2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A moziba gyűltek a felvételizők

2013. február 07. csütörtök, 20:20
Címkék:

Több száz végzős középiskolás részvételével zajlott le az a felsőoktatási fórum, melyet a zalaegerszegi önkormányzat, a városi diákönkormányzat, és a helyi felsőoktatási intézmények szerveztek az Art Moziba csütörtök délután. A diákok a mozi nagytermében a felsőoktatási törvény változásairól hallhattak előadásokat, az előtérben pedig megismerkedhettek a helyi főiskolák, egyetemek képzéseinek kínálatával. A rendezvényen elsőként Deák Milán, a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat elnökségi tagja szólt a fiatalokhoz.

Fórum a felsőoktatásról

Mint mondta, azért kezdeményezték a fórum megszervezését, mert a 2013-as évben nagyon sok változásra kell felkészülniük és odafigyelniük a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek. Őket szeretnék hasznos információval ellátni, s igyekeznek tisztába tenni néhány félreértést is. Ilyen például a hallgatói szerződés kérdése, amit szerinte sokan rosszul értelmeznek. Nem arról van szó ugyanis, hogy az államilag finanszírozott képzéseken végző friss diplomások egyáltalán nem mehetnek külföldre, hanem arról, hogy a képzési idejük kétszeresét 20 éven belül Magyarországon kell ledolgozniuk. Úgy érzi, ez nem nevezhető röghözkötésnek, hiszen ha egy frissen végzett orvost veszünk példának, akkor hatszor két évet (vagyis tizenkettőt) kell itthon ledolgoznia húsz év alatt, tehát nyolc évet akár külföldön is eltölthet. Azt pedig maga döntheti el, hogy mikor.

felvi

Az elnökségi tag arra is felszólította a diákokat, hogy az egyetemi/főiskolai szakok kiválasztásánál ne az legyen az elsődleges szempont, hogy mennyibe kerül a képzés. Vagyis, csak azért senki se mondjon le a továbbtanulásról, mert esetleg az a szak, amit kinézett nem kap állami támogatást. A tanuláshoz ugyanis lehet pénzt teremteni: rengeteg diákmunka áll rendelkezésre, és a diákhiteltől sem kell tartani.

Balaicz Zoltán alpolgármester a város ösztöndíjrendszeréről szólt, majd Dr. Bereczky Áron, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási főosztályvezetője többek között a törvényi változásokról, a pontrendszerről és a jelentkezések módjáról tartott előadást. Kifejtette: idén 55 ezer államilag finanszírozott hely áll a fiatalok rendelkezésére. Az előző évektől eltérően azonban egyszerre csak öt helyre lehet jelentkezni, a felsőoktatási tanulmányokat pedig a meghirdetett képzési idő másfélszerese alatt köteles befejezni a hallgató. Újabb változás az is, hogy minden évben az előírt kreditek minimum felét és egy bizonyos átlagot teljesíteniük kell a diákoknak.

A fórumon bemutatkoztak a Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények is, a programot pedig Felméri Péter humorista műsora zárta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK