2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hangos, zajos óévbúcsúztató

2011. december 31. szombat, 14:13
Címkék:

Szilveszter ünnepéhez számos szokás és babona kötődik itthon és világszerte egyaránt. Ekkor teszünk fogadalmakat (melyeket rendszerint nem tartunk be), és úgy tartják, hogy ekkor tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért. Csupán néhány évszázada lett január első napja az újév kezdete, a régi időkben tavasszal vagy ősszel (vetés, aratás idején) kezdődött az új esztendő. Az alábbi összeállítással kívánunk egészségben, megértésben, szerencsében és szeretetben gazdag, békés, boldog Új Esztendőt a ZalaMédia Olvasóinak.

 

zegeste

Magyarország

Az újévi szokások az idők folyamán nem változtak; még mindig úgy tartják, az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az új évben. Sokan készítenek szerencse pogácsát, vagy más süteményt, melybe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak nagy szerencséje lesz. Az óévtől azért kell hangosan és zajosan búcsúzni a néphit szerint, hogy elijesszük az ártó szellemeket. Fontos, hogy az év utolsó napján csupa jó dologgal vegyük körül magunkat; ne veszekedjünk a szeretteinkkel és tilos mosni, takarítani, mert ezek a tevékenységek nem hoznak szerencsét.

Itthon az év utolsó napján fontos szerepet kapnak az elfogyasztott ételek. Leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen az egyik legfontosabb szerencseszimbólum. Tilos azonban a csirke, pulyka fogyasztása, hiszen ezek az állatok "elkaparják" a szerencsét. Úgy tartják, aki az új év első napján lencsét fogyaszt (főzeléknek vagy levesnek) sok pénzt várhat az új évben. Az év utolsó napjának jellegzetessége, hogy szinte mindenki fogadalmat tesz.

Anglia

Angliában szokás, hogy pontban éjfélkor ki kell nyitni a hátsó ajtót (ez lehet kertajtó, erkélyajtó stb.) és ki kell engedni a régi esztendőt, majd utána kinyitni az első ajtót, és be kell engedni az újat. A lakásokat fagyönggyel díszítik szilveszterkor, és úgy tartják azok a párok, akik éjfélkor csókot váltanak egymással alatta, abban az évben biztosan együtt maradnak.

Olaszország

Az olaszok úgy tartják, hogy szilveszterkor meg kell szabadulni minden régi megunt holmitól a lakásban, mert az nem hoz szerencsét, ezért a lakás elé kiteszik vagy kidobják a régi megunt holmikat.

Svédország

Svédországban az emberek gyertyát készítenek és megajándékozzák vele a szeretteiket újévkor, amely a fényt, vidámságot jelképezi és aki kapja, az boldog lesz az új évben. Este még a karácsonyinál is bőségesebb vacsorát fogyasztanak, együtt családi és baráti körben.

Japán

Japánban szalmaköteget helyeznek a bejárati ajtóra, amely távol tartja a rossz szellemeket és összegereblyézik az udvart, ami állítólag összegyűjti a szerencsét is. Úgy hiszik, ha ilyenkor sokat nevetnek, boldog lesz a következő évük.

Thaiföld

Thaiföldön az emberek lelocsolják egymást vízzel, hogy a következő évben sok eső, így bőséges rizs termés legyen. Tisztára mossák a Buddha szobrok lábát, és egymásnak, valamint a szerzeteseknek kis tálkákban rizst és gyümölcsöt ajándékoznak.

Dél-Amerika

Latin Amerika nagy részén úgy tartják, jó kedvvel kell elbúcsúztatni az ó évet és várni az újat. Sokan a szilveszteri partikra a sárga és az arany különböző árnyalataiba öltöznek, mert ez szerintük gazdagságot hoz a jövő évre (aki pedig szerelmet vár, az vörös ruhába öltözik). Kolumbiában gólyalábakon járó emberek járják az utcákat, Kubában vizet öntenek éjfélkor ki az ablakon, hogy az Új év is tiszta lefolyású és mindenféle bajtól mentes legyen.

Bulgária

Bulgáriában amint az óra éjfélt üt, leoltják két-három percre a lámpákat és szabad a szilveszteri csók. Minden háznál süteményt vagy kuglófot sütnek, amibe érméket rejtenek, és aki megtalálja, annak gazdagságot hoz az új év.

Amerikai Egyesült Államok

Amerikában óriási bulikkal, partikkal búcsúztatják az ó évet. A nagy városokba utcabálokat is tartanak, a legnagyobb minden évben New York-ban van a Times Square-en. Amerikában is úgy tartják szerencsét hoz ilyenkor a sertéshúsból készült étel, és a különböző hüvelyesek, szemes bab, borsó, lencse fogyasztása. Amerikában (és az angolszász) országokban úgy tartják, ha az első látogató új évkor magas, sötét hajú férfi, akkor szerencséjük lesz (ez ellen a szokás biztosan itthon sem tiltakoznának a lányok)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK