2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A Fő térről jelentjük

2012. április 12. csütörtök, 18:38
Címkék:

Ha hihetünk az ígéreteknek, hamarosan vége szakad a lassan egy éve tartó munkagödör-kerülősdinek, a mobilkerítés-vizitnek és az árok-átugrálósdinak, az apró kavicson zarándoklásnak. Rohamtempóban zajlik ugyanis Keszthely főterének felújítása, az új arculat kialakítása, egy elegánsabb új központi tér építése. "Élhető európai városközpont" alakul ki, amely a keszthelyi lakosoknak és az idelátogató turistáknak valószínűleg egyaránt kedvelt köztere lesz, méltó a patinás hangulatú városhoz és a teret övező műemlék épületekhez, továbbá kiváló helyszínéül szolgál majd nagyobb szabadtéri rendezvényeknek is.

kh-foter 1

Keszthely(zet)

A történelmi belváros értékeinek, örökségének megőrzését szem előtt tartva új funkciókkal, modern látványelemekkel is bővül a most még átépítés alatt lévő városközpont. Az autóforgalomtól nagyobb részt elzárva a korábbiaknál nyugodtabb, nagyobb zöldfelülettel rendelkező övezetté válik a tér és környéke. Az április közepén tapasztalható helyzet összefoglalására, a "mikor, mi lesz kész" kérdések megválaszolására Németh Gábor keszthelyi főépítészt kértük.

- A szerződés szerinti véghatáridő május 31-én jár le. Ez nagy valószínűség szerint nem lesz tartható, mert a régészeti feltárások felülírták a terveket. A tér egy részének áttervezése miatt egy közbeszerzési eljárás indult, ami nemrég ért véget. A rendház és templom előtti területen a régészeti feltárás során értékes középkori és római emlékek kerültek elő. Ezek egy részének méltó bemutatásáról, részleges visszaépítéséről döntenie kellett a város vezetőségének. Emiatt vált szükségessé a tervek átalakítása, ami újraindította az előkészítő folyamatokat. Az időigényes, kötött, szigorú eljárásrendet be kellett tartani. A munkák most már látványosan felgyorsulnak. Még hátra van a vármaradvány-falát láttató kőépítmény emelése, ami egy ügyes kőfaragó, vagy kőműves mester szaktudását igényli. Autentikus és korhű kőfalnak kell ugyanis visszaidéznie az egykori keszthelyi vár kontúrjait. A műtárgyakat körülölelő burkolat lerakása csak legutoljára lesz kész. Arra számítok, hogy a valódi főszezon kezdetére, július végére, esetleg augusztus elejére remélhetőleg minden kész lesz.

- Milyen térburkolatokat építenek be?

- Többfélét. A legnagyobb felületre hőkezelt, világosszürke gránitlapok kerülnek. Három szín határozza meg a térrészek kövezetét: egy világosszürke, egy bézs-szürke keverék, és egy rózsaszín alapszínű. Több helyen találkozni fogunk a jó minőségű kiskocka, nagykocka és süttői mészkő-kocka burkolat vegyítésével, kombinációjával. A szép formák hivatottak szolgálni a burkolatok átmenetét egyik formából a másikba az egyes csatlakozó utcák találkozási pontjainál. A kezdetben tapasztalható közmű-elvezetési problémák mindegyikén sikerült mostanra úrrá lenni. A kivitelezők az üzemeltetőkkel egyetértésben -ha kellett tervezői segítséggel- mindig ügyesen megtalálták a legoptimálisabb megoldásokat.

kh-foter 2

- A növényültetésnek már több jól látható jele van...

- Így igaz. A zöldfelület megújítása a kertészeti tervekben leírtak szerint halad. Az elmúlt hetekben a leglátványosabb munkafolyamatok a várkertben zajlottak. Itt hamarosan végeznek a kertépítési munkákkal, és egy modern játszótér is hamarosan kész lesz. Ezzel párhuzamosan folyik a fásítás. Április végéig az utolsó, ültetésre kész faegyedek is megérkeznek. A növények ültetésének folyamata is megfelelő szabályozórendszer betartása mellett zajlik. A nyár elejére már csak kisebb kertészeti munkák maradnak. A növénykiültetésekre előkészített ágyások helyéből kikövetkeztethető hogy, nemsokára kertépítési-fásítási munkák következnek a Vajda gimnázium északi oldalánál valamint a városháza előtt, illetve a Balaton Színház bejáratával szembeni térrész mentén. A rendezvénypavilon végleges helye még nem dőlt el. Több helyszín is kijelöltetett aszerint, hogy milyen típusú rendezvényből tartanának többet a téren. A tér avatására ez is elkészül.

- Mi a helyzet a közterületi világítótestekkel?

- A kandeláberek közül már valamennyit fölállították. A díszvilágító-berendezések, a taposólámpák elhelyezése is folyamatosan megtörténik. A terepszint alá süllyesztett, fényt árasztó lámpatestek zöme a gimnázium mellé kerül. Ezekhez le kellett gyártani egy segédszerkezetet, amelyik az armatúrák beépítését teszi lehetővé a burkolatszintbe. Ezen szerkezetek zöme már rendelkezésünkre áll. A rendház épülete előtt és a templom előtt is efféle modern világítótestek beépítését várjuk. Ilyen, a térburkolatba süllyesztett lámpa fog világítani a Fő tér több, frekventált pontja mellett is. Ezeket viszont csak akkor építik be, ha a burkolat szerkezete, az adott helyszínen már lehetővé teszi a világítótestek fogadását. Az utcabútorok, illetve a tér funkcióit gazdagító elemek: a kerékpártárolók, a padok, az ivó kutak, a hirdető berendezések csak a legutolsó lépésben kerülnek ki.

- A kútház új eleme lesz a térnek...

- Igen. Itt is igen közel a befejezés. A kivitelező és alvállalkozói április derekán vonultak föl a kútház építmény befejezésére. A hónap végéig ez is meglesz. A halat tartó kisfiú bronzszobra egy méltó posztamensre kerül. A fenti munkákkal párhuzamosan folyik a szökőkút megépítése is. Első ütemben egy földalatti alépítmény készült el, ami a vízgépházat, a puffer tartályt és egyéb kezelő berendezéseket foglal magában. Erre épül rá a szökőkút építménye, amely egy fölsőbb és egy alsóbb szinten kiépített vízmedencékből áll. Egy kaszkád-rendszerű vízesést biztosító lépcső is emeli az attraktivitást. A kő- és vasbeton munkálatok után a gépészeti szerelvényezés jön, illetve a villamos csatlakozások kiépítésére kerül sor. Ami szerepelt a tervekben, az mind be- és felépítésre kerül. Ezt követeli meg a mindent szigorúan számon kérő pályázat, illetve az elszámolások precíz kötelezettsége is.

- A gimnázium előtti látványpiac sorsáról született érvényes döntés?

- Nem. Megteremtődött a lehetősége annak, hogy a tér vonzerejének növelését célul kitűzve, ideiglenesen, egy adott időszakban, egy ünnepi ciklust lefedően árusítsanak itt virágot, kézműves termékeket, kurrens cikkeket, egyedi árukat, mézet. Ennek fontos alapfeltétele: a tér eleganciájához illeszkedő, könnyedén mobilizálható, vonzó standok biztosítása, a modern eszközpark, az újszerű árusító berendezések megléte. Nem egész napos árusításra gondolunk, hanem a kora reggeli óráktól délig. Utána ezeket az árusító helyeket raktározásra el kellene költöztetni a következő alkalomig. A működés költség-, feltétel -és eszközrendszere jelenleg még nincs kész formába öntve. Nincs meg a működtető, az üzemeltető, de még a takarításért felelős sem. A tér avatása után még bizonyosan nem lesz azonnali kitelepülés.

- A városban szárnyra kapott pletykák szerint a kivitelező cég felszámolás alatt van...

- Mi nem tudunk arról, hogy a kivitelező konzorcium egyik, vagy másik cége ellen felszámolási, vagy csődeljárás folyna, és a beruházáshoz szükséges uniós támogatási pénz és az önkormányzati önrész is maradéktalanul rendelkezésre áll, illetve lehívható úgy, ahogy azt az ütemezés megkívánja. A kivitelező cég jelen pillanatban teljes jogszerűséggel dolgozik a területen. A cég a vezetőivel, a műszaki állományával napról-napra képviselteti magát a munkaterületen. A gyalogos közlekedés persze okoz és okozott fennakadást és bosszúságot is. Sokféle vélemény ismert előttem, hisz gyakran megszólítanak a keszthelyiek. Csak kevesebben látják borúsan a helyzetet. Az elkészült munkákkal kapcsolatos tetszésnyilvánítás szerencsére erősebben jelenik meg a közbeszédben. Én úgy tapasztaltam, hogy a helyiek toleránsak és megértőek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK