2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ha a "christmas blues" megszólal

2011. december 07. szerda, 20:07
Címkék:

A karácsony sajnos egyre többeknek épp a szeretetnélküliség és a magányosság újabb próbatétele, de stressz forrást jelenthet az egyébként boldog családban, vagy a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élőknek. A pszichológia szakirodalma "christmas blues"-ként emlegeti ezt a komplex tünetegyüttest. A keszthelyi Kocsa Jánosné klinikai szakpszichológust elöljáróban arról kérdeztük, hogyan tudjuk ügyesen megelőzni, illetve kezelni a karácsony okozta stresszt.

 

karacsony-stressz 2

 

A karácsony nem csupán a szeretet ünnepe

- Mindenki a legjobbat szeretné kihozni a szeretet ünnepéből. A stressz elkerüléséhez már jóval az ünnepek előtt át kell, gondoljuk, hogy miféle szokásokat akarunk megvalósítani. Fontos a tervkészítés, hogy mit főzünk, mit vásárolunk, kit, milyen ajándékkal lepünk meg. El kell kerülni, hogy mindenre az utolsó pillanatban kerüljön sor. Lényeges az is, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Mind fizikailag, mind érzelmileg, mind anyagilag reális célokat kell kitűzni. Maradjon idő önmagunkra is: relaxáljunk, menjünk el fodrászhoz, kapcsolódjunk be adventi programokba.

- A vallásos ünnep mostanra egyre inkább a kereskedelem, a fogyasztói társadalom ünnepévé vált, aminek egyenes következménye: az ajándékozási stressz. Tehetünk valamit ennek legyőzésére?

- Tény, hogy már maga a bevásárlás is erősen stressz keltő. Nagy a tömeg, nagy a tülekedés, egy-egy felkapott árucikkért komoly harc indul. Érdemes ezért jó előre kipuhatolni, hogy mit szeretne kapni az általunk megajándékozott. Az ünnep ne csak arról szóljon, hogy "mit hozzon a Jézuska", hanem inkább az együttlétről, a szeretetről. Az ünnepnek mentesnek kellene lennie a túlköltekezéstől. Az ajándékbontás ambivalens érzése csak egy pillanatig tart, és igazándiból nem feltétlen ez befolyásolja leghangsúlyosabban az ünnep hangulatát.

- Az egyik legfontosabb stressz tényező karácsonykor furcsa módon a család. Sokan kimerülnek fizikailag, többen összeomlás-közeli állapotba jutnak. Bizonyára ez is elkerülhető. Hogyan?

karacsony-stressz 1

A szakember szerint a túlköltekezés is növeli a stresszt

 

- Ha odafigyelünk a családtagunkra, akkor máris jót teszünk. Sokszor nem vesszük észre, hogy a másik fáradt, kimerült. Egymás között érdemes ügyesen, igazságosan felosztani a teendőket. A közös készülődés által biztosított élmény plusz energiát, jó érzést kínál. Sokszor elfelejtik a családok, hogy az életkor, idővel, minden famíliában megváltozik. A gyerekek felnőnek, és az igényeik is változnak az ünnepkör menetével kapcsolatban. Érdemes ezt is átbeszélni: most ki-mit szeretne. Nem kell félni a praktikus újításoktól sem.

- Az emberek egy részének a karácsony előtti időszak az ünneptől való szorongásról szól, karácsony után pedig az ünnep kudarcáról számolnak be többen. Kell egyáltalán katarzist várni a karácsonytól?

- Karácsonykor kerülendő a tökéletességre való törekvés és az is, hogy családtagjainktól felhőtlen boldogságot várjunk el. Hajlamosak vagyunk elfelejteni karácsony igazi lényegét: Jézus születését. A szeretet, a megújulás ünnepén is minden emberi lélekhez megvan a kulcs. Az érintés, melynek hatására megnyílik a lélek. A lélekharangok megkongatására kell törekedni szeretettel, türelemmel, odafigyeléssel, és ez segít, hogy utólag se legyünk lehangoltak. A karácsony belső ünnep, ami nem veszíti el az érvényességét még akkor sem, ha külsőségeiben nem sikerül olyan tökéletesre. A szeretet és összetartozás élményét adó karácsonyból szerencsére a későbbiekben is töltekezhetünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK