2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fánkkarnevál a javából!

2013. február 10. vasárnap, 19:36
Címkék:

Pazar kínálat jellemezte az ötödik alkalommal megrendezett farsangi fánk karnevált Zalaapátiban; a formában, ízesítésben és díszítésben ezerféle változatot mutató finomságok láttán sokan gondolhatták azt, hogy "mindent meg akarok kóstolni." Ahogy az előző években, úgy idén is kitettek magukért a nevezők, akik nemcsak a közönség, hanem a szakmai zsűri elismerésére is pályáztak. A rendezvénynek a Gábor Áron Általános Iskola adott helyet.

zapati fank1

A hagyományok és a jelen értéktára Zalaapátiban

– Kicsit izgultunk a havazás miatt, sajnos két településről nem is tudtak eljönni. Így tizenkét csapat versengett a győzelemért, a helyiek mellett a környező településekről érkezettek – mondta Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere. – Elég csak körülnézni, a bőséges kínálat ismét magáért beszél, a lányok-asszonyok ügyességét és kreativitását dicséri. Igazán kitettek magukért, kistérségünk legkisebb községéből, Vállusból például tizenötféle fánkkal neveztek be. Most már kijelenthetjük, hagyománnyá vált a fánkkarnevál, mely része értéktárunknak. Ezzel az elnevezéssel most indítottuk útjára uniós projektünket. Üzenete az, hogy minden ilyen rendezvény még értékesebbé teszi a településünket, egyúttal azokat is, akik eljönnek hozzánk megmutatni saját értékeiket.

– Ez már az ételkészítés tudománya. Amit itt látunk, az óriási tudás és kreativitás, ami az asszonyok kezében és fejében van. Az ételkészítés tudománya, a mesterség, ami anyáról lányára száll. A régi, hagyományos ételeink gasztronómiai kultúránk részét képezik, ennél fogva a fánkkarnevál jelentősége a hagyományok őrzésében és tiszteletében is megmutatkozik – hangsúlyozta Vigh László országgyűlési képviselő, a zalaegerszegi választókerület elnöke.

zapati fank2

– Mindegyik különleges a maga nemében, van édes és sós ízesítésű, hagyományosan és reform módon készített. Talán, ami mégis egyedibb, az az a tonhalas burgonyafánk, de különlegesnek számít a dorongfánk is – ajánlotta kínálatukat Herczeg Tamásné Vállus csapatából. 

– Előbb egye meg, hogy tudja, miről beszélünk – szólított fel Szabó Lászlóné, a helyi szociális otthon csapatának tagja. Hattyúalakra formált fánkot kínál, ami tulajdonképpen képviselőfánk. – Tejjel nem lehet könnyű habot csinálni, csak vízzel. Nincsen túlbonyolítva, ez a krém így finom a maga egyszerűségében. Édesanyáink és nagymamáink is így készítették.

zapati fank3

– Tizenháromféle fánkot sütöttünk. A hagyományos mellett készítettünk túrófánkot, rózsafánkot és joghurtos ízesítésűeket. Gondoltunk a férfiakra is. Nekik ajánljuk a sonkás, fokhagymás és burgonyás fánkunkat – mondta Dely Istvánné, a zalaapáti iskola szülői munkaközösségének csapatából.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK