2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Balatongyörök bátran beerősít

2014. március 31. hétfő, 14:29
Címkék:

Az idei évben gyakorlatilag elmaradt a tél. Az időjárás kegyessége miatt egyre több nyaralótulajdonos és természetjáró csoport viszont már március közepén megérkezett Györökre. A rügyfakadás elindult, a kerti munkák elkezdődtek, a szőlő gondozását is megkezdték és három héttel korábban beindult az előszezon. A főidényre való készülődést az önkormányzat is hamarabb tudta elkezdeni  – mondta Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere, akitől a közeljövőt érintő feladatok ellátásáról érdeklődtünk.

balatongyorok madartavlatbol

 A szezonra még vonzóbb lesz

– A községgondnokságnak a fák metszését például már február végére sikerült elvégezni, de folyamatosan halad a közterületek ápolása, csinosítása, amelyben segítségünkre van a közfoglalkoztatotti állomány is. A munka dandárja viszont áprilisban és májusban válik aktuálissá. Két határidő is szent: az egyik a május elseje, a másik a pünkösdi szezonnyitó: június 9-ei dátuma. Az átfogó sétányfejlesztési projekt keretében már készül az új fogadóépület a strand főbejáratánál. Itt kialakítanak szociális és vizes blokkokat, e helyen működik majd a strandi, illetve a hajópénztár, de lesz itt egészségügyi szoba és Tourinform irodahelyiség is. Az egész központi partszakaszt körülöleli a 700 méternél is hosszabb térkő burkolattal ellátott sétány: a böngyéri háromszögtől, a csónakházon és a csónakkikötőn keresztül, a rendezvénytéren át egészen a megszépült strandbejáratig.

– Tervezik a strand modernizálását?

– Hogyne. A strandi bevételek zömét visszaforgatjuk, hogy minden évben csinosabb, vonzóbb legyen "Györök fürdőéletének kedvelt pihenőhelye". A parti korzó a strand hátsó bejáratáig egybefüggően elkészül. Most, hogy a parti sétány és a hozzá kapcsolódó fejlesztések túlléptek a közmű-vezetéseken, a felesleges növényzet eltávolításán, a földmunkákon, már körvonalaiban látszik, hogy a fejlesztés bizony szükséges volt. Egyre több elismerő szót és dicséretet kapunk olyanoktól is, akik korábban támadták a fejlesztést a kényszerű fakivágások miatt. Új rendezvényszínpad és sátor szolgálja itt a szabadtéri programok sikerét. Idén végre sikerül előrelépni a strandhoz közeli parkolók kialakítása terén.

balatongyorok1

Az önkormányzat egy vállalkozáson keresztül működtetett ugyan egy autóparkolót a falu központjában, ám ez most európai módon újjáépül, és megduplázódik a hely az autóval érkezők számára. A községi strandot saját anyagi forrásból tovább csinosítjuk. A régi, alig használt kabinsorok elbontásával újabb zöldfelületeket fogunk kialakítani. A strand legértékesebb részén egy önkormányzati raktár és műhelyépület áll, amit hamarosan elbontunk. Helyette egy kisebb, de a funkcióját eredményesen betölteni képes új épületet emelünk. A két évvel ezelőtt elkezdett sétányrekonstrukciós programunkat újabb szakasszal bővítjük, egészen a gyermekmedencéig. A vállalkozók kérésére és a vendégek "árnyékigényét" kielégítendő, a strandon újabb faegyedeket ültetünk el. A györöki strand nagy, árnyékot adó fákban eddig sem volt szegény, de a forróságban enyhet adó helyek számát tovább szeretnénk növelni.

– Milyen területeket érint még a településfejlesztés?

– Saját forrásból megkezdtük az önkormányzat épülete és az egészségház által határolt udvar felújítását, amivel május elejére végezni szeretnénk. Itt a tervek szerint térburkolt parkolóhelyek, növényszigetek, pihenő sarkok, gyalogutak létesülnek és még egy ivó kutat is elhelyezünk. Az önkormányzat a 71-es főút mentén a kiemelt szegéllyel ellátott járdát mind Keszthely, mind Tapolca irányában elkezdi kiépíteni. Idén valószínűleg csak 100-100 méter kialakítására lesz elegendő forrásunk, de a programot folytatni szeretnénk. A Szép-kilátói parkoló és a kilátó pont közötti mintegy száz méteres szakaszon a murvás burkolatot térköves fedésűre akarjuk cserélni. A sétány melletti közvilágítást is korszerűsítjük. A már említett élménysétánynak elkészül egy, a Szép-kilátóhoz kapcsolt eleme is. A Római-forrás mellett is létesül egy Kneipp-élménypont. A Szép-kilátó tövétől a golfpálya bejáratáig tartó, 1200 méteres szakaszon uniós pályázati forrásból új kerékpárutat létesítenénk. A Bakonyerdő Zrt. közjóléti ökoturisztikai fejlesztéseit: a Berzsenyi-kilátót, a Batsányi-kilátót, a Bélapi-pihenőhelyet és a hozzá kapcsolódó tanösvényeket a bakancsos turisták örömére április elején avatjuk. Pályázaton nyertünk 270 darab komposztáló edényt, amit hamarosan kiosztunk a bio zöldhulladék kezelésére.

balatongyorok2

Mivel nem vagyunk hitelkonszolidált település, ezért a következő négy évben 40 millió forint állami többlettámogatásra vagyunk jogosultak, aminek felét még idén fölhasználjuk kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok ellátására. A képviselő-testület úgy határozott: a járdák és az úthálózat modernizációjára költjük a 20 milliót. Ha a támogatási szerződést március végéig sikerül megkötni, akkor a szezon kezdetéig szeretnénk elvégezni a faluközponti Petőfi utca szélesítését, útburkolatának javítását. Meg szeretnénk újítani a Temető utca, az Eötvös Károly utca, a Szent István utca egy-egy szakaszát is. Most elkezdjük, de várhatóan csak ősszel fejezzük be a községgondnokság székhelyének felújítását, átépítését, kibővítését. Egy könnyűszerkezetes, a környezetbe illő épületet tervezünk, ahova elfér majd a tűzoltó-egyesület fecskendő autója is. Másfél éve kész a körforgalom, de környékének csinosítása, parkosítása még elmaradt. A szezonkezdetre ezzel is végezni akarunk. Új padokat, szemeteseket, növényszigeteket, útbaigazító táblákat is kihelyezünk majd a község több pontjára, amivel a településképen javítunk. A civil egyesületek-, akik a szezon sikerét elősegítik- anyagi támogatását az előző évek gyakorlatához igazítottan a képviselő-testület jóváhagyta. Kölcsönösen hiszünk a partneri együttműködés eredményességében. Az összes, eddig megszokott rendezvényt megtartjuk és újként lép be a bográcsos "Háromlábú fesztivál", valamint a Balatongyörök-Balatonmáriafürdő közötti evezős teljesítménytúra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK