2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A gyermekbántalmazások ellen

2014. október 14. kedd, 15:07
Címkék:

Zalában a gyermekbántalmazások száma 10-15 százalékos csökkenést mutat a gyermekvédelmi szakellátás összehangolt munkája eredményeképpen – fogalmazott dr. Egyed Péter, a Zala Megyei Szociális és Gyámhivatalának vezetője a szervezésükben zajló szakmai értekezleten.

 Szakmai értekezlet az egységes ágazati módszertanról

egyedpeter netHozzátette, szerencsére a megyében az elmúlt időszakban nem fordult elő kirívó erőszak, az esetek többségét érzelmi, pszichés bántalmazás adja, ami szintén súlyos károkat okoz a gyermekek személyiségfejlődésében. Zalában a jelzőrendszer jól működik, ezért már a probléma első észlelésekor meg tudják tenni a megfelelő lépéseket. A felismerés, a megelőzés, a szükséges intézkedések megtétele a gyermekjóléti alapellátás, a gyermekvédelmi szakellátás valamint a hatóságok részéről kiemelten fontos feladat. Ezt a tevékenységet hivatott segíteni a kidolgozott új módszertani anyag, hangsúlyozta.

A konferencián dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója többek között arról beszélt, hogy a kormány a közelmúltban számolt be a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény hazai végrehajtásáról a gyermekjogi bizottság előtt Genfben. Az eredmények között megemlítette, hogy az új polgári törvénykönyv a szülői felügyelettel kapcsolatos viták rendezésénél bevezette a mediáció elrendelését. A közvetítői eljárás a szabálysértési ügyekben is alkalmazható idén január 1-jétől. Az Igazságügyi Minisztérium a jogellenes gyermekelviteli ügyekben is növelte a mediáció szerepét. A beszámolóban felhívták a figyelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal által 2013-ban kiadott áldozatsegítő kézikönyv jelentőségére is.

A gyermekvédelmi törvény 2014. március 15. napjától hatályba lépett új rendelkezése szerint a gyermeknek joga van ahhoz, hogy a védelme érdekében egységes elvek alapján járjanak el. Ehhez kapcsolódóan készült el a gyermekbántalmazási ügyekben alkalmazandó egységes elveket és módszertant tartalmazó központi ágazati dokumentum, melyet Hajnal Renáta, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztályának főosztályvezető-helyettese mutatott be a jelenlévő szakembereknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK