2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Elszakadt a kép..."

2015. november 30. hétfő, 18:41
Címkék:

"Én akartam meghalni, de nem én haltam meg..." "Mintha kívülről láttam volna magam..." – olvasta fel dr. Gergye Tamás, a tárgyalást lebonyolító büntetőtanács elnöke a Zalaegerszegi Törvényszéken az április 11-i parkerdei gyilkossággal vádolt 21 éves B. Barnabás nyilatkozatát. Mint ismert a vádlott több ütéssel, fojtogatással és huszonöt késszúrással megölte volt barátnőjét, a 18 éves B. Júliát.

bb 3

Megkezdődött a parkerdei gyilkosság tárgyalása - nem tett vallomást a vádlott

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt B. Barnabás vallomást nem tett, ellenben őszinte részvétét fejezte ki az általa megölt lány hozzátartozóinak, barátainak. Mint fogalmazott: "eszméletlenül sajnálja ami a történt, mindent megtenne, hogy semmissé tegye az eseményeket... borzasztó belegondolni, hogy mekkora fájdalmat okozott a hozzátartozóknak, barátoknak".

Vallomástétel hiányában dr. Gergye Tamás a nyomozati szakaszban készült jegyzőkönyveket ismertette. A vádlott ügyvédje, dr. Slezák József is kérte a bírót, hogy a második orvosszakértői véleménybe foglaltakat tekintse a büntetőtanács vallomásnak.

bb 1

A nyomozati jegyzőkönyvekből többek között kiderül: a fiatalok 2015. április 11-én este a Kovács Károly téren találkoztak, a találkozót B. Barnabás kezdeményezte. Hogy a parkerdőbe mennek nem volt előre eltervezve, véletlen sétáltak arra. A vádlott nem látta, hogy mi motiválta a lányt arra, hogy január elején szakítson vele, s ezt nem tudta feldolgozni. Többször gondolt öngyilkosságra, a tragikus napon is arra készült, és volt barátnőjét akarta utoljára látni. A gyilkosság után magával is végezni akart (előbb egy közeli tízemeletes tetejéről akart leugrani, majd autójával szándékosan karambolozott).

Az elmeorvosi szakértői vélemény szerint a fiatalember beszámítható, elmebetegségben nem szenved, tudatában volt annak, mit tesz; nem állt sem drog, sem alkoholos befolyásoltság alatt. A vádiratban foglaltak szerint a fiú átlagon felüli intelligenciával rendelkezik, ugyanakkor sekélyes önismeret, nárcizmusra való hajlam, biztonságra való törekvés, ám a kudarcoktól való félelem miatti gondolati beszűkülés jellemzi.

A nyomozati jegyzőkönyvekből az is kiderült, hogy B. Barnabás azt hitte, hogy barátnője lehet, hogy azért szakított vele, mert azt gondolta, hogy ő csak a szex miatt járt haza, ám ő ennél sokkal mélyebb érzelmeket táplált iránta. Ez a fiatalok parkerdei beszélgetésén is szóba került, ami a vádlottat felkavarta. Korábbi elmondása szerint "ekkor szakad el a kép", rátámadt a lányra és egy belső hangot hallott: "öld meg, tedd meg!" Ütlegelni, majd fojtogatni kezdte, miután a lány térdre rogyott. Ekkor esett ki a vádlott kabátjából a kés – amit önvédelmi okok miatt hordott magánál két korábbi budapesti incidens miatt – és szurkálni kezdte a lányt fején, s nyakán. A szakértői vélemény szerint a lány mindvégig élt, bár eszméletét vesztette. Összesen ötvenegy külsérelmi nyomot találtak az áldozat testén.

Az első tárgyalási napon az áldozat hozzátartozóinak (édesapjának, édesanyjának két testvérének, valamint legjobb barátnőjének) tanúvallomását hallgatta meg a tanács. Egyöntetűen azt mondták, hogy tudtak a fiatalok kapcsolatáról, ami egy teljesen normális diákszerelem volt. Fél évig jártak együtt, idén januárban aztán a B. Júlia szakított a fiúval, mert elmúlt iránta érzett szerelme, s úgy érezte, hogy a fiú nagyon magához akarja kötni, ki akarja sajátítani.

bb 2

A családtagok tudtak a szakításról, s arról is, hogy a fiatalok ezt követően néha beszéltek, találkoztak; cseteltek, üzeneteket váltottak és szórakozóhelyeken néha összefutottak. A fiú próbálta ugyanis visszaszerezni volt barátnőjét, aki viszont lezártnak tekintette a kapcsolatot. A végzetes estén is azért egyezett bele, hogy találkozzanak, hogy végleg lezárja az ügyet. A lány családja és barátnője tudtak arról, hogy aznap este volt barátjával találkozik Júlia, és bár nem örültek a randevúnak, senki sem gondolt semmi rosszra.

A Zalaegerszegi Törvényszék vádiratra alapozott sajtóközleménye szerint az akkor 20 éves vádlott és a gimnazista sértett 2014 júliusában ismerkedtek meg, s a két fiatal között szerelem szövődött. A kapcsolatnak a sértett 2015 januárjában véget vetett. A szakítás tényét a vádlott tudomásul vette, de beletörődni nem tudott, s abban reménykedett, hogy a lány visszatér majd hozzá. A két fiatal a szakítás után is kapcsolatban maradt, időnként netes üzeneteket váltottak, s néha véletlenszerűen összetalálkoztak zalaegerszegi rendezvényeken, szórakozóhelyeken. 2015. április 3-án is egy ilyen találkozóra került sor, amely során megbeszélték, hogy az azt követő hétvégén, 2015. április 11-én találkoznak Zalaegerszegen. A sértettet aznap este 8 órakor egy barátja vitte a ságodi városrészből a városba. A sértett édesanyjával megegyezett, hogy valamikor 9 óra után édesanyja megy majd érte. A sértett és a vádlott 8 óra 40 körül találkozott egymással a Kovács Károly téren, ahová a vádlott kocsival, a sértett gyalog érkezett. Innen a fiatalok gyalogosan indultak tovább Parkerdő felé. Nem sokkal később a sértettet telefonon hívta a testvére, s arról érdeklődött, hogy ő és az édesanyjuk pontosan mikorra menjenek érte. Megegyeztek, hogy 10 perc múlva indulnak Ságodról, ám amikor Zalaegerszegre értek, már nem érték el telefonon a sértettet.

A vádlott és a sértett a parkerdő egy kivilágítatlan, fás-erdős részére mentek. A séta és beszélgetés közben a vádlott megragadta a sértettet, ököllel többször is megütötte a lány fejét, arcát, aki térdre esett. Ekkor a vádlott fojtogatni kezdte, majd a nála lévő, pontosan meg nem határozható méretű késsel több szúrást ejtett a sértetten.

 bb 4

A vádlott ezt követően a kést eltette, elvette a lány mobilját (ezek nem kerültek elő), majd visszament a kocsijához és Nagykapornak irányába elhagyta Zalaegerszeget. Nem sokkal később felhívta egy ismerősét és azt mondta neki, hogy "megfojtotta és megszurkálta" a sértettet, mire a barátja értesítette a vádlott családját, valamint bejelentést tett a rendőrségen. Ezt követően a vádlott autójával a 76-os úton balesetet szenvedett, majd a megrongálódott kocsit elhagyva gyalog indult el. Így fogták el 23 óra 30 perckor a Keszthelyi Rendőrkapitányság járőrei, akiknek a vádlott beszámolt arról, hogy bántalmazta a sértettet. A zalaegerszegi rendőrök 23 óra 37 perckor találták meg sértettet a Parkerdőben, ám a kiérkező orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A tárgyalás december 1-én és 3-án folytatódik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK