2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Elkerüli a belvárost

2012. június 29. péntek, 17:27
Címkék:

A Rákóczi utca és a Kazinczy tér kikerülésével belváros tehermentesítését szolgálja az új északi út, melyet hivatalosan is átadtak a forgalomnak. A beruházás a Zalaegerszeg történelmi városközpont rehabilitációs és revitalizációs programja részeként valósította meg a zalai megyeszékhely önkormányzata bruttó 631 millió forintból. A költség 30 százalékát, mint önrészt a Deák Ferenc városépítő programból biztosította. Az ünnepségen Gyutai Csaba polgármester idézte fel a több mint másfélmilliárdos összköltségű projekt során elvégzett munkákat.

elkerulo 1

Átadták az északi tehermentesítő utat


2010-ben első elemként a Kossuth utca rekonstrukciója valósult meg, melynek virágosítására idén is nagy gondot fordítottak. Ennek célja, mint mondta a polgármester, hogy a város újra kiérdemelje a virágos Zalaegerszeg elnevezést. Következő részberuházás a Piac tér átalakítását szolgálta, amit a 67 férőhelyes felszíni parkoló létesítése követett. Harmadik elemként valósult meg az északi tehermentesítő út építése. Az Október 6. tér, a Batthyány és a Budai Nagy Antal utca kereszteződésében új közlekedési csomópontot alakítottak ki, a becsatlakozó utcák nagy részét felújították, valamint a Jákum utcától a Vágóhíd utcáig, a volt vasúti nyomvonalon megépítették a belső elkerülő utat.

A belváros teljes megújítása és tehermentesítése a végső cél, ezért újabb beruházások megvalósításában gondolkodnak. A Kossuth utcából a Piac tér irányában sétálóövezetet szeretnének kialakítani úgy, hogy a Kazinczy tér nyolcsávos csomópontjának forgalmát is lecsökkentenék.

A polgármester jelezte azt is, hogy az északi tehermentesítő utat is tovább kívánják építeni a Kiskondás vendéglőig. A tervezett fejlesztéseket a város saját erejéből is megpróbálja megvalósítani, még ha lassabb ütemben is. De bíznak abban, hogy újabb támogatásokat tudnak elnyerni az Új Széchenyi Terv kiírásain, illetve a 2014-től induló új uniós kohéziós alapokból.

elkerulo 2

Balaicz Zoltán alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője köszöntőjében elmondta, az itt lakók édes teherként viselték el a kivitelezés alatti kellemetlenségeket a megszépült, megújult környezetért cserébe.

Az ünnepség végén Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán önkormányzati képviselő, dr. Rumi Krisztina, a kormányhivatal igazgatója és a kivitelező részéről, Németh Gyula területi igazgató vágta át a nemzetiszín szalagot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK