2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Feszített munka, sikerek, bizakodás

2011. december 20. kedd, 18:10
Címkék:

Nincs könnyű hely­zet­ben az az or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő és pol­gár­mes­ter, aki az év utol­só nap­ja­i­ban vissza­te­kint a 2011-es esz­ten­dő­re. Gyutai Csa­ba el­ső cik­lu­sát töl­ti a par­la­ment­ben, és mint fo­gal­maz, min­den­ki jobb gaz­da­sá­gi hely­zet­re szá­mí­tott, mint ami idén meg­ha­tá­ro­zó volt. De sen­ki nem gon­dol­ta még az év ele­jén, hogy olyan erős gaz­da­ság­gal ren­del­ke­ző or­szág, mint Olasz­or­szág pén­zért for­dul a Vi­lág­bank­hoz és az Eu­ró­pai Uni­ó­hoz, nem is be­szél­ve Gö­rö­gor­szág­ról. Elő­re nem ter­vez­he­tő, vá­rat­lan kül­ső ese­mé­nyek kö­vet­kez­tek be, és mint lát­juk, nincs vé­ge, hi­szen a hi­tel­mi­nő­sí­tők szin­te na­pon­ta mi­nő­sí­tik le az eu­ró­pai or­szá­go­kat, fő­vá­ros­okat és ban­ko­kat is.

 

zeg csomopont1


A parlamenti döntésekről és a zalaegerszegi eredményekről

 

Eb­ben a hely­zet­ben a par­la­men­ti mun­ka sem úgy ala­kult, ahogy ja­nu­ár­ban a kor­mány és a leg­na­gyobb frak­ció sze­ret­te vol­na. Sok azon­na­li in­téz­ke­dés­re volt szük­ség, ame­lyek a vál­ság­ban a meg­ma­ra­dást, a talp­ra ál­lást biz­to­sí­tot­ták az or­szág­nak. Gon­do­lok a kü­lön­adók rend­sze­ré­re, és a de­vi­za­hi­te­le­sek ér­de­ké­ben ho­zott dön­té­sek­re – össze­gez Gyutai Csa­ba, Zalaegerszeg polgármestere.

– Mi volt az el­ső par­la­men­ti év leg­em­lé­ke­ze­te­sebb pil­la­na­ta?

– Ter­mé­sze­te­sen az új al­kot­mány el­fo­ga­dá­sa, en­nek a lé­lek­eme­lő él­mény­nek a meg­élé­sé­re mind­ig em­lé­kez­ni fo­gok. Az­tán meg­kez­dőd­tek a sar­ka­la­tos tör­vé­nyek vi­tái, és na­gyon ke­mény mun­ka­nap­ok kö­vet­kez­tek.

Gyutai Csaba– Mint pol­gár­mes­tert, bi­zo­nyá­ra az ön­kor­mány­za­ti tör­vény érin­tet­te a leg­job­ban.

– Igen, ma­gam is sze­re­pet vál­lal­tam a tör­vény át­ala­kí­tá­sá­ban, a me­gyei jo­gú vá­ros­ok pol­gár­mes­te­re­i­vel kö­zö­sen több, mint ki­lenc­ven mó­do­sí­tó in­dít­ványt nyúj­tot­tunk be a te­le­pü­lé­se­ink ér­de­ké­ben. Azért, hogy a hely­ze­tün­ket erő­sít­sük, sta­bi­li­zál­juk, és a le­he­tő­sé­ge­in­ket bő­vít­sük. A mun­ka fe­szí­tett, de ahogy az ön­kor­mány­za­ti tör­vény elő­ké­szí­té­sé­nél is lát­szik, szük­sé­ges, hogy a me­gyei jo­gú vá­ros­ok­nak erős kép­vi­se­le­te le­gyen a par­la­ment­ben.

– Van-e még vi­tás kér­dés az ön­kor­mány­za­ti tör­vénnyel kap­cso­lat­ban? Az már biz­tos, hogy a köz­ok­ta­tás ál­la­mi fel­adat lesz.

– A köz­szol­gál­ta­tás­ok meg­szer­ve­zé­sé­nek a le­he­tő­sé­gén még vi­táz­nak a kép­vi­se­lők, re­mé­lem ön­kor­mány­za­ti fel­adat­ként, meg­ma­rad­nak.

– Is­mer­tek az or­szá­gos bü­dzsé ke­ret­szá­mai, rö­vi­de­sen el­fo­gad­ják a jö­vő évi költ­ség­ve­tést. Ho­gyan jel­le­mez­né?

– A költ­ség­ve­té­sen az or­szág meg­vé­dé­sé­nek szán­dé­ka lát­szik, 300 mil­li­ár­dos tar­ta­lé­kot ké­pez, a bü­dzsé sta­bi­li­tá­sa ér­de­ké­ben. Így, ha a gaz­da­sá­gi nö­ve­ke­dés csök­ken is, en­nek ha­tá­sa ke­zel­he­tő.

– Mi a hely­zet az ön­kor­mány­zat­ok­nál? Mi­re szá­mít­hat­nak a za­la­eger­sze­gi­ek?

– Az ön­kor­mány­za­ti szek­tor jö­vő­re az idei tá­mo­ga­tás­sal szá­mol, ami nem je­lent csök­ke­nést, és a je­len­le­gi hely­zet­ben ezt is si­ker­nek tar­tom. Ugyan­azok a for­rá­sok áll­nak majd ren­del­ke­zés­re. Mint za­la­eger­sze­gi pol­gár­mes­ter, büsz­ke va­gyok ar­ra, hogy a vá­ro­sok rang­so­rá­ban a ki­len­ce­dik he­lyet ér­tük el. Eb­ben hang­sú­lyos sze­re­pe van an­nak, hogy a za­lai me­gye­szék­hely nincs el­adó­sod­va. Két­mil­li­árd fo­rint­nyi fej­lesz­té­si hi­tel­ál­lo­má­nyunk van, amit az idén csök­ken­tet­tünk.

A vá­ros szem­pont­já­ból az egyik leg­fon­to­sabb­nak azt tar­tom, hogy si­ke­rült meg­őriz­ni az össze­fo­gás ere­jét, és ezt a leg­több po­li­ti­kai erő is fel­is­mer­te – foly­tat­ja Gyutai Csa­ba. – Mun­kánk nagy ré­szét, több-ke­ve­sebb si­ker­rel, a he­lyi gaz­da­ság meg­erő­sí­té­se tet­te ki. Ez­zel össze­füg­gés­ben leg­fon­to­sabb fel­adat­nak to­vább­ra is a mun­ka­hely­te­rem­tést tart­juk.

Ta­vasszal meg­ala­kult a vál­lal­ko­zói sze­ná­tus, mely­nek tag­jai a Za­la­eger­sze­gen mű­kö­dő kis- és kö­zép­vál­lal­ko­zá­sok ve­ze­tői, akik­kel több­ször is ta­lál­koz­tunk az év so­rán. Kí­ván­csi­ak va­gyunk a vé­le­mé­nyük­re, és ar­ra, mi­lyen se­gít­sé­get vár­ná­nak mun­ká­juk­hoz az ön­kor­mány­zat­tól, hogy a he­lyi gaz­da­ság fel­len­dül­jön. Va­la­mennyi­en tud­ják, hogy a pol­gár­mes­ter aj­ta­ja a he­lyi gaz­da­sá­gi élet sze­rep­lői előtt mind­ig nyit­va van.

 

Új lámpás közlekedési csomópont átadása Zalaegerszegen.


– A vál­lal­ko­zók és a vá­ros egy­más­ra fi­gye­lé­sé­nek mi­lyen ered­mé­nyei van­nak?

– Ná­lunk ke­ve­sebb a mun­ka­nél­kü­li, mint más te­le­pü­lé­se­ken, a mu­ta­tó öt szá­za­lék kö­rül sta­bi­li­zá­ló­dott, az or­szá­gos át­lag pe­dig tíz szá­za­lék fe­lett van. En­nek a ked­ve­zőbb hely­zet­nek egy­részt az az oka, hogy ré­gi­ós és ál­la­mi tá­mo­ga­tá­so­kat tud­tunk sze­rez­ni több za­la­eger­sze­gi vál­lal­ko­zás szá­má­ra, akik mun­ka­hely­te­rem­tő be­ru­há­zást haj­tot­tak vég­re.

Na­gyon örü­lünk an­nak, hogy a bel­vá­ro­si re­ha­bi­li­tá­ci­ós prog­ram ke­re­té­ben a vá­ros­la­kók hasz­ná­lat­ba ve­het­ték az idei év­ben a fel­újí­tott pi­ac­te­ret, hogy meg­tör­tént a szenny­víz­tisz­tí­tó-te­lep má­so­dik üte­mé­nek az át­adá­sa is. Ugyan­csak fon­tos ese­mény volt a Gö­cse­ji út és Már­tí­rok ut­cai cso­mó­pont át­épí­té­sé­nek pro­jekt­zá­rá­sa. Eze­ken túl szin­te va­la­mennyi in­téz­mé­nyünk­ben tör­tén­tek be­ru­há­zá­sok, ki­sebb-na­gyobb fel­újí­tá­sok.

Örü­lünk an­nak is, hogy az el­múlt hó­na­pok­ban ran­gos ven­dé­ge­ket kö­szönt­het­tünk – foly­tat­ja a pol­gár­mes­ter. – Így a Finn, a Cseh Köz­tár­sa­ság és Ja­pán nagy­kö­vet­ét, An­dor Lász­ló EU- biz­tost, a kö­zelmúlt­ban pe­dig Iz­ra­el Ál­lam nagy­kö­vet­ét is fo­gad­tuk a vá­ros­há­zán. Szep­tem­ber­ben mi lá­to­gat­tunk Bu­da­pest­re, Egerszegi Ka­pocs cím­mel szer­vez­tünk ren­dez­vényt, aho­vá a Za­la­eger­sze­gen szü­letet­tek kö­zül hív­tunk meg gaz­da­sá­gi, kul­tu­rá­lis és köz­éle­ti sze­mé­lyi­sé­ge­ket egy kö­zös va­cso­rá­ra és be­szél­ge­tés­re, be­mu­tat­va vá­ros­unk jö­vő­be­ni ter­ve­it, el­kép­ze­lé­se­it. Ez is azt a tö­rek­vé­sün­ket mu­tat­ja, hogy sze­ret­nénk mi­nél több ba­rá­tot a vá­ros mel­lé ál­lí­ta­ni.

 

Ünnepség a Csillagközi Óvodában.

 

Gyutai Csa­ba be­szá­molt ar­ról is, hogy fel­vet­ték a kap­cso­la­tot a Ma­gya­r­or­szá­gon mű­kö­dő né­met gaz­da­sá­gi ka­ma­ra ve­ze­tő­jé­vel és a fran­cia ke­res­ke­del­mi ka­ma­ra el­nö­ké­vel, mely­nek ered­mé­nye­ként jö­vő­re né­met és fran­cia gaz­da­sá­gi na­po­kat is szer­vez­nek a za­lai me­gye­szék­he­lyen. Ter­mé­sze­te­sen ezek a ren­dez­vé­nyek is a he­lyi gaz­da­ság erő­sí­té­sét szol­gál­ják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK