2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A gazdaságfejlesztés katalizátorai

2015. november 27. péntek, 15:40
Címkék:

Zalaegerszegen ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). A kétnapos tanácskozást követően az Arany Bárány Hotelben tartott sajtótájékoztatót a szövetség vezetése, valamint a házigazdák nevében Balaicz Zoltán polgármester.

mjvsz 2

Megyei jogú városok találkozója

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke elmondta: a szövetség nevében köszönik a meghívást, és hogy megismerhették a csodás várost. Az ülésen a megyei jogú városok vezetőit tömörítő grémium tájékozódott Zalaegerszeg nagy ívű fejlesztési elképzeléseiről is; melyet a "modern városok" program keretében kívánnak megvalósítani.

A magyar kormány ugyanis a ciklus elején úgy döntött, hogy szakít azzal a hagyománnyal, hogy Budapestről, íróasztal mellől döntenek a vidéki városok és települések sorsáról. A fejlesztési célokat ezért a helyben élők fogalmazták meg, melyeket Európai Uniós keretből támogat a kormány, ám az elképzelések 60 százalékának a gazdaságfejlesztésről kell szólnia – fogalmazott az elnök. Ez vonatkozik mind a megyei jogú városok rendelkezésére álló 388 milliárdos, mind a megyei önkormányzatoknak szánt 700 milliárd forintos összegre.

A sajtótájékoztató keretében Szita Károly együttműködési szerződést írt alá a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) vezetőjével, Paja Zoltánnal. A megállapodás célja, hogy a két szervezetnek biztosított közel 1200 milliárd forint uniós fejlesztési forrást koncentráltan, összehangoltan tudják majd felhasználni.

Pajna Zoltán hozzátette: a modern városok program mellett az "élhető vidék" szlogen is fontos, hiszen nem lehet különválasztani, hogy valaki egy megyei jogú városban, vagy egy kisebb településen él. Fokozni kell a falvak és kisebb városok megtartó képességét. Arra kell törekedni, hogy helyben lehessen megteremteni a foglalkoztatás, szociális ellátás és egészségügy feltételrendszerét.

Szita Károly a szerződés aláírása után az MJVSZ üléséről elmondta: 23 nagyváros tanácskozott Zalaegerszegen, és nagyon tartalmas két napon vannak túl. Megállapodtak abban, hogy támogatják a szociális törvény módosítását, és megteremtik annak a lehetőségét, hogy jövőre a rászoruló családok gyermekei ne csak a nyári szünetben, hanem minden iskolai szünetben ingyen étkezhessenek a településeiken; ennek költségeit a kormány biztosítja. Tárgyaltak továbbá a 388 milliárdos forrás felhasználásáról is. A szövetség szerint a városok számára a legfontosabb a gazdaságfejlesztés: ipari parkok létesülhetnek, energiahatékonysági beruházásokra kerülhet sor, de gondot fordítanának leszakadt városi területek rehabilitációjára is.

mjvsz 1

A kormány képviseletében Csepreghy Nándor államtitkár elmondta: a 2014-20 közötti Európai Uniós ciklus pályázatai jó lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a modern városok program keretében a magyar nagyvárosok a helyi gazdaságfejlesztés katalizátorai lehessenek.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője elmondta: a városokat támogatja az a törvénymódosíts is, amit a kormány a hét elején nyújt be a parlamentnek, a NAV átszervezésével kapcsolatban. A módosítás rendezi majd a települések adókivetéséi kérdéseit is.

Balaicz Zoltán polgármester összegzésképpen megköszönte, hogy 18 év után ismét a városban ülésezett az MJVSZ. Ennek apropóját az adta, hogy Zalaegerszeg idén ünnepli rendezett tanácsú várossá válásának 130. évfordulóját. A modern városok program olyan fejlődési pályára állíthatja Zalaegerszeget, amire nem volt példa az utóbbi évtizedekben; többek között 2500 új munkahely jöhet létre a fejlesztések által.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK