2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A rózsa ünnepe Orbányosfán

2012. június 03. vasárnap, 11:45
Címkék:

Rózsaszirmokat szórtak a gyerekek a Forintosházhoz vezető úton Orbányosfán, ahol június 2-án első alkalommal rendezte meg a Pacsa és Térsége Kistérségi Többcélú Társulás a pünkösdi rózsafesztivált. Nem is választhattak volna ideálisabb helyszínt, mint a lankás zalai dombokon meghúzódó, egykori Forintos birtokot, melynek kertjét színpompás és mesésen illatos angol rózsák borítanak. A virágok királynéjának ünnepe számos programot kínált az érdeklődőknek.

roszafesztival1

Ahogy a rózsamenet felért a birtokra, szentmise kezdődött, melyen Major István plébános megáldotta a rózsakertet. A társulás településeiről érkezett vendégeket elsőként Kocsis Ferencné, Orbányosfa polgármestere köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a település először adhat otthont egy ilyen nagyszabású, kistérségi rendezvénynek.

roszafesztival3

Kocsis Ferencné, Vigh László és Horváthné Strazsek Lilla

Szerelem, szépség, öröm szimbólumai a rózsának, mely ötezer éves és ma legalább annyi fajtája van, mint ahány éves – mondta el ünnepi beszédében Vigh László országgyűlési képviselő, a pacsai kistérségi társulás elnöke. Köszönetet mondott Horváthné Strazsek Lillának, a Forintosház tulajdonosának, hogy helyet biztosít a rendezvénynek, és hogy ennyi embert lát vendégül. Tevékenységét méltatva úgy fogalmazott: nagyfokú emberségről és természetszeretetről árulkodik a rózsakert csodálatos szépsége, az egész birtok példás rendezettsége. Kiemelte, jó ötletnek bizonyult a rózsafesztivál megrendezése, mely üde színfolttal gyarapítja a kistérségi társulás kulturális programkínálatát.

Orbányosfa legszebb kertje címmel hirdetett versenyt az önkormányzat; az első három helyezett az ünnepség folytatásaként vehette át az elismerő oklevelet. A rózsasütemények versenyére tizenöten 24-féle süteménnyel neveztek be. A lányok-asszonyok igazán kitettek magukért, hogy színre, formára, hangulatra a rózsát szimbolizálják a sütemények. Horváth Miklósné zsűri elnök hirdetett eredményt, és mint mondta, szinte mindegyik finomság kiérdemelhette volna az első helyet.

roszafesztival2

A díjátadót követően a fellépők vették birtokukba a színpadot. A nagykapornaki általános iskola tanulói pünkösdi játékot adtak elő, mások mellett fellépett a Musica Antiqua Együttes és Filkey Péter trombitaművész. A rózsafesztiválon minden a rózsáról szólt, a közönség rózsakeringőt láthatott, rózsaolajos masszázson vehetett részt, a rózsateázóban tea- és kávékülönlegességeket kóstolhatott. Nemcsak élőben, de festményeken is megcsodálhatták az érdeklődők a rózsák szépségét. A különleges fény- és színvilágú rózsacsendéleteit más természet ihlette műveivel a nagykanizsai Röszler Mária festőművész hozta el a rendezvényen megnyílt kiállítására.

roszafesztival4

Horváthné Strazsek Lillának, a vendéglátóhelyként, jóga- és zenetáborként funkcionáló Forintosház tulajdonosának régi álma teljesült a rózsafesztivál megrendezésével. Mint mondta, mindig is szerette volna megmutatni nagyobb közönség előtt birtokát, melynek kialakításába húsz évvel ezelőtt fogott bele, és melyről szerénytelenség nélkül vélekedhet úgy, hogy a megye legszebb rózsakertje. A virágok többségét angol rózsák teszik ki, de hazai fajták is megtalálhatók közöttük. Nemcsak a helyszínt biztosította a rózsafesztiválhoz, de vacsorával is kedveskedett vendégeinek.

roszafesztival7

A rendezvény megtartására a Leader-program negyedik tengelyének kiírására, 250 ezer forint támogatás elnyerése érdekében pályázott a pacsai kistérségi társulás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK