2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A 105-ös segélyhívószám továbbra is él

2012. január 03. kedd, 17:54
Címkék:

Továbbra is él a tűzoltóság 105-ös segélyhívószáma. A bajbajutottak emellett hívhatják a mentőket (104) és a rendőrséget (107) is, valamint a kiépítés alatt lévő 112-es segélyhívót, akik szükség esetén kiértesítik a katasztrófavédelmet. Ezen a területen tehát egyelőre minden maradt a régiben, ugyanakkor az új katasztrófavédelmi törvény 2012. január elsejei hatálybalépésével jelentős szervezeti változások következtek be. Ezek egyike Zalában is, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok elsejétől állami tűzoltóságokká alakultak át a katasztrófavédelem egységes irányítása alá rendelve.

 

tuzoltosag1

 

 Iparbiztonsági hatóságként is fellép az egységesített állami katasztrófavédelem

 

– Az új struktúra egyrészt lehetőséget biztosít arra, hogy a meglévő kapacitások: tudás, tapasztalat és eszközállomány jobb együttes felhasználásával eredményesebbek lehessenek a katasztrófahelyzetek megelőzésében, illetve a már bekövetkezett katasztrófák kárenyhítésében. Másrészt az új felépítés fokozottabb felelősséget is megkíván, mivel a szervezetek iránt kialakult eddigi lakossági bizalmat nemcsak megőrizni, de növelni is kell – hangsúlyozta az új katasztrófavédelmi szabályrendszer lényegéről Wéber Antal tűzoltó ezredes. Zala megyében hat önkormányzati tűzoltóság került január elsejével a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egységes irányítása alá. A megyei katasztrófavédelmi igazgató ezek közül négy tűzoltóságot keresett fel; szerkesztőségünk a zalaegerszegi ünnepélyes állománygyűlést tekintette meg.

– Jelentős változás, hogy ezentúl egységes iparbiztonsági hatóságként is működnek. Az új jogkör más szemléletet és gondolkodásmódot követel meg az eddigiekkel szemben. Ez egyrészt a veszélyes üzemek szigorúbb kockázatértékelésében és gyakoribb ellenőrzésében nyilvánul meg – hangoztatta továbbá. A feladat ellátásához a társhatóságokat is jobban igénybe vehetik, illetve ebbe a munkába a tűzoltóság is bekapcsolódik. Ez utóbbi feladatkörre a polgári védelem tevékenységének szervezésével is bővül. A megyei igazgató hozzátette, ma már nem a háborús veszélyektől, hanem a természeti és ipari katasztrófáktól kell védeni a lakosságot. Ezen veszélyhelyzetek hatékonyabb megelőzése érdekében nagyobb hangsúlyt fektetnek az állomány képzésére is. Az új törvény értelmében katasztrófavédelmi kirendeltségek létesülnek a megyében Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Keszthely központokkal. A tűzoltóság, a polgári védelem és a katasztrófavédelem egy rendvédelmi szerv alá vonásával az egységes struktúra kiépült, ugyanakkor a rendszer átalakításával járó módosítások április elsejétől jelentkeznek majd.

 

tuzoltosag2


Wéber Antal megyei katasztrófavédelmi igazgató szalagot köt az immár állami zalaegerszegi tűzoltóság csapatzászlajára.

Wéber Antal kérdésre válaszolva még elmondta, hogy továbbra is számítanak a megyei önkéntes tűzoltó egyesületek munkájára. Január 14-én ezen szervezetek vezetőit budapesti értekezletre invitálja az országos katasztrófavédelmi igazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK