2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A sikeres önkormányzatokért

2014. november 08. szombat, 13:52
Címkék:

Az önkormányzati feladatellátás eredményességének fontosságáról és az elkövetkező időszak pályázati lehetőségeinek minél jobb kihasználásáról tartottak tájékoztató fórumot a megyeházán, melyet Vigh László országgyűlési képviselő kezdeményezett a Zala megyei 1. számú választókerület polgármesterei számára.

Felkészítő fórum polgármestereknek 

A rendezvényen elhangzott, Zalaegerszeg 10,5 milliárddal gazdálkodhat a 2014–2020-as uniós fejlesztési időszakban. Balaicz Zoltán polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta, ezen kívül is vannak konkrét elképzeléseik a megyeszékhely fejlesztésére, és a megyének is rendelkezésre áll egy keretösszeg a települések fejlesztésére. Hangsúlyozta, terveik csak úgy tudnak megvalósulni, a környező településekkel, a választókerület valamennyi polgármesterével valamint a társulás tagjaival együtt tudnak gondolkodni. Ennek érdekében újraépítik kapcsolataikat a településekkel, első körben Hahóttal, Zalaszentgyörggyel, Kispálival, Nagypálival, Egervárral, Kiskutassal, Nagykutassal, Zalaszentivánnal és Teskánddal egyeztetnek, hogy a TOP program keretében milyen közös projekteket tudnának megvalósítani.

A rendezvény összehívását az is indokolta, hogy a megválasztott 76 polgármesterből harminc fő először tölti be ezt a tisztséget, mondta el Vigh László. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, nagyon sok munka vár rájuk, melyhez minden segítséget igyekeznek megadni. Felhívta a figyelmet a ciklusprogram elkészítésének fontosságára, a fejlesztési irányok meghatározására, továbbá a felelős gazdálkodásra. Arra kérte a polgármestereket, csak annyit költsenek, amennyi a bevételük. A megye 258 településéből 18 helyen még nem választottak alpolgármestert, ebben is kérte, hogy állapodjanak meg.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a megyei területfejlesztési programról tájékoztatta a jelenlévőket. Mint mondta, megvalósítására a 2014–2020-as uniós időszakban 15 milliárd forint áll rendelkezésre, melynek 60 százalékát a kormányzati szándékkal egyetértve munkahelyteremtésre, gazdaságélénkítésre kívánják felhasználni. Arra bíztatta az önkormányzati vezetőket, hogy készítsék el a megvalósíthatósági tanulmányokat, esetlegesen a kiviteli terveket, mire megnyílnak az uniós keretek. A kormány célja ugyanis az, hogy az első két évben a rendelkezésre álló források negyven százalékát már elköltsék.

Rigó Csaba kormánymegbízott a kormányhivatal szakmai segítségnyújtását ajánlotta fel. Ennek egyik eleme a képzés, mellyel szeretnék felkészíteni a polgármestereket az előttük álló feladatok sikeres elvégzésére. A kormányhivatal a települési ügysegédi rendszerrel, a törvényes működés elősegítésével is rendelkezésre áll, emellett a közfoglalkoztatás, a tervezett beruházások koordinálásával valamint a vis maior ügyek intézésével is támogatják az önkormányzatokat eredményességük érdekében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK