2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Falvak támogatása - Egészségügyi fejlesztések

2013. december 10. kedd, 19:43
Címkék:

A jövőben két program is foglalkozik majd vidékfejlesztéssel, és mindkettőben jelentős lesz a megyei önkormányzat szerepe. A legfontosabb cél, hogy a vidékfejlesztési pénzek sokkal hatékonyabban legyenek felhasználva a következő időszakban, és hogy a helyi kis-és középvállalkozásokat támogassák. A részletekről Manninger Jenő, országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta lapunkat, megjegyezve: a vidékfejlesztési programon belül kidolgozásra kerül egy úgynevezett "rövid értékesítési lánc" és a fiatal gazdák támogatása is.

videkfejl 1

Hogyan érinti Zala megyét?

- Fontos a banki finanszírozás könnyebbé tétele és hogy a takarékszövetkezetek nagyobb szerepet kapjanak a megyéhez tartozó vállalkozásfejlesztési alapítvánnyal együtt. A vidékfejlesztés egyik prioritása a Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok (RÉL) kiépítése lesz az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakban, ami a helyi termelők és a helyi fogyasztók közötti távolság csökkentését és a helyi piacok előtérbe helyezését jelenti. Az önfenntartó települések és térségek fejlődése kulcseleme a vidék lakosságmegtartó erejének és a foglalkoztatásnak.

Manninger Jenő elmondta: Magyarország 2014 és 2020 között ezermilliárd forint EU támogatást fordíthat vidékfejlesztésre és az agrárium versenyképességének növelésére, ami 25 százalék önerővel együtt ezer 1 266 milliárd forintot tesz ki.A büdzsén belül vidékfejlesztésre a hétéves támogatási összeg 17 százalékát fordíthatja, közel 190 milliárd forintot. A helyi termelés és feldolgozás ösztönzése mellett, lesz forrás a fiatalok helyben maradását segítő gazdaprogramokra, képzésekre, szakértői hálózatok működtetésére.

- Zalába, a terület és településfejlesztési operatív programból közvetlenül a két megyei jogú városba közel 11 milliárd forint, a kistérségekbe 11,8 milliárd, a megyei önkormányzati fejlesztések megvalósítására pedig 15,2 milliárd forint jut. Ez összesen, mintegy 38 milliárd forint. Természetesen, - tette hozzá - ezen felül a további operatív programokból is jelentős források hívhatók le a megyei fejlesztések megvalósítására.

Manninger Jenő, mint a Keszthely-Hévíz térség országgyűlési képviselője az egészségügyi fejlesztésekről, a gyógy-és egészségturizmusról is beszámolt. Szeretnék ezt a területet továbbfejleszteni, cél, hogy Közép-Európa legnagyobb gyógy-és rekreációs térsége jöjjön létre Hévíz-Zalacsány központtal, mintegy 30 kilométeres sugarú körben. A gyógy turisztikai marketing, valamint az ezt megalapozó tudományos munka a Hévízi tóra és a gyógykórházra építhető.

- Ezért is nagy öröm, hogy közel kétmilliárdos fejlesztést tudtunk megvalósítani összesen a hévízi reumakórházban és a keszthelyi kórházban. Ez az összeg 1,3 milliárd forint pályázati támogatást tartalmaz és emellett még 730 millió forint értékben önerős beruházások is indultak, elsősorban Hévízen. 2010-ben az új kormány 650 millió forinttal kártalanította a keszthelyi kórházat a korábbi kormányzati elvonások miatt. A tartozások egy része tovább nőtt, de a kormány a közelmúltban úgy döntött, hogy további 275 millió forintot utal az intézménynek, és így lehetővé válik a lejárt határidejű számlák kifizetése. Hévízen pedig a kormányzat átvállalta a korábbi évek adósságait az intézménytől, így most könnyebben gazdálkodhatnak és jut önerős fejlesztésekre is.

videkfejl 2

A térségi koncepció azt is jelenti, hogy nem kerül sor kórházak összevonására, viszont ésszerű az összehangolt működés a két egészségügyi intézmény között. Jó hír a lakosságnak, hogy hamarosan nem kell Zalaegerszegre utazni egy CT vizsgálatra, mert az a keszthelyi kórházban is elérhető lesz. A hévízi gyógyfürdőkórház több százmilliós fejlesztései pedig a város gyógyturisztikai kínálatának színvonalát emelik majd.

Hévízen a fedett fürdő épületének középső része kerül átalakításra, illetve felújításra. Egy helyre kerülnek a járóbeteg-illetve szakrendelők. Megújulnak a fizioterápiás szakrendelők is, melyek új eszközökkel lesznek felszerelve. Digitális röntgenberendezések érkeznek majd és megvalósul a hévízi és keszthelyi kórház informatikai összeköttetése is. Mindkét intézmény új ultrahang-berendezéseket kap.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház nagyjából 730 millió forintnyi önerős fejlesztést hajt végre, 25 millió forint értékben szereznek be orvostechnikai eszközöket. Fejlesztik az iszapellátó üzemet is, korszerűsítik az egész intézet energiarendszerét, a fűtés-és melegvíz ellátáshoz az elfolyó termálvizet fogják hasznosítani. Ami a gyógy-tó védelme miatt különösen fontos, hogy 25 millió forint értékben, megújul az úgynevezett monitoring-rendszer, amely az elavult, régi technológiát váltja majd ki, és megbízható eredményeket közvetít a gyógy-tó állapotáról - fogalmazott Manninger Jenő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK