert stb. A kérdés sokkal inkább az, vajon mi van a szerhasználat mögött. Ahelyett, hogy a gyerekekre csúnyát mondunk, hogy kábítószeresek, nézzünk inkább a történet mögé. Milyen fajta társadalmi közegben mozog, honnan jön, mit visz magával, milyen értékrendet képvisel, hiszen ez fogja életét meghatározni. Az otthoni értékrend ellen márpedig nehéz küzdeni, éppen ezért nincs az az iskola, ami tudná ezt pótolni – hangsúlyozta Zacher Gábor.

Miért is szoktak a gyerekek kábítószerezni kérdésre úgy vélekedett, divat ma kábítószert használni. A divatot azonban többnyire a fiatalság alakítja. Vagyis, ha egyre több fiatal merne olyan divatot teremteni, hogy nem él kábítószerrel, akkor változhat a szemlélet. Ahhoz viszont évek kellenek, hogy egyfajta értékrendváltozás bekövetkezzék. A toxikológus szerint ezért nagyon fontos a kortárscsoport-minta.

A különböző drogok hatását pókhálómintákon mutatta be az előadó. A bevitt szertől a pók képtelen szabályos hálót fonni. Ahogy az ember is, akinek személyisége megváltozik a tudatmódosító szerektől. Zacher Gábor a kábítószerek központi idegrendszerre gyakorolt hatásairól mesepéldákat is hozott.

– Vajon mi okos felnőttek beszélünk-e arról a piros gombáról, ami gyakran jele az óvodában a gyerekeknek, illetve ábrázolják mesékben (Hófehérke, Hupikék törpikék), melynek fogyasztása hallucinációval jár. Persze nem tudományosan, mert semmi értelme. Ellenben el lehet mondani úgy: kisfiam, ha megennéd ezt a gombát, akkor szaladgálnál körbe-körbe, és a földre vetnéd magad, mert azt hinnéd, hogy te vagy a pöttyös labda. Ugyanis ez a gomba egyetlen dolgot csinál veled: megváltoztat. Ezt az 5–6 éves gyerek is megérti.

zacher gabor eload

Zacher Gábor kiemelte, ha világosan beszélünk, "akkor tettünk valamit a gyerekek puttonyába". Ennek nem holnap vagy holnapután lesz jelentősége, hanem 16 éves korában, amikor elmegy a buliba, és hajnali fél kettőkor a haver megkínálja egy spanglival: "vajon tud-e jó döntést hozni, mer-e nemet mondani"?

A toxikológus szerint nincs könnyű- és keménydrog, ezeket a jelzős szerkezeteket el kell felejteni. Az elmúlt 10–15 év kutatásai rávilágítottak arra, hogy a rendszeres marihuána-használat milyen súlyos testi-lelki függősségeket okoz, akár egyetlen cigaretta is olyan változásokat hozhat a gyerek szervezetében, melynek egész életében viseli a következményeit. S mit tanácsol a fiataloknak?

– Ha bajba kerültél, merjél őszinte lenni, és merjél segítséget kérni. Ha megkapod a segítséget, akkor ki tudsz ebből a történetből lábalni. A visszaút, az az egy-másfél év rehabilitáció, azonban hihetetlen kemény történet...

Zacher Gábor leszögezte azt is, sem a tiltás (börtönbüntetés), sem bizonyos szerek engedélyezése nem lehet megoldás.

– Én soha senkinek nem tiltottam meg, hogy használjon kábítószert. Nincs ilyen jogosítványom, nem is szeretném. A nulla milligramm használatát ellenben bátran javaslom. Mert akkor nem történik semmi. Ezért nem kívánok mást: csak jó döntéseket, ha a jövőben egy bulin füves cigivel kínálnak...

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK