2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyarapodik Lenti

2015. december 11. péntek, 09:38
Címkék:

– Melyek voltak a legnagyobb kihívások, amelyekkel az elmúlt hónapokban polgármesterként szembe kellett néznie? – kérdeztük elöljáróban Horváth Lászlót, Lenti város polgármesterét, aki szerint a legnagyobb kihívást a város és intézményei működtetésén felül, az indított projektek felügyelete, elképzeléseiknek és a vállalt kötelezettségeiknek megfelelő befejezése jelentette. A beruházások tekintetében a tervezettek szerint halad a szálloda építése, valamint a fedett fürdő bővítése.

lenti szalloda

Jól sáfárkodtak

– Az eltelt időszakban sikerült ezt a feladatot is megoldani. Szerencsére, elegendő segítséget kaptak idén a civilektől és sikerült kellő hatékonysággal az önkormányzatnak is támogatnia a helyi civil szervezeteket. A Civil Kurázsi Közalapítvány ez évben 2,5 millió forintból több mint húsz szervezetet támogatott. Az elmúlt 11 hónapban mi mindent sikerült "készre jelenteni" a városban?

– Lezártuk nemzetközi Leader-projektünket, melyen belül több program és a Helyi Értékek Háza közel harmincmilliós felújítása valósult meg. Szeptembertől decemberig mintegy négyszázmillió forint értékben történtek épületenergetikai beruházások a településen. Megszépült, korszerűsödött a Gönczi Ferenc Gimnázium, a Napközi Otthonos Óvoda Vörösmarty utcai telephelye, a Bölcsőde és az Arany János Általános Iskola mellett a lentiszombathelyi kultúrház, megvalósult a határoló és nyílászáró szerkezetek cseréje, az épületrészeket a munkálatok során pótlólagos hőszigeteléssel látták el, a lapostetők meglévő vízszigetelése is megtörtént.

Megújult a Lenti Járási Hivatal épülete is. Több ütemben, mintegy 170 millió forint értékben voltak útfelújítási munkálatok is a településen és a városrészekben szeptember elseje és november tizenötödike között. Az útszaka-szok aszfaltozása, javítása mellett a csapadékvíz-elvezető árkok tisztítását és csatornák rendbe tételét is elvégeztük a város számos pontján. A tavalyi árvíz okozta károk helyreállítására kapott vis maior pályázati támogatást saját erővel kiegészítve harmincnyolc helyszínen végeztettük el több zúzottkő burkolatú út helyreállítását és továbbiak aszfaltozását, szükség szerint a vízelvezetőaknák szintbe emelését, a szegélyek helyreállítását, új kopóréteg készítését, valamint a megrongálódott közúti csőátereszek karbantartását, cseréjét és a burkolt árkok újraépítését. A Lenti TE sporttelepén a salakos futópálya károsodott rétegének eltávolítása után új fedőréteget kapott, elvégezték a gyomirtást, majd speciális fűmaggal pótolták az elpusztult borítást.

– Hol tart a szállodaépítési és élménymedencés projekt?

– A januári első kapavágás óta mára már áll a szálloda, kész a parkoló, az épületen a külső színezést végzik, megkezdődött a belső helyiségek burkolása, folyamatos a gépészet szerelése, bízunk benne, hogy a kivitelező tartja a szerződésben rögzített határidőt. A tervezettek szerint halad a fedett fürdő bővítése és az élménymedence-építés is. Az élménymedencék épületén a tetőfedést végzik, beépítésre kerültek a külső nyílászárók, várjuk a kész medence megérkezését, melyet a gyártó cég munkatársai szerelnek be és csatlakoztatnak a meglévő gépészethez.

– Az időjárás szempontjából különösen kedvező ősz kedvezett a fürdő látogatottságának is?

– Az időjárás kedvezett a beruházásokon dolgozóknak és a pihenni vágyóknak egyaránt. A Gyógyfürdő menedzsmentje mindent megtett azért, hogy a szomszédságban lévő beruházás ellenére zavartalanul tudjanak pihenni, szórakozni vendégeink. Tartani tudták az eddigi látogatószám-szintet, melyet remélem, beruházásunk elkészültével jövőre jelentősen növelhetünk.

– A Mikulás-ünnepségek után az év végéig milyen programokkal várják a helybelieket és a vendégeket?

lenti 1

– Az év folyamán több mint száz rendezvény volt a városban, a legfontosabbakat, mint a Lenti Nyári Esték, vagy az Őszi Fesztivál – műsorfüzetünk is tartalmazta. Az adventi időszak számos a közelgő ünnephez kapcsolódó közösségi rendezvényt, előadást, koncertet jelent a városban és a városrészekben egyaránt.

– Lenti az idősekkel és a rászorulókkal mindig igyekezett méltányosan és segítőkészen bánni. Kitart ez az igyekezet az advent idején is?

– Egész évben oda kell, hogy figyeljünk rájuk. A városban igen sokrétű, egymásra épülő, átjárható szociális ellátórendszer működik. Fontos szereplője a Kolping Gondozási Központ Lenti és kistérsége intézmény, melyben ez évben 151 millió forint összegű fejlesztés történt: megújult a régi épületrész és kialakításra került egy tíz fő befogadására alkalmas új épületszárny. Így Lentiben jelenleg 46 fő ellátása oldható meg. Az idén elnyert "Idősbarát Település" kitüntető címért sokat tettünk, és nem szeretnénk, ha a segítségre szorulókra szánt figyelem és energia lankadna. Megrendezésre kerül a Fogyatékosok Világnapja, megtartjuk a szépkorúak adventi ajándékestjét is.

– A téli településdekorációban lesz-e újdonság? Hol, mindenhol szépülnek meg közterek?

– A városban felszerelt dekorációs elemek és fényfüzérek már készen állnak, meggyújtásukra majd a Templom térre megérkező Mikulás ad engedélyt. Lenti és lakói sokat tesznek azért, hogy településünk tiszta, rendezett legyen advent idején is. Büszkék vagyunk arra, hogy a Virágos Magyarországért pályázaton oklevéllel és szponzori különdíjjal ismerték el erőfeszítéseinket. A közterek, parkok pedig a már az elmúlt évben megszokott ápoltsággal várják az ünnepeket.

– Már jövőre kiírhatják az öszszes uniós pályázatot. Lenti döntött már arról, hogy 2016-ban, milyen fejlesztéseket szeretne végrehajtani pályázati források felhasználásával?

– Projektelképzeléseink kidolgozása már az előző ciklus végén megkezdődött, azóta konkrét tervekkel, tanulmányokkal készültünk a következő időszak pályázatain való részvételre, folyamatosan vizsgálunk minden olyan pályázati lehetőséget, melynek kihasználásával közelebb juthatunk céljaink megvalósításához, Lenti gazdagításához. Köszönet jár mindenkinek, aki tevőlegesen, vagy tanácsaival segített abban, hogy elképzeléseinket valóra válthassuk. Ez úton kívánok testületünk és a magam nevében szeretetteljes karácsonyt és békés, boldog új évet városunk minden lakójának!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK