2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

45 éves a Zalaegerszegi Honvédklub

2013. október 11. péntek, 17:24
Címkék:

A Zalaegerszegi Honvédklub megalapításának 45. évfordulója alkalmából a zalai megyeszékhelyre látogatott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, aki a délutáni ünnepségen elismeréseket adott át a jubiláló szervezet vezetőinek. A Honvéd Vezérkar főnökét délelőtt a zalaegerszegi városházán is fogadták, a megbeszélésen többek között a katonai életpálya népszerűsítéséről esett szó.

honvedklub1

A Honvéd Vezérkar főnöke elismeréseket adott a jubileum alkalmából

Benkő Tibor elmondta, a 125 ezer fős magyar honvédség 25 ezerre csökkent húsz év alatt 2010-re, a nyugdíjazás miatt a katonák zöme kényszerből vált ki a honvédség kötelékéből. Éppen ezért fontos kérdés a társadalomba való visszailleszkedésük megoldása, melyben előrelátás szükséges. Már a honvédségnél meg kell teremteni annak feltételeit, hogy a leszerelő katonák a települési gazdaság igényeinek megfelelő képzésekben részesüljenek, hogy valóban hasznos polgárként térjenek vissza a társadalomba. Ennek sikere az önkormányzatokkal, a munkaügyi központokkal és más szervezetekkel való még szorosabb együttműködést kell, hogy feltételezze. Emellett biztosítani kell az utánpótlást, amit részben szolgálhat az önkéntes katona suli program az általános iskolákban. Mint fogalmazott, nem arról van szó, hogy mindenkiből katonát neveljenek, de a haza iránti tisztelet és lojalitás megköveteli, hogy a fiatalok megismerjék a honvédség működését, a honvédelem jelentőségét. Jelezte, a főiskolások és egyetemisták érdeklődését mutatja, hogy a tavalyi 45 fővel szemben idén már 250-en jelentkeznek az egyhónapos önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra.

Balaicz Zoltán alpolgármester hozzáfűzte, a katonai életpálya népszerűsítése érdekében a zalaegerszegi toborzóiroda sokat tesz, egyebek mellett szervezi a középiskolások számára meghirdetett Göcsej Harci Túra elnevezésű honvédelmi vetélkedőt. A toborzóiroda munkatársai minden főiskolai rendezvényen ott vannak, ami a kommunikáció szempontjából előnyös. Megemlítette, hogy az idei városnapi ünnepségen posztumusz díszpolgárrá avatták Závodszky István honvéd századost, aki az 56-os forradalom idején a nemzetőrség megyei parancsnoka volt. Tiszteletére október 23-án emléktáblát helyeznek el a Mártírok útja 69. szám alatti egykori lakhelyénél. Az önkormányzat tervezi, hogy a főiskola előtt kialakítandó emlékparkban harci eszközöket állít ki Zalaegerszeg katonaváros múltját felidézően.

Gondos Ferenc nyugállományú ezredes, a Zalaegerszegi Honvédklub tiszteletbeli elnöke köszönetét fejezte ki a városnak a katonai és honvédelmi hagyományok megőrzésében nyújtott mindenkori segítő hozzáállásért és támogatásért. Külön méltatta a katonai emlékpark létrehozását, ami a honvédklub régi szándéka is.

Kovács László őrnagy, a 12. sz. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője kiemelte, minden városi rendezvényre meghívást kapnak, ahol képviselhetik a magyar honvédséget és külön megtiszteltetés érte őket, mikor felkérték az ünnepi beszéd megtartására a májusi hősök napján.

A Keresztury VMK-ban tartott délutáni ünnepségen Benkő Tibor vezérezredes a magyar történelmi és katonai hagyományok ápolása, a nemzedékek, a nyugállományúak közötti kötődés fenntartása és erősítése érdekében több évtizede végzett kiemelkedő eredményeiért, valamint magalakulásának 45. évfordulója alkalmából a Zalaegerszegi Honvédklub részére emléklapot adományozott.

honvedklub2

Bolla Lajos, Szabó László, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Török József és Gondos Ferenc

A honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül emlékérmet adott át Gondos Ferenc nyugállományú ezredesnek, a honvédklub tiszteletbeli elnökének. Török József nyugállományú zászlós, a honvédklub elnöke, Szabó László nyugállományú alezredes, a honvédklub alelnöke, Bolla Lajos nyugállományú alezredes, a honvédklub vezetőségi tagja pedig emléktárgyakat vehettek át.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere, Boda László, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke, valamint a Burgerlandi Bajtársi Katonai Szövetség Güssing Városi szervezete, továbbá a Péter László nyugállományú ezredes, a Honvédségi Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének elnöke és Esküdt Lajos, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének vezetőségi tagja szintén emléklapot nyújtott át a Zalaegerszegi Honvédklub elnökének a civil szervezet alapításának 45. évfordulója tiszteletére.

A Zalaegerszegi Honvédklub elnöke pedig az ünnepség hivatalos részének utolsó mozzanataként emlékplakettel köszönte meg Benkő Tibor vezérezredesnek a zalaegerszegi nyugdíjas katonák körében tett látogatását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK