2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyenesdiás már a főidényre készül

2012. március 28. szerda, 18:05
Címkék:

Gyenesdiás, a Nyu­gat-Ba­la­ton köz­ked­velt és rend­kí­vül in­ten­zí­ven fej­lő­dő 4000 la­ko­sú, csa­lád­ba­rát üdü­lő­fa­lu­ja idő­ben el­kezd­te a fel­ké­szü­lést a fő­idény­re – vá­la­szol­ta a sze­zon előt­ti te­en­dő­ket fir­ta­tó kér­dé­sünk­re Gál La­jos, a nagy­köz­ség pol­gár­mes­te­re, aki ál­lí­tot­ta: az idei év­ben is tar­to­gat­nak meg­le­pe­té­se­ket, új­don­sá­go­kat. A me­gyei na­pi­lap ta­va­lyi ver­se­nyé­ben Za­la me­gye leg­ked­vel­tebb üdü­lő­hely­évé vá­lasz­tott ele­gáns nagy­köz­ség már az el­múlt év­ben na­gyon ko­mo­lyan vet­te a le­ve­gő­tisz­ta­sá­gi, víz­mi­nő­ség-vé­del­mi, ta­laj­vé­del­mi, egész­ség­vé­del­mi, kör­nye­zet­vé­del­mi fel­ada­ta­it, és a Biodiverzitás Fő­vá­ros­a pá­lyá­za­ton ko­moly bronz­díj­jal is­mer­ték el szak­mai te­vé­keny­sé­gü­ket.

 gyenesdias legi1

Pezsgő élet mediterrán hangulatban

A ta­va­lyi­nál is ra­ci­o­ná­li­sab­ban, kel­lő tar­ta­lé­kok­kal, és mű­kö­dé­si hi­tel fel­vé­te­le nél­kül ter­ve­zett költ­ség­ve­tést fo­ga­dott el a kép­vi­se­lő-tes­tü­let. Az ön­kor­mány­zat alap­elv­ként vall­ja: ad­dig nyúj­tóz­kodj, amed­dig a ta­ka­ród ér, de per­sze idén is nagy gon­dot for­dí­ta­nak az épí­tett és ter­mé­sze­ti kör­nye­zet vé­del­mé­re, il­let­ve az inf­rast­ruk­tú­ra fej­lesz­té­sé­re. A "csa­lád­ba­rát ön­kor­mány­za­tot" ve­ze­tő pol­gár­mes­ter el­mond­ta: leg­elébb azon, ja­va­részt tu­risz­ti­kai jel­le­gű pá­lyá­za­to­kat fa­vo­ri­zál­ták, ame­lyek a strand­fej­lesz­tést, a fő­tér ki­ala­kí­tá­sát, a fő­ut­ca ké­pé­nek ar­cu­la­ti ele­me­i­nek ki­ala­kí­tá­sát vet­ték cél­ba. A Köz­ség­há­za köz­vet­len kör­nye­ze­té­ben egy dísz­tér épül.

A Gyenesdiási Tu­risz­ti­kai Egye­sü­let és ve­le együtt a he­lyi Tourinform vár­ha­tó­an már má­jus­ban új, tá­ga­sabb, csi­no­sabb iro­dá­ba köl­tö­zik. Az iro­da bő­ví­té­sé­vel pár­hu­za­mo­san egy inf­rast­ruk­tú­ra-fej­lesz­tés is el­in­dul és a tá­ga­sabb, kul­tu­rál­tabb kör­nye­zet­ben már szín­vo­na­la­sabb mó­don tud­juk ki­szol­gál­ni a ven­dé­ge­ket. Az iro­da mel­let­ti tér meg­újí­tá­sá­val, funk­ció­bő­ví­té­sé­vel is jól jár­nak majd a ven­dé­gek. A TDM együtt­mű­kö­dés élet­ké­pes­sé­gét jel­zi, hogy a tu­risz­ti­kai iro­dá­nak már nem csu­pán Gyenesdiás ide­gen­for­gal­má­nak ko­or­di­ná­lá­sa a fel­ada­ta, de az egye­sü­let jo­go­sít­ványt szer­zett a Ba­la­to­ni Re­gi­o­ná­lis, il­let­ve az or­szá­gos TDM-szervezet se­gí­té­sé­ben, mű­kö­dé­sé­ben. A fen­ti tu­risz­ti­kai (TDM) pá­lyá­za­to­kat is az egye­sü­let nyer­te el és bo­nyo­lít­ja, el­ső­ként az or­szág­ban és a tér­ség­ben. Na­gyon büsz­kék va­gyunk a mun­ká­juk­ra!

– Mi­lyen tu­risz­ti­kai att­rak­ció­fej­lesz­tés­ről szó­ló pro­jekt meg­va­ló­sí­tá­sát ter­ve­zik?

– Szin­tén ci­vil szer­ve­ze­ti meg­va­ló­sí­tás­ban ké­szül el jú­li­u­sig az avar ve­zér­sír le­le­te­ket be­mu­ta­tó Pász­tor­ház, a kör­nyék leg­na­gyobb avar-tör­té­ne­ti ki­ál­lí­tó he­lye. A '80-as évek­ben be­fe­je­ző­dött ása­tá­sok so­rán buk­kan­tak a kör­nyék va­ló­szí­nű­leg leg­na­gyobb avar ve­zé­ré­nek (670 kö­rül) érin­tet­len sír­já­ra. A je­len­tős ré­gé­sze­ti le­let­anyag több eu­ró­pai or­szá­got is meg­járt, 2012-től, pe­dig a te­le­pü­lés köz­pont­já­ban ta­lál­ha­tó 19. szá­zad­ban épült Pász­tor­ház biz­to­sít is­mét he­lyet az ál­lan­dó ki­ál­lí­tás­nak, ahol a ko­ra­be­li te­met­ke­zé­si szo­ká­so­kat és a ve­zér sír­ját ere­de­ti for­má­ban mu­tat­juk be, il­let­ve tár­lók­ban he­lyez­zük el a pá­rat­la­nul gaz­dag le­let­anya­got, és in­te­rak­tív táb­lák se­gít­sé­gé­vel az avar kul­tú­ra is meg­ele­ve­ne­dik.

A Ba­la­ton-par­ton ki­ala­kít­juk a 800 négy­zet­mé­te­res, tér­kö­ves multifunkciós dísz- és ren­dez­vény­tér­ként üze­me­lő Kár­pá­ti-kor­zót, ami a nyá­ri prog­ra­mok le­bo­nyo­lí­tá­sá­nak ki­vá­ló hely­szí­né­ül is szol­gál egy­ben. A tér­rész kö­ze­pén egy ki­vi­lá­gí­tott de­ko­ra­tív szö­kő­kút lé­te­sül, és mel­let­te is­mét meg­nyit­juk, a ki­csit át­ala­kí­tott el­ső Ba­la­to­ni Hal- és Ter­me­lői Pi­a­cot, igen ked­ve­ző asz­ta­li árak­kal és ven­dég­vá­ró fel­té­te­lek­kel. A pá­lyá­za­ti ki­írá­son felül is vé­gez­tünk a kor­zón köz­mű­fek­te­té­si, csa­tor­ná­zá­si mun­ká­la­to­kat. Ugyan­csak pá­lyá­za­ton nyert tá­mo­ga­tás, és ön­erő se­gít­sé­gé­vel hajt­juk vég­re az 1644-ből szár­ma­zó Dornyai-pince re­konst­ruk­ci­ó­ját. Itt, a ma­ga ne­mé­ben kü­lön­le­ges és egye­dül­ál­ló sző­lé­sze­ti-bo­rá­sza­ti be­mu­ta­tó­ud­var és mú­ze­um lé­te­sül ha­ma­ro­san. A Kár­pát-me­den­ce ta­lán leg­ré­geb­bi épü­le­te ez a pin­ce, amely a mai na­pig áll, és ha­ma­ro­san mú­ze­um­ként üze­mel majd.

– Hogy áll­nak a fej­lesz­té­sek­kel, fel­újí­tá­sok­kal?

– Idén 9,1 mil­lió fo­rint fel­újí­tá­si ki­adást kü­lö­ní­tet­tünk el a fa­lu költ­ség­ve­tés­ében az utak fel­újí­tá­sá­ra, asz­fal­to­zá­sá­ra; az or­vo­si ren­de­lő fes­té­sé­re, a diási strand já­ték­ha­jó­já­nak mo­der­ni­zá­lá­sá­ra, és a be­já­rat fel­újí­tá­sá­ra. A fej­lesz­té­sek­re 55,1 mil­li­ót tar­ta­lé­kol­tunk, amely­ből egye­bek mel­lett a Köz­ség­há­za, a böl­cső­dénk, a köz­te­me­tő, az út­há­ló­zat és mind­két strand fej­lő­dik. A sport­egye­sü­le­tünk is nyert kö­zel 20 mil­lió fo­rint tár­sa­sá­gi adó tá­mo­ga­tá­si le­he­tő­sé­get, egy MLSZ ál­tal ki­írt pá­lyá­za­ton, mely­nek ke­re­té­ben az év má­so­dik fe­lé­ben, a hoz­zá­adott ön­rész se­gít­sé­gé­vel, majd egy kö­zel 28 mil­li­ós sport­öl­tö­ző fej­lesz­tés va­ló­sul­hat meg a sport­pá­lya men­tén.

gyenesdias viragositas

– Mi a hely­zet a strand­fej­lesz­té­sek­kel?

– A Gyenesi Lidóstrandon he­ti két al­ka­lom­mal ter­ve­zünk a gyer­me­kek­nek is ani­má­ci­ós fog­lal­ko­zást. A kis stran­don ter­vez­zük az öl­tö­ző ka­bi­nok bő­ví­té­sét és a vizesblokkok mo­der­ni­zá­lá­sát. Diási Já­ték­stran­don sze­ret­nénk a wi-fi és a fo­lya­ma­tos facebook hoz­zá­fé­rést to­vább­ra is biz­to­sí­ta­ni. A te­le­pü­lés ka­ba­la­fi­gu­rá­ja: Bala Toni, a ked­ves tek­nős most ta­vasz­tól ko­moly sze­rep­hez jut. Ké­szül egy élet­nagy­sá­gú sé­tá­ló­báb, de Bala Toni ki­ad­vány­ok­ról, on-line fe­lü­le­tek­ről és aján­dék­tár­gyak­ról is vissza­kö­szön majd. Vár­juk azon pá­lyá­za­tok vég­ered­mény­ét is, ame­lyet a fa­lu­ban élő vál­lal­ko­zók nyúj­tot­tak be, az ön­kor­mány­zat tá­mo­ga­tá­sát él­vez­ve a strand él­mény­ele­me­i­nek, att­rak­ci­ó­i­nak nö­ve­lé­sé­re.

Re­mél­jük, hogy meg­tör­té­nik a ka­land­park bő­ví­té­se, és a ma­dár­park és egy úszó­stég kor­sze­rű ki­ala­kí­tá­sa, va­la­mint egy csúsz­dás me­den­ce lé­te­sí­té­se is vonz­za majd a ven­dé­ge­ket. A tu­risz­ti­kai fő­idény biz­ton­sá­gá­nak sza­va­to­lá­sa és a szak­mai együtt­mű­kö­dés erő­sí­té­se ér­de­ké­ben írt alá meg­ál­la­po­dást há­rom za­lai Ba­la­ton-par­ti te­le­pü­lés és a Keszt­he­lyi Rend­őr­ka­pi­tány­ság. Balaton­györök, Vonyarcvashegy pol­gár­mes­te­re­i­vel, va­la­mint Prok Jó­zsef rend­őr­ka­pi­tánnyal a tu­risz­ti­kai fel­ké­szü­lés és a jö­vő­be­ni együtt­mű­kö­dés je­gyé­ben kö­töt­tünk meg­ál­la­po­dást a balaton­györöki rend­őr­őrs tá­mo­ga­tá­sá­ra, az őrs lét­szá­má­nak sze­zon­bé­li nö­ve­ke­dé­sé­re, az ál­lo­mány szak­mai fel­tét­ele­i­nek ja­ví­tá­sá­ra, a ke­rék­pá­ros rend­őrök szol­gá­lat­adá­sá­ra, és a pol­gár­őrök be­vo­ná­sá­ra. A jö­vő­ben kö­zös pá­lyá­za­tok­kal is pró­bál­juk még ha­té­ko­nyab­bá ten­ni a köz­biz­ton­sá­got.

– Nincs tu­risz­ti­kai évad jó prog­ra­mok nél­kül...

– Gyenesdiáson tény­leg mind­ig tör­té­nik va­la­mi. Szil­vesz­te­ri bu­li, fánk­par­ti, ta­vasz­ün­nep, he­gyi tú­rák, bor­ün­nep, ke­szeg-fesz­ti­vál, bú­csú, ke­nyér­sü­tés, nem­ze­ti vág­ta re­gi­o­ná­lis fu­ta­ma, stran­di bu­lik, szü­re­ti fesz­ti­vál, idő­sek nap­ja, sü­tés-fő­zés, dió­fesz­ti­vál, li­ba­nap, disz­nó­vá­gás, gesz­te­nye­sü­tés. Kul­tu­rá­lis cso­port­ja­ink­ra is na­gyon büsz­kék va­gyunk, hi­szen az idén 20 éves Gyenesdiási Nép­dal­kör CD-anyagot ké­szít, akár­csak a Da­lár­da. Nép­tán­co­sa­ink, pe­dig a ha­zai és kül­föl­di prog­ra­mok­ra vi­szik te­le­pü­lé­sünk jó hí­rét. A Köz­ség­há­zán ki­ál­lí­tás ki­ál­lí­tást kö­vet. Ga­ran­tált prog­ram­ja­i­nak kö­re to­vább bő­vül: hús­vét­tól ve­ze­tett gya­lo­gos és ke­rék­pá­ros tú­rák in­dul­nak. He­ti 2-3 al­ka­lom­mal lesz le­he­tő­sé­ge a ter­mé­sze­tet, moz­gást ked­ve­lők­nek a szer­ve­zett és ve­ze­tett tú­rá­zás­ra, élményteli ki­kap­cso­ló­dás­ra.

A Ma­gyar Ter­mé­szet­ba­rát Szö­vet­ség, mint fő szer­ve­ző a Za­la me­gyei üdü­lő-te­le­pü­lé­sen ren­de­zi meg a Gya­log­tú­rá­zók XIX. Or­szá­gos Ta­lál­ko­zó­ját, amely­nek há­zi­gaz­da sze­re­pét a gyenesdiási szék­he­lyű For­rás­víz Ter­mé­szet­ba­rát Egye­sü­let vál­lal­ta ma­gá­ra a pün­kös­di ün­nep­kör­ben. A csi­nos nagy­köz­ség, a Za­lai Ba­la­ton-part, a Kis-Ba­la­ton, a Keszt­he­lyi-hegy­ség vár­ja a tú­rá­zó­kat a tér­ség­ben te­vé­keny­ke­dő ci­vil szer­ve­zet ál­tal ko­or­di­nált ren­dez­vé­nyek­re. Rajt és cél­he­lyé­vel Gyenesdiás lesz a köz­pon­ti hely­szí­ne má­jus 25–28. kö­zött a 10-20-40 ki­lo­mé­te­res tel­je­sít­mény­tú­rák­nak, mért ide­jű tá­jé­ko­zó­dá­si gya­log­lá­sok­nak, ve­ze­tett ba­kan­csos tú­rák­nak, ame­lyek­re áp­ri­lis kö­ze­pé­ig le­het je­lent­kez­ni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK