2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fejlődő gazdaság, fejlődő város

2015. december 22. kedd, 17:28
Címkék:

A helyi gazdaság megerősítése alapvető feltétele Zalaegerszeg megújulásának: ennek jegyében látott munkához a Balaicz Zoltán polgármester irányításával újonnan alakult közgyűlés. Ma már, egy évvel később, arról szólnak a hírek, hogy 2016 végéig 2500 új munkahellyel gyarapodik a megyeszékhely.

flex

Zalaegerszeg: 2500 új munkahely várható

Ahhoz persze, hogy minden új beruházás, azzal együtt minden új munkahely létrejöjjön, és az új állásokat be is tudják tölteni, Zalaegerszeg városának össze kell fognia a helyi vállalatokkal, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a szakképző intézményekkel is, hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester.

– Amikor szembesültünk a nagyszerű hírrel, miszerint jövőre 2500 új munkahelyet létesítenek a Zalaegerszegen működő cégek, az öröm mellé egy kis bizonytalanság is társult: lesz-e elég munkavállaló az állások betöltésére? Most már arról beszélhetek, hogy kezelni tudjuk a helyzetet, és az sem jelent gondot, ha további munkahelyek jönnek létre – fogalmazott a városvezető.

zoli 1

– A gazdaságot élénkítő és a munkaerőhiány megelőzését szolgáló megoldásaink részben ismertek, hiszen előbbi érdekében már év eleje óta több, a vállalatokat segítő lépést tett az önkormányzat, utóbbi gondot elkerülendő pedig közgyűlés elé vittük a cégvezetőkkel közösen megfogalmazott javaslatainkat, hogy mihamarabb cselekedhessünk. Munkásszálló létesítése, duális szakképző központ kialakítása, lakásépítési program, szakemberlakás koncepció kidolgozása, lakásvásárláshoz nyújtott támogatás vagy lakás kamattámogatás kidolgozása, építési telkek kedvezményes biztosítása, ezek és a kialakult helyzet hatékony, pozitív kommunikációja jelenthet segítséget. Megemeltük és kiterjesztettük a szakképzési és – a mérnökképzés résztvevőire vonatkozóan – a felsőoktatási, Befektetés a jövőbe elnevezésű ösztöndíj mértékét.

A polgármester felidézte, hogy idén konkrét tartalommal bíró együttműködési megállapodást kötött a város a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) Zala Megyei Szervezetével, illetve a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal.

– Hisszük, hogy a gazdaságfejlesztési kérdésekben elsősorban az érintettek véleményét kell kikérni – fogalmazott Balaicz Zoltán. – Elindult az országosan is egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszer, amellyel a helyi mikro- és kisvállalkozások mindössze 0,9–1,9 százalék közötti kamattal juthatnak fejlesztési hitelhez, 2,5 millió forint adóalapig eltöröltük a helyi iparűzési adókötelezettséget. Létrehoztuk a Vállalkozói Alapot, amivel a helyi cégeknek nyújtunk segítséget infrastrukturális beruházásokhoz. Az országban elsőként nyerte el az ipari park a "Tudományos és Technológiai Park" címet, szintén az országban elsőként, Kecskeméttel egyszerre indítottuk el a duális mérnökképzést, és létrehoztuk a felsőoktatási duális képző és innovációs központot.

ada

A közgyűlés elfogadta a megújult, 38-féle támogatási lehetőséget magába foglaló befektetés-ösztönző és támogató rendeletet, melytől azt reméljük, hogy újabb munkahelyteremtő beruházások valósulhatnak meg az önkormányzati tulajdonban lévő ipari parkban, ami szükség esetén több mint 600 hektárosra bővíthető. Rövidesen önkormányzati fejlesztési iroda jön létre, ez a helyi vállalkozásokat segíti a pályázatírásban.

A Magyarország kormányával áprilisban megkötött stratégiai megállapodás értelmében a Kormány kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal bekapcsolja Zalaegerszeget az országos közlekedési rendszerbe: egyrészt 2018. március 15-ig a 76-os főút fejlesztésével csatlakozhat a város az M7-es autópályához, ugyanakkor 2017. január 15-ig el kell készülnie a Vasvár és Zalaegerszeg közötti gyorsforgalmi út terveinek, az építkezésnek 2018-ban kell nekilátni.

– Ez utóbb említett út legfőképpen a vállalkozóink számára teremt kapcsolatot a 8-as és 86-os utak, valamint Ausztria (az A2-es autópálya) és Németország felé – tájékoztatott Balaicz Zoltán. – Az ipari parkban bővül az inkubátorház, új csarnokok épülnek, betelepülni szándékozó befektető kérésére Zalaszentivánról csatlakoztatjuk a vasúti iparvágányt, közművekkel, utakkal és energiatakarékos napelemteleppel látjuk el a területet, valamint kutatás-fejlesztési és innovációs bázist hozunk létre.

edelmann

Továbbfejlesztjük az országban elsőként létrejött felsőoktatási duális képző és innovációs központot és megalapítjuk a duális szakképző központot. Célunk, hogy a tudásalapú gazdaságfejlesztéssel, a magas hozzáadott érték megteremtésével itthon tartsuk, illetve hazacsábítsuk a fiatalokat. Az önkormányzat 2020-ig dedikáltan 11,2 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást használhat fel, melynek nagyobb hányadát ugyancsak gazdaságfejlesztésre fordítjuk. Zalaegerszeg akkor lehet sikeres, ha bővül, erősödik a helyi gazdaság, ehhez pedig cégekre, munkahelyekre és dolgozó polgárokra van szükség!

(Az interjú a Zalai Napló december 8-i számában jelent meg.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK