2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Felavatták az új bölcsődei részleget

2013. szeptember 27. péntek, 16:24
Címkék:

Az egész emberi életet végigkíséri az a gondolkodás, ami Zalaegerszegen tapasztalható a szociális, családügyi, gyermekvédelmi valamint az idősgondozás és fogyatékos ellátás területén – fogalmazott köszöntőjében Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára (képünkön) az Űrhajós Úti Tagbölcsőde új épületrészének avatásán.

bolcsi avato netre1

A családokért és gyermekekért

Az államtitkár beszédében kitért arra, hogy Zalaegerszeg városát Idősbarát önkormányzat különdíjjal jutalmazták, amit Gyutai Csaba polgármester vett át a parlamentben előző nap. Mint mondta, maga a díj jelképes, üzenetében azonban nagy horderejű. Jelzi, hogy a város nemcsak az idősek, hanem, mint a mostani beruházás is mutatja, más korosztályok érdekében is cselekszik. A város törekvései sorra testet öltenek, akár az Idősbarát munkahely, Idősbarát önkormányzat díj megszerzésére, a bölcsőde bővítésére, vagy a jövőbeni szociális beruházásokra gondolnak. Hangsúlyozta, nagyon fontos kormányzati törekvés a családok segítése, már a gyerekek megszületése előtti időszakban is. Olyan támogatási rendszer szükséges, ami a családokat egyben tartja, és segíti a gyermekvállalást. Ennek érdekében állították vissza a gyes hároméves időtartamát, de tudják, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor az édesanyáknak előbb kell munkába állniuk. Éppen ezért gratulál a város vezetésének, hogy erre is megadta a lehetőséget a bölcsődei ellátás teljes megújításával. Ezt segíti az a kormányzati döntés is, miszerint január elsejétől a gyed extra bevezetésével azok is megkaphatják a teljes ellátást, akik a három év lejárta előtt visszamennek dolgozni.

bolcsi avato netre2

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere beszédében úgy fogalmazott, egy közösség erejét az mutatja, miként viszonyul legelesettebb illetve legkisebb tagjaihoz. Jó úton járnak, bizonyítja az Idősbarát önkormányzat díj, továbbá az is, hogy minden bölcsődét felújítottak a városban. Elmondta, az új beruházással mintegy 35 százalékkal nőtt az Űrhajós Úti Tagbölcsőde kapacitása, a férőhelyek száma 80-ról 180-ra bővült. Így összesen 396 férőhely áll rendelkezésre a városban, ami egyben azt is jelenti, nem kell várakozni, el tudják helyezni a zalaegerszegi kisgyerekeket a bölcsődékben. Közel 80 millió forint uniós támogatást nyertek a fejlesztésre, ami a 24,3 millió forintos önrésszel együtt 106 millió forintos költséget tett ki. Új épületszárny épült, a két csoportszobába új eszközöket, játékokat szereztek be, valamint megújították a játszóudvart. A gyerekek még színvonalasabb ellátása érdekében öt fővel növelték a bölcsődei dolgozók létszámát.

Prenner Zsuzsanna, az Egyesített Bölcsődék vezetője megköszönte a beruházást a város vezetésének. Mint mondta, mérföldkő ez a zalaegerszegi bölcsődék életében, mivel az elmúlt harminc évben nem épült új részleg. Kiemelte, a város egy ötéves felújítási program keretében minden bölcsődére gondot fordított saját költségvetési forrásból, ami egyedülálló volt az országban.

bolcsi avato netre3

Vigh László országgyűlési képviselő úgy vélekedett, fontos, hogy a kisgyermekek legalább hároméves korukig édesanyjukkal maradjanak, ahogy az is, ha vissza kell menniük dolgozni, el tudják helyezni gyermekeiket. A bölcsődefejlesztési programmal ebben tud segítséget nyújtani a szülőknek az állam és az önkormányzat.

* * *

Pályázat megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

bolcsi avato netre4

Az ünnepélyes szalagátvágást követően Soltész Miklós megtekintette az új bölcsődei részleget, majd sajtótájékoztatón egy új kormányzati intézkedést jelentett be.

Elmondta, a kormány mintegy 620 millió forintos pályázatot írt ki a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatására. A vissza nem térítendő támogatásra azok az akkreditált munkáltatók nyújthatják be kérelmüket, akik vállalják új munkahelyek létesítését, valamint a meglévők átalakítását. Pályázati feltétel, hogy a munkaadó legalább 30 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatasson, vagy az alkalmazottak legalább egynegyede megváltozott munkaképességű legyen. Az önrész nélküli pályázatban foglalkoztatottanként 2,2 millió forintot lehet igényelni. Az államtitkár kiemelte, az elmúlt három évben mintegy 10 ezer új munkahely jött létre a megváltozott munkaképességűek számára, ami az új pályázat révén mintegy háromszázzal bővülhet.

Gyutai Csaba polgármester bemutatott egy zalaegerszegi céget, ahol a megváltozott munkaképességűek nemcsak munkát, hanem egészségügyi ellátást is kapnak. Ez a cég nemrég bővítette létszámát. A lehetőség most más zalai vállalkozások előtt is áll, bízik abban, élni fognak a pályázati lehetőséggel.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, 2010 óta 220 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, ami óriási eredménynek számít. A kormány alapvető célja, hogy mindenkinek munkát adjon, ezt szolgálja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő új pályázati lehetőség is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK