2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Felelősen és elhivatottan

2016. január 30. szombat, 15:40
Címkék:

Alsópáhokon megszokott lendületben folytatódik a munka. A település önkormányzata egy újabb évet zárt 2015-tel sikeresen, amely a korábbiakhoz hasonlóan ugyancsak bővelkedett beruházásokban. 2016-ban sem kívánnak kevesebbet dolgozni, hiszen a megvalósított fejlesztések mindig újabb terveket, elképzeléseket generálnak. Czigány Sándor polgármestert kérdeztük.

alsopahok tehetsegek

Ahogy Alsópáhokon gondolkodnak a falufejlesztésről

– Az elmúlt esztendő beruházásait tekintve az óvodában és a konyhában még zajlanak a munkálatok. Pályázati támogatásból fűtéskorszerűsítést valósítunk meg, kondenzációs kazánt állítunk be az óvodában, míg a konyhában a munkakörülmények javítása érdekében hőlégcserélő rendszert építünk ki a gépek és berendezések beszerzése mellett. Az óvodában tavaly új udvari játékokat helyeztünk el. Szintén gyermekintézményt érintő fejlesztésünk az iskolai tornaterem 540 négyzetméter alapterületű padlózatának teljes cseréje. A rugalmas, ütéscsillapító felület kialakítását a nyári szünetben végezzük el az őszi iskolakezdésre.
Ugyancsak áthúzódó beruházásnak tekinthetjük az önkormányzati hivatal energetikai korszerűsítését. Már tavaly felkerült az épületek tetejére a 114 panelből álló napelemes rendszer, amit a szolgáltató várhatóan márciusban állít üzembe. A rendszer a hivatal áramellátását fogja biztosítani energiatakarékos módon.
Az elmúlt ősszel egy-egy kisbuszt nyert el 100 százalékos pályázati támogatással az Önkéntes Tűzoltó Egyesületünk és az Alsó-páhokért Közalapítvány. Mindkét mikrobusz számára új, zárható garázst építettünk.

– Az önkormányzat figyelme nemcsak a rábízott épületekre, de a közterületekre is kiterjed.
– Minden évben nagy gondot fordítunk a virágosításra, a parkosításra. Az elmúlt időszakban közparkokat és "tündérkertet” alakítottunk ki. Tavaly ősszel kibővítettük a temető parkolóját, ahol idén a további bővítéshez újabb ingatlan-vásárlást tervezünk. A bővítés a temetőt is érinti, melyhez a jövőben területeket vásárolunk, illetve vonunk ki a művelés alól. Az idei évben folytatjuk a viacoloros járdaépítést a Dózsa György utcában, melyet az orvosi rendelőig szeretnénk megépíteni.
Az elmúlt év novemberében élénk érdeklődés mellett megtartott "közmeghallgatáson” fő téma volt a lakossági szemétszállítás díjfizetésének változása. A környező településeken már évek óta nem az önkormányzatok fizetik a lakossági hulladék szállítási költségét. Alsópáhokon 2016-tól térünk át az eddigi önkormányzati fizetésről a lakossági díjfizetésre. Tehát idén januártól már az ingatlanok tulajdonosai fizetik a maguk által termelt hulladék elszállítási díját, amit önkormányzatunk hosszú éveken átvállalt. A díjfizetés negyedéves lesz, vagyis március végén, április elején kapják meg az első számlákat az ingatlantulajdonosok. A Zalaispával történt egyeztetést követően rövidesen aláírjuk a díjfizetés pontos összegét és módját tartalmazó megállapodást.

alsopahok czigany

– Új év, új tervek. A folytatásban milyen fejlesztésekben gondolkodnak?
A lakosokat érintő változás, hogy a helyi- termékboltot kibővített árukészlettel, a kenyérbolttal együtt új vállalkozó fogja működtetni március elsejétől.
Orvosi rendelőnk épületét szeretnénk felújítani. Teljes rekonstrukcióban gondolkodunk, ami energetikai korszerűsítést is jelent az eszközbővítés mellett. Pályázatát most készítjük. Terveink között szerepel az iskolában egy ebédlő létesítése, hogy a gyerekeknek ne kelljen ingázni az intézmény és a tőle 800 méterre levő Gesz ebédlője között. Ennek pályázati lehetőségei most rajzolódnak ki. Reményeink szerint 4-5 éven belül megvalósíthatjuk a beruházást.

Az iskolai étkezőt a zsibongó tetőterének beépítésével oldanánk meg. Hosszú távú tervünk egy többfunkciós településközpont kialakítása. Az elképzelés része lenne egy új épület létrehozása, ami a hivatal mellett több szolgáltatásnak is helyet adna. Parkkal, sétányokkal szeretnénk valódi közösségi térré formálni a központot, ahol szívesen sétálnak, pihennek az itt élők. Ez egy nagyszabású beruházás lenne, aminek természetesen csak akkor állunk neki, ha meg tudjuk teremteni rá a szükséges anyagi forrást pályázat segítségével.
De ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk a jelen lehetőségeinél a most megnyíló pályázati kiírások kapcsán. Számítunk támogatásra az önkormányzati és hegyi utak felújítása tekintetében, ahogy az Alsópáhokot Szent-györgyvárral összekötő út megújítására is a Magyar Közúttal való együttműködésben.
Szeretnénk élni az új Leader-program pályázati lehetőségeivel is. A Keszthely–Hévíz térségi települések, így mi is most a Hévíz–Balaton–Zalai Dombhátak LEADER Egyesülethez tartozunk. Munkaszervezetének irodája hivatalunk épületében működik.

– A sportot és a turizmust érintően milyen további fejlesztések terveznek?
– Megnyert TAO-pályázatból a megnövekedett gépparkunk számára egy új garázst építünk, fölötte mosdóval, öltözővel ellátott fitneszterem kerül kialakításra. A beruházás várhatóan 2017-ben lesz teljesen kész. A sportöltöző épületének emeletén létesített turistaszálló egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre gyakoribbak a teltházas foglalások.

alsopahok koncert

Nyári koncert Alsópáhokon a Sportcentrumban

.

– Egy település élete nem létezhet civilek nélkül.
– Valóban. Az épületek, utak, terek felújítása mellett nagyon fontos a szellemi feltöltődés lehetősége is az itt élők számára, amit civil szervezeteink programjaikkal, rendezvényeikkel biztosítanak. A szükséges anyagi és tárgyi feltételeket ezért igyekszünk minden évben biztosítani tevékenységükhöz. A művelődési ház programkínálatával is elégedettek lehetünk. Az elmúlt évben több országos rendezvénynek is helyet adhat-tunk. Idén is számítunk civil szervezeteinkre, a művelődési ház vezetésére, hogy sok kulturális és sporteseménynyel örvendeztetik meg a lakosságot.
Alsópáhok önkormányzata, képviselő-testülete az új uniós időszak pályázati lehetőségeivel élve, elhivatottsággal és felelősségtudattal kívánja végezni munkáját továbbra is a település gyarapodása érdekében – hangsúlyozta Czigány Sándor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK